<strong>TESTPANELET FRA VENSTRE:</strong> Bjarte Lie, Amund Arnesen, Jessica Senning, Geir Ove Grønmo, Cathrine Indrøy, Jørn Tore Persen, Jennie Haga, Gustav Jørgensen, Audun Riisberg Paulsen.FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
TESTPANELET FRA VENSTRE: Bjarte Lie, Amund Arnesen, Jessica Senning, Geir Ove Grønmo, Cathrine Indrøy, Jørn Tore Persen, Jennie Haga, Gustav Jørgensen, Audun Riisberg Paulsen.FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

God jul for «Nissefar» og «Nissemor»

Da Dagbladets store juleøltest var ferdig, kunne det konkluderes med at det blir jul hos nissen i år også. «Nissefar» og «Nissemor» ble dommernes favoritter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

  Les hele testen i dagens papirutgave av Dagbladet!
(Dagbladet): Hvert land har sine egne juletradisjoner. Og juleøl er en tradisjon vi har hatt i Norge i over 1000 år.

Vi er bare i oktober, men allerede i dag er det startskudd for årets juleøl. Og på mandag kan vi finne ca. 70 versjoner av «julebrygg», «nissefedre», «nissemødre» og andre juleøl i landets butikker og pol.

Faglig dyktighet I samarbeid med Jørn Tore Persen fra Ølakademiet, ble en jury på ni ølelskende og ølfaglig sterke personer satt sammen. Dette er personer som setter pris på kompleksiteter i ølen som andre kanskje ikke merker.

- Et godt juleøl skal lages på ekstra mye spesialmalt, karamellmalt og fargemalt som skaper en fin, rund og sødmefylt smak, sier ølekspert og panelets juryformann, Jørn Tore Persen fra Ølakademiet.

Norsk juleøl I Dagbladets juleølkåring ble 49 norske juleøl testet av Ølakademiets jury i fire ulike klasser. Butikkøl, poløl, mikrobrygget øl/spesialøl og alkoholfritt øl.

Juryen var meget strenge og sekserne var av det nesten uoppnåelige slaget. En øl som fikk en firer var god. En femmer og sekser var særdeles godt øl. Mange vil muligens oppleve at en øl som fikk en treer kan passe dem fint.

Gode metaforer De ni personene i fagpanelet brukte sprekere og sprekere beskrivelser, og gullkornene satt løst i munnen.

Sitater som: «Her kan man si at ølet lukter baby», «Denne ølen minner meg om snus», «Ølet smaker som en kald espresso, fylt av søt lakris» og «Duften møbelpolish har fått en ny betydning» ble vanlig over ølsmakingens to dager.

God jul for «nissen» Til slutt var det Haandbryggeriet, som brygger i Drammen, som gikk seirende ut. Testpanelet likte både «Nissefar» og «Nissemor» utrolig godt, men det var «nissen» selv som trakk det lengste strået.

- Dette er over all forventning. Det er mange i Norge som er kapable til å lage kvalitetsøl så all ære til bryggeren vår. Inspirasjonen vår er å skape vår versjon av norsk tradisjonsøl, sier salgssjef i Haandbryggeriet, Ole Richard Lund.

Testens dårligere øl kan du lese om i papiravisa.
Topplaseringene i testen gikk til følgende juleøl:

Klasse: Mikroøl/spesialøl

NISSEFAR (7%) Bryggeri: Haandbryggeriet Ølet har fint brunt skum og fargen er mørk brun. Duften går i retning av røstede toner, lakris, espresso, rosiner, sjokolade og brent brød. I smaken finner man salt lakris, vanilje, mokka, sjokolade, kaffebønner og kryddere som anis, nellik og eucalyptus. Ølet er godt balansert og framstår som kraftig og kompleks. En soleklar vinner i sin klasse.

NISSEMOR (6 %) Bryggeri: Haandbryggeriet Skummet har mørk brun farge. Ølet har god bitterhet i seg og dufter furunål og krydder som ingefær, pepper og stjerneanis. Smaken går i retning av karamell, knekk, sjokolade og krydderne som nevnt i aromaen.

Klasse: Poløl

Berentsens Julefnugg (6,5 %) Bryggeri: Berentsens Ølet har fint mørkt skum og fargen er mørkebrun. Dufter som rugbrød, valnøtter, røde bær, dadler og frukt. I smaken kjennes røyksmak, kaffe, sjy og lakris. Ølet er sødmefylt, godt balansert og oppleves middels i fylde.

Mack God Jul (6,5 %) Bryggeri: Mack Ølbryggeri Ølet har skum som henger godt i glasset og er kobberfarget. Det dufter frukt, blodappelsin og nellik. Smaken bærer preg av vørter, anis, kardemomme og nellik. Ølet har god karamellsødme og er godt balansert, etterfulgt av fin bitterhet.


Aass Juleøl Premium (9 %) Bryggeri: Aass Ølet har lite skum, er kobberfarget og dufter rosiner, dadler, vanilje, honning og kanel. Smaken oppleves som søtlig karamell, syrlig og fruktig med et snev av røde bær. Ølet har fin bitterhet og lite kullsyreinnhold.

Klasse: Butikkøl
Lervig Juleøl (4,7 %) Bryggeri: Lervig Aktiebryggeri Dette er butikklassens vinner. Ølet har fint skum og mørk-rødlig farge. Duften bærer preg av marsipan, røde bær, kirsebær og sitrus. Smaken er tørr, humlepreget og går i retning av sitrus, tørket frukt, pepperkake og julekrydder, i behagelig symfoni.

Union Juleøl (4,7 %) Bryggeri: Union/Mack Ølet har en mørk rødlig farge. Duften går i retning av amerikansk maltsødme, dansk rugbrød, kaffe, karamell og tobakk. Ølet er tørt, men har samtidig fin maltsødme. Nøtter, kransekake og røstet malt bærer smaken.

Dahls Juleøl (4,5 %) Bryggeri: Berentsens Godt skum og rødbrun farge. Ølet har rene karamelltoner i duften og bærer preg av eple i aromaen. Ølet minner mer om en pilsner og mangler noe juleølsødme. Ølet får pluss for god balanse.

Dagbladets testpanel

Fagpanelet er satt sammen av Ølakademiet og ble ledet av ølekspert & daglig leder Jørn Tore Persen. Felles for alle jurymedlemmene er at de alle jobber med øl eller har stor interesse for faget.

• Juryleder: Jørn Tore Persen, ølekspert & daglig leder Ølakademiet.

Gustav Jørgensen, lærebokforfatter, øldommer og ølskribent.

• Geir Ove Grønmo, brygger og øldommer, Norbrygg.

• Audun Riisberg Paulsen, ølblogger Humle & malt.

• Jennie Haga, Sommelier Klosteret.

• Jessica Senning, Sommelier Trattoria Popolare.

• Amund Arnesen, ølkjenner Lille Herbern.

• Bjarte Lie, foreleser & prosjektleder Ølakademiet.

• Cathrine Indrøy, ølinteressert.

Slik ble testen gjennomført

• Juleølet ble testet blindt og vurdert etter kriteriene: farge, skum, aroma, smak og ettersmak.
• Hvert enkelt øl ble bedømt innenfor sin klasse. Karakteren som framkommer i testen er gitt som et gjennomsnitt av dommernes poeng.
• Karakterskalaen gikk fra en til seks. Pris ble ikke vurdert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer