God, men litt for dyr Nokia

Symbian 3-mobil C7 sliter med å forsvare prisen.

STARTSKJERMEN: Lite fleksibel sammenlignet med Android. Foto: Marius Valle, Mobili.no
STARTSKJERMEN: Lite fleksibel sammenlignet med Android. Foto: Marius Valle, Mobili.noVis mer

Nokia fortsetter å utvide sin Symbian 3-portefølje, og nyeste medlem er Nokia C7. Denne telefonen er i bunn og grunn lik Nokia N8 på de fleste områder.

Unntakene er at kameraet er langt fra like bra, og at støtten for HDMI-utgang er fjernet slik at du ikke kan koble den til for eksempel et hjemmekinoanlegg.

Disse forskjellene betyr ikke all verden i daglig bruk, men samtidig gjør det at C7 ikke helt klarer å skille seg fra mengden.

En god telefon Vi skal understreke at vi slett ikke syns C7 er noen dårlig telefon.

TREKKER OPP: Gratis GPS-navigasjon er en av C7s sterke kort. Foto: Marius Valle, Mobili.no
TREKKER OPP: Gratis GPS-navigasjon er en av C7s sterke kort. Foto: Marius Valle, Mobili.no Vis mer

Den er god på det grunnleggende, og byr på fin talekvalitet og bra batterilevetid. Den er også god på meldinger og e-post, og har all teknologien du kan forvente av en smarttelefon.

Du kan for eksempel fint bruke Bluetooth-håndfri eller få mini-PC-en din på nett. C7 er dessuten rask, og det er svært sjeldent vi opplever hakking eller andre tregheter.

Symbian har måttet tåle kritikk for å virke gammeldags og tungvint. Vi er ikke helt enig. Opplegget er litt annerledes enn for Android og iOS, men når du har lært deg å bruke systemet, går det minst like raskt og greit å bruke telefonen.

Underholdende C7 er utstyrt med ganske mye minne, som kan utvides med minnekort. Du får en god underholdningsmaskin med musikkspiller, Spotify-støtte, videoavspilling og god lyd under avspilling.

Skjermen er også skarp og har god kontrast, så den egner seg bra til surfing og annet. I det hele tatt er det mye som er bra.

Burde vært billigere Vi har likevel litt problemer med å forstå hvorfor C7 ikke er billigere. De 500 kronene du må betale ekstra for en Nokia N8 er verdt det langt bedre kameraet, den lave plastfaktoren og det større minnet.

Sammenlignet med telefoner i samme prisklasse - spesielt HTC Desire og Sony Ericsson X10 - er det vanskelig å se at C7 skiller seg ut. De eneste virkelige grunnene til å gå for C7 fremfor N8 er at telefonen er noe mindre og har en annen design. Dersom kameraet ikke betyr så mye for deg kan du fint velge C7.

Svakhetene Men du må leve med en tastaurløsning som er litt tungvint, en Exchange-løsning som støtter kun én konto, et ganske rigid system for widgeter på startskjermen og en nettleser som er litt knotete.

Og ikke minst det faktum at Symbian er en plattform som programutviklerne vier langt mindre oppmerksomhet enn Android og iPhone. Apps er blitt veldig viktig for mobilbrukere, og utvalget er enkelt og greit ganske smått i forhold til de to store plattformene.

IKKE AUTOFOKUS: Kameraet er bedre på den noe dyrere søstermodellen N8. Foto: Marius Valle, Mobili.no
IKKE AUTOFOKUS: Kameraet er bedre på den noe dyrere søstermodellen N8. Foto: Marius Valle, Mobili.no Vis mer

Så om du likevel skal bruke 3300 kroner på en ny mobiltelefon, er kanskje en HTC Desire eller en Sony Ericsson X10 et bedre valg. Nokia N8 fremstår også som et bedre kjøp om du er villig til å bruke litt mer penger. Dessuten finnes det mange telefoner til under 2000 kroner som kan gjøre stort sett det samme som Nokia C7.

Nokia C7 er en god allround-telefon, men den er ikke det beste kjøpet du kan gjøre i denne prisklassen.

Les hele testen hos Mobili.no.

LITT UPRAKTISK: Tastaturet dekker hele skjermen. Foto: Marius Valle, Mobili.no
LITT UPRAKTISK: Tastaturet dekker hele skjermen. Foto: Marius Valle, Mobili.no Vis mer

Les også:

Fire knalltelefoner til under 2000 kroner
Genial håndfri fra Nokia
God og gratis mobiltrener
Herlig Nokia-mobil med trykkskjerm
Fem kule ting du kan gjøre med mobilen
Fem apper du må ha på Nokia-telefonen din

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MYK DESIGN: Nokia C7 er rund i formen. Foto: Nokia
MYK DESIGN: Nokia C7 er rund i formen. Foto: Nokia Vis mer