God middag hver eneste dag

Her er oppskrften på en bra uke.

En ny uke med nye smaksmuligheter!

Og den skal vi gripe med kniv og gaffel. Det er lurt å planlegge uka slik at man får noe å glede seg til hver dag. Ja, hver dag!


Mandag: Karbonader med løk

Denne uka begynner med noe enkelt, som vanlig. En myk start på uka er karbonader med løk. De blir skikkelig godt med litt forberedelser. Du kan gjerne servere dem med en god potetsalat, men jeg bebreider ikke dem som lar være.

OPPSKRIFT PÅ PEPPERSAUS: Endelig har vi den perfekte peppersausen. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ KARBONADER: Skal du lage karbonadene perfekte? Da er det noen gode råd og tips her. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ LAKS: Denne oppskirften har få karbohydrater, men det må ikke skremme deg. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ FLESKEPANNEKAKER: Det er like umoderne som det er digg. Dette er mat fra tiden før oppskriftene gikk på helsen løs. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ EMPANADAS: Slik lager du de meksikanske godsakene. Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ OSTEBRØD: Her er en kul oppskrift på ostebrød. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT MED KYLLING: Denne varianten sikrer mye god smak på kyllingen. Foto: Erik Hannemann


Tirsdag: Laks med kål og dill

Er du heldig, så kan du allerede nå finne nykål i butikken. Gjør du ikke det kan du fint bruke vanlig hodekål. Denne retten er så enkel og lettvint at du kommer i vårstemning: Stek laksen i panna, kok strimlet kål i to, tre minutter. Stek et knust hvitløkfedd i smør og bland det med kålen som du serverer til fisken med litt dill og salat. Voila!

Onsdag: Fleskepannekaker

En nostalgisk onsdag blir det om du serverer fleskepannekaker. Da må du få tak i lettsaltet flesk i butikken. Det er ikke alle butikker som har det. Da kan du heller bruke bacon. Stek flesk (eller bacon) og hell over pannekakerøra. Skal du gjøre det skikkelig, serverer du med sirup...

Jeg har respekt for de som ikke makter det mektige: Joda, du kan lage vanlige pannekaker også...


Torsdag: Empanadas og litt laksetartar

Det er på tide med et sprang ut i verden. Der venter noen herlige, krydderduftende empanadas! Dette er kjøttdeig som smaksettes og bakes inn i (ferdigkjøpt!) paideig.

De blir sprø og herlige utenpå og så kan du glede deg til du setter tenna i dem...

Jeg foreslår, uten å føle med helt sprø, at denne torsdagen gjøres litt spesiell med å lage en herlig, liten forrett. Sjekk ut denne laksetartaren! Den går raskt å sette sammen og kan lages mens empanadasene steker i ovnen...

PS: Husk å sette deig til i morgen!

Fredag: Hjemmebakst

Det brødet du ikke behøver å kna har gått som en farsott! Og det er det god grunn til. Deigen settes (uten elting!) over natten og bakes i ildfast form med lokk på høy varme. Og med så godt brød trenger man ikke så mye mer, bare litt godt pålegg. Du kan jo, om du orker, lage litt skagenrøre.

Husket du ikke å sette deigen? Da kan du fortsatt lage horn, eller scones, som bare tar 20 minutter fra du veier opp melet til det lukter godt i huset...

Mens jeg er i gang, klarer jeg ikke la være å nevne det nydelige ostebrødet som også hører hjemme på et deilig fredagsbord. Det må prøves!


Lørdag: Kylling med kanel

Kylling og kanel? Hva?!

Jo, da! Det liker du. Om du ikke har smakt det er på tide å utfordre seg selv og kanelen. Og dersom du i utgangspunktet er skeptisk, så utfordrer jeg deg til å forsøke å svelge en kamel. Den kan være godt i blant.

Søndag: Biff med peppersaus

Vi avslutter uka ultratradisjonelt: Biff med peppersaus. Først og fremst: Stek biffen perfekt!

Så var det sausen: Den lages på en kul måte, nemlig at du først varmer opp knuste pepperkorn, har på cognac - og så tenner på! Pass for all del på å trekke panna bort fra vifta så ikke det tar fyr i fettet! Så heller du på fløte og lar det koke inn til en tykk, deilig saus.

Og hvorfor ikke servere med fløtegratinerte poteter?

Ha en god matuke!

Les også:
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her er vinneren av sjokoladekonkurransen
Slik blir finnbiff morsomt på denne måten
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.