SUNN FROKOST? Skal du spise frokostblanding til frokost, som navnet tilsier, bør du velge en med mye fiber og lite sukker. Foto: ERIK HELGENESET
SUNN FROKOST? Skal du spise frokostblanding til frokost, som navnet tilsier, bør du velge en med mye fiber og lite sukker. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

God og lettvint start på dagen, men velg en med mye fiber

Her er de sunneste frokostblandingene.

Bramat.no):

Det finnes veldig mange frokostblandinger i butikkhyllene, og det kommer stadig nye.

Noen av dem er et bra frokostalternativ, mens andre egner seg mer som dessert, eller som påfyll av raske karbohydrater etter en hard treningsøkt.

Skal du spise frokostblandinger til frokost, som navnet tilsier, bør du velge en som inneholder mye fiber og lite sukker.

En fiberrik frokost vil nemlig ha en positiv innvirkning på blodsukkeret ditt hele resten av dagen.

Spiser du derimot en frokostblanding som inneholder lite fiber, men mye sukker og stivelse, vil du sannsynligvis oppleve at du sulten og ukonsentrert relativt raskt etter frokost.

Frokostblandinger markedsført mot barn Mange av frokostblandingene som markedsføres mot barn, inneholder mye sukker og lite fiber.

Et unntak er den nye Jippi, som faktisk scorer bra i denne testen, til tross for fargerike figurer som kan gjøre noe av oss litt skeptiske til hva disse produktene egentlig inneholder.

I tillegg til Jippi, har vi bare tatt med noen få andre frokostblandinger markedsført mot barn.

Disse er tatt med fordi andel fullkorn står foran på pakken, noe som gir et visst inntrykk av at disse er et sunt valg. 

Dette har vi vurdert I denne testen har vi sett på et utvalg frokostblandinger som finnes i de største dagligvarekjedene.

Vi har ikke tatt med de søteste frokostblandingene, som Honey corn, og vi har heller ikke testet müsli.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, sukker, fiber og natrium de inneholder.

Vi har latt sukker og fiber telle dobbelt, ettersom det sier mye om hvor sunn en frokostblanding er.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.


Testresultater All Bran plus Terningkast seks. Testens desiderte vinner når det kommer til fiber. Karakter: Produsent: Kelloggs Weetabix original Bra med fiber, og testens laveste innhold av sukker. Karakter: Produsent: Weetabix Havre fras original Mye fiber og greit innhold av sukker og protein. Karakter: Produsent: Quaker Jippi frokosttall Greit med fiber, ikke spesielt mye sukker, og lavt innhold av salt. Karakter: Produsent: Unil Havre flakes Greit innhold av sukker, fiber og protein. Karakter: Produsent: Axa Shredded wheat Relativt mye sukker, og fiberinnholdet kunne vært bedre. Testens laveste innhold av salt. Karakter: Produsent: Nestle Fitness Bra innhold av sukker, og greit med fiber. Karakter: Produsent: Nestlé Havre flakes Jevnt over greit innhold av sukker, fiber, og protein, men litt mye salt. Karakter: Produsent: Quaker Havre cheerios Greit innhold av sukker og fiber. Litt mye salt. Karakter: Produsent: Nestlé All Bran regular Mye sukker, men bra med fiber også. Karakter: Produsent: Kelloggs Special K classic Lite fiber, litt mye sukker og salt. Karakter: Produsent: Kelloggs Corn flakes Testens laveste innhold av fiber, men også lite sukker. Karakter: Produsent: Kelloggs All Bran crunchy bites Mye sukker, men greit med fiber. Karakter: Produsent: Kelloggs Spesial K, red berries Mye sukker og veldig lite fiber. Karakter: Produsent: Kelloggs Weeetos choco Veldig mye sukker, og lite fiber. Bra innhold av salt. Karakter: Produsent: Weetabix Nesquik Testens høyeste innhold av sukker. Lite fiber, men greit med salt. Karakter: Produsent: Nestlé Multi cheerios Mye sukker, lite fiber, og for mye salt. Karakter: Produsent: Nestlé Fitness fruits Veldig mye sukker, lite fiber. Karakter: Produsent: Nestlé Les mer på Bramat.no:
Er hestekjøtt sunt å spise?
Harde fakta om banan
Er proteintilskudd bortkastet?