QUESADILLA: Den geniale meksikanske retten som er sprø og myk på en gang. Foto: Erik Hannemann
QUESADILLA: Den geniale meksikanske retten som er sprø og myk på en gang. Foto: Erik HannemannVis mer

Gode middager for hele uka

Unn deg god middag hver dag. Her er oppskriftene du trenger.

|||

Ny uke! Nye muligheter for å smake på gode ting. Kanskje er det denne uken du kommer over en ny rett du blir venner med resten av livet?


Jeg skal i alle fall gjøre et forsøk på at det blir en super uke. Nedenfor finner du oppskrifter for hele uka.

Første retten ut er en kjempedigg rett fra Mexico. En quesadilla. Det er simpelthen kyllingkjøttdeig som er godt krydret og revet ost som stekes i en tortilla (som du kjøper ferdig).

Neste rett (vi tenker oss at det er tirsdag) er hentet fra havet. Her bruker jeg saltbaking - en veldig kul teknikk som gir supersafttig fisk. (Her ser du hvordan). Til fisken serverer du en nydelig potetsalat med dill - finner du nypoteter?

Så er det duket for en skikkelig smaksbombe fra India. Neida, ikke sterkt. Bare masse smak! En biryani krever ikke spesielt mye kunnskap - bare et rikholdig krydderskap. Er du sugen kan du lage noen sprø og luftige nan-brød tli (overraskende enkelt).

Torsdag er det linsesuppe. Det er ikke nødvendig, men veldig godt å steke noen gode, sterke pølser du serverer med suppa. Jeg foreslår chorizo.

Endelig fredag! Gudskjelov-kvelden er den store pizza-kvelden. Vi gjør ikke noe unntak i denne ukemenyen. I oppskriften står er det vanlige kjøttboller. TIPS: Krydre dem litt paprika og koriander (pulver) så blir det litt mer fart i sakene. (Her er forresten det som ble kåret til Norges beste pizza).

Lørdagen er dagen da du virkelig skal kline til. Kåkk å væ (eller coq au vin, som franskmennene insisterer på å stave det) er en oppskrift som vil overleve i all tid. Fabelaktig god og såre enkel. Kjøp en billig flaske vin til høna - og en litt dyrere til deg - så blir dette en super kveld.

Ferskt kjøtt og suppe er en søndagsklassiker. Får du til den sur-søte løksausen er du klar for en ny uke med nye smaker når mandagen kommer.

God smaksuke!

OPPSKRIFTENE:


Quesadilla med kylling
INGREDIENSER
200 g kyllingkjøttdeig
1 stk løk
2 ts tacokrydder
100 g smøreost
1 ts korianderfrø
2 stk vårløk
1 stk rød chili
100 g revet hvitost
1 stk tortilla (lefse som kjøpes ferdig)

Artikkelen fortsetter under annonsen

FREMGANGSMÅTE
Finhakk løken og stek den gyllen i olje.
Dryss på godt med tacokrydder på kyllingkjøttet. Ha det i stekepanna sammen med løken. Hakk vårløk og chili og stek til kyllingen er ferdig. (Du kan fjerne chilifrøene om du ikke vil ha det så sterkt).
Bruk en morter og knus korianderfrøene (du kan bruke korianderpulver også, men det dufter ikke like livlig). Bland det med smøreosten. Smør på tortillaen.
Legg på kyllingblandingen og dryss på osten. Brett tortillaen sammen. Legg den i stekepanna og stek den gyllen.
Servér gjerne med rømme og litt salat.

Saltbakt fjellaure
INGREDIENSER
1 stk liten ørret (fjellaure)
1 kg grovt salt
1 dl vann (eller litt mer)

FREMGANGSMÅTE
Forvarm ovnen til 180 grader.
Bland saltet med vannet til det blir en formelig masse.
Legg salt i bunnen av en ildfast form. Legg fisken på toppen og dekk med resten av saltet (hodet og og halen trenger ikke dekkes).
Bak i en halv time. Kakk løs saltet og fjern det. Nå er det lett å fjernet skinnet.
Servér gjerne med potetsalat.

Potetsalat med dill
INGREDIENSER
500 g potet
1 dl olivenolje
2 ss sitronsaft
6 stk dillkvaster
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE
Del potetene i biter. Kok dem møre i godt saltet vann. Sil av.
Bland sammen olje, sitronsaft og sukker. Bland med potetene mens den ennå er varme.
Hakk dillen forsiktig og dryss over.
Smak til med salt og pepper.

Biryani - indisk kyllingrett
INGREDIENSER
5 stk potet
2 stk løk
2 fedd hvitløk
0,5 ts chilipulver
4 cm ingefær
0,5 ts gurkemeie
1 ts knust kumin
3 stk tomater
2 ss yoghurt
0,5 ts kardemomme
1 ts kanel
1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen
1 stk løk
2 stk nellikspiker
1 ts kanel
2 cm ingefær
1 klype safran
1 ts kardemomme
500 g basmatiris
vann
3 ss flytende kyllingkraft
salt og pepper
olje til steking

FREMGANGSMÅTE
Kyllingen:
Skrell potetene og skjær dem i terninger. Stek potetterningene gylne i olje. Sett potetene til side.
Finhakk løk og ingefær. Stek dette gyllent. Ha i knust hvitløk og stek i 30 sekunder til - den må ikke svi seg.
Ha i chili, gurkemeie, kumin og tomater.  Stek videre i fem minutter og smak til med salt og pepper.
Ha i yoghurt, kardemomme og kanel. La det koke på lav varme under omrøring til tomatene løser seg opp.
Ha i kyllingbitene og vend dem godt rundt. Ha på lokk og la det koke i ca 30 minutter. Denne blandingen skal være god og tykk. Om den ikke er det kan du fjerne lokket og la det koke seg litt tykkere.

Risen:
I en kjele, stek løken gyllen. Ha i safran, kardemomme, nellik, kanel, ingefær og ris. Stek under omrøring til risen er godt blandet. Dekk med vann og ha i kyllingkraft. Kok risen mør.
Server ris sammen med kyllingen og steke poteter. (Noen liker å blande alt i én stor kjele før servering).

Linsesuppe med stekt pølse
INGREDIENSER, 2 porsjoner
200 g linser, gjerne røde
1 stk løk
1 fedd hvitløk
1 stk gulrot
10 cm selleri
1 bk tomat
vann
2 ss flytende buljong
20 cm chorizopølse (spansk pølse)

FREMGANGSMÅTE
Hakk løken og stek den gyllen i stekepanna.
Hakk gulrot, selleri og stek det i noen minutter sammen med løken. Knus hvitløken og ha det i stekepanna i ett minutt. Ha i tomatene.
Ha i linsene (NB! noen linser må bløtlegges før de kokes), buljong og vann. La det koke i ca 20 minutter eller til linsene er kokt. Om det blir for tykt kan du ha i litt mer vann.
Kjør det glatt med med stavmikser. Stek raskt noen pølsebiter og servér suppa med pølser på toppen. Pynt eventuelt med litt timian.

Pizza med kjøttboller
INGREDIENSER
4 dl hvetemel
1,5 dl vann
4 ss olje
0,5 pk tørrgjær
1 stk tomatboks
1 ss hvitvinseddik
2 ts oregano
1 ss sukker
1 stk sjalottløk
1 fedd hvitløk
olje til steking
200 g kjøttdeig
200 g ost

FREMGANGSMÅTE
Bland mel, vann, olje og gjær og litt salt. Kna til en deig. La den heve til omtrent dobbel størrelse.
Forvarm ovnen til maks temperatur.
Hakk sjalottløken og stek den blank i olje. Knus i hvitløken og stek i ett minutt. Ha i tomat, hvitvinseddik, oregano og sukker. La det koke til det begynner å tykne.
La kjøttboller av kjøttdeiden. Kryder godt med salt og pepper. Stek dem gylne i olje.
Kjevle ut deigen på et stekebrett. Ha på tomatsaus og kjøttboller. Riv osten og ha på.
Stek i ovnen i ca 7-8 minutter eller til skorpen er gyllen.

Coq au vin
INGREDIENSER
1 stk kylling (eller høne, hane om du klarer å få tak i)
3 stk løk
3 stk gulrøtter
2 fedd hvitløk
2 stilk stangselleri
3 ss cognac
1 fl hvitvin eller rødvin
4 sk tykt bacon
2 ss mel
2 stilk timian
2 stk laurbærblad
150 g champignon
10 stk småløk
salt og pepper
olje

FREMGANGSMÅTE
Del kyllingen i lår og bryst. Del lår og bryst i to. Ha beina og avskjær i en kjele sammen med en løk og en gulrot som er delt i fire. La det koke til du trenger det.
Stek det tykke baconet i noen minutter i en kjele. Fjern baconet (ikke kast det). Ha i kyllingbitene. Krydre godt med salt og pepper og stek dem gylne (det blir vanligvis litt trangt i pannen. Legg kyllingen sammen med baconet. (For all del: Ikke vask kjelen!).
Skjær resten av løken og gulroten, og selleristangen, i grove biter. Ha dette i kjelen hvor du stekte kyllingen og bacon. Stek til løken er blank under omrøring. Ha eventuelt i litt olje. Knus i hvitløken og la den steke med i ett minutt (må ikke svi seg).
Ha i bacon og kylling i kjelen og bland godt. Rør inn melet og la det steke i to minutter under omrøring. Ha i cognac, vin, timian og laurbær. Ha i så mye du vil av den kraften du koker på beina (med løk og gulrot).
La det syde i ca 40-60 minutter, men gjerne lenger.
Smelt smøret i en liten kjele og stek småløken og soppen som du hakker grovt. Ha det i kjelen.
Om det er for tynt kan du ha kyllingen ut av kjelen, sette opp varmen og la det koke seg tykt under omrøring. Ha i kyllingen og servér. Gjerne med kokte poteter.

Ferskt kjøtt og suppe
INGREDIENSER, 4 porsjoner
1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog
1 stk purre, i skiver
1 stk persillerot, i biter
1 stk gulrot, i biter
1 stilk stangselleri, i biter
2 stk løk, i skiver
2 ss hvetemel
3 ss smør
1 ss eddik, vanlig 7%
2 ss sukker
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE
Skjær kjøttet i biter. Kok opp og skum godt av. Kok kjøttet i 1 1/2 time i vann under lokk. Ha i purre, gulrot, stangselleri og persillerot og kok til grønnsakene er møre, ca 15 minutter. Sil av og spar på kraften.
I en kjele, stek løken i smør til den er blank og ha i melet. Stek videre i ett minutt og spe litt og litt med kraften (fra kjøttet). Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.
Server først litt kjøtt og grønnsaker i kraften. Etterpå serveres kjøtt, grønnsaker og litt buljong som du heller godt med løksaus over.



Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter!



Les også:

Prøv det nydelige focaccia-brødet

Her er de ti beste pappvinene

Slik blir brokkoli godt

Slik lager du perfekte brownies



Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.