GODT UTVALG: Polet har lenge vært kjempegode på vin - nå vil de bli like gode på øl. Her er det stort publikumsbesøk på Briskeby-polet i Oslo, en butikk med spesielt godt vinutvalg.
Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
GODT UTVALG: Polet har lenge vært kjempegode på vin - nå vil de bli like gode på øl. Her er det stort publikumsbesøk på Briskeby-polet i Oslo, en butikk med spesielt godt vinutvalg. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

Godt nytt av øl og vin

Vil du virkelig kose deg? Sjekk sekserne i vår øl- og vintest.

||| Vinmonopolet er verdens beste butikk for vin. Nå er målet det samme for øl.

Polet lanserer en masse øl i verdensklasse, og sier rett ut at de ved siden av å være verdens beste butikk for vin, også vil være det på øl. Og det skal sies med denne siste satsingen i januar at de er på god vei.

De leter, de finner og de tar inn. Polet setter en standard for hva de vil ha, og norske importører finner kvalitetene og lever godt av polets satsing.

Allsidige ølsorterRiktignok skal det sies at dette er uvant for de fleste med slike allsidigheter i øl som vi finner i disse flaskene, og det som overrasker er at det vises så lite interesse for det blant norske vinjournalister.

Vi er ikke vant med eller utdannet eller har kunnskap nok om dette emnet. Derfor etterlyses det nå øleksperter. Når øl som Cantillon Gueuze Lambic Bio får vinjornalister som ikke har smakt øl på 10 år til å nikke annerkjennende, er det topp, for det skaper en interesse.

Må smake oss framMen ølet som har syre som en bra champagne, er nok det som fristet de fleste til å prøve. Øl har normalt ikke syre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett: Inntill ølekspertene kommer på banen får vi prøve så godt vi kan å smake oss fram til hva som er de gode kvalitetene. Så får heller ølhundene der ute sette sin pale ale i vrangstrupen.

Mange reagerer sikkert på at det er en stor blanding av typer øl vi presenterer, og mener kanskje at de ikke kan smakes opp mot hverandre.

Nullstille hodetVi som smaker er vant med denne type problemstilling. Vi smaker f. eks. champagne og portvin med få minutters mellomrom. Det handler om å klare å nullstille hodet mellom hvert produkt.

Her følger noen av de beste nyhetene fra Vinmonopolets øl- og vinslipp i januar:

ØL
Abbaye de St. Martin Bruin, Brasserie de Brunehaut, Belgia

Varenr: 80460 (BU) Poeng: 91 Pris: 58,90/0,33/alk. 8% Fylde: 7

Aroma: Mørk, Svært aromatisk med lakris, malt, kaffe og noe tørket frukt:

Smak: Svært fyldig, men med lett friskhet. Krydder og sjokolade og lett til medium bitter avslutning.

Konklusjon: Belgia er gode på øl, og dette er blant det aller beste.

Passer til: Prøv til gryteretter med oksekjøtt og mørk karakter.

Tripl Ipa, Opper Bacco, Italia

Varenr: 10725 (BU) Poeng: 90 Pris: 59,80/0,33/alk. 7,8 % Fylde: 4

Aroma: Ravgul, lett delikat med urter og blomster, korn og epler, fersken og snev av aprikoser.

Smak: God fylde og frisk og smaksrik med anelse bitter og søt avslutning.

Konklusjon: En strålende mikrobrygget øl fra Italia.

Passer til: Hvit fisk.

A.F.O. Ale For Obsessed, Birrificio del Ducato, Italia

Varenr: 80403 (BU) Poeng: 88 Pris: 59,90/0,33/ 5,4 % Fylde: 5

Aroma: Dyp brungyllen, humle, malt, blomster, kaffe og furunål.

Smak: Fyldig og rik inngang med lett bitter i midten med tørr og bitter fyldig avslutning.

Konklusjon: Nok en italiener med mer bitterhet og fylde enn Tripl Ipa.

Passer til: Lyst kjøtt med lett feite sauser.

Rip Tide Stout Brew Dog Aberdeenshire, Skottland

Varenr: 80402 (BU) Poeng: 88 Pris: 37,50/0,33/alk. 8 % Fylde: 8

Aroma: Mørk brun. røyk, lakris, kaffe, sjokolade, karamell og tørket frukt.

Smak: Svært fyldig med rikt preg, lang ettersmak med svært bittert preg.

Konklusjon: Et utfordrende øl som krever sin mann/kvinne og bør brukes til mat.

Passer til: Grillet kjøtt, innkokt kjøtt med kraftig reduksjon.

Budweiser Budvar, Budweiser Budvar, Tsjekkia

Varenr: 80405 (BU) Poeng: 88 Pris: 26/0,33/alc 5 % Fylde: 5

Aroma: Lys gyllen, frisk ren humle, snev av honning, sitrus og blomster.

Smak: Herlig frisk og middles fyldig pilsner med lett bitterhet.

Konklusjon: Den orginale pilsner med 0,5% høyere alkohol enn i butikk og lavere pris.

Passer til: Leskende drikke som tørstedrikk.

 Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso 2007, til 180 kroner, får 89 poeng og en sekser på terningen av Dagbladets anmeldere.  Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso 2007, til 180 kroner, får 89 poeng og en sekser på terningen av Dagbladets anmeldere. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

HVITVIN

Sct. Valentin Südtiroler Sauvignon 2008, Trentino-Alto Adige, Italia

Varenr: 41242 (BU) Poeng: 90 Pris: 269,90 Sødme: 1

Aroma: Syrlige stikkelsbær, stramme grønne urter, friskt grønt gress og stramt.

Smak: Syrlig inngang, frisk og svært delikat med mineralitet som få hvite italienere, frisk og rik avslutning.

Konklusjon: Ved siden av Mianis Sauvignon Blanc: Den desidert beste i sitt slag fra Italia.

Passer til: Kanon til chevré eller og mager fisk med enkle sauser,

Villa Bucci Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva 2006, Marche, Italia

Varenr: 46595 (BU) Poeng: 89 Pris: 349,90 Sødme: 1

Aroma: Sammensatt aroma av sitrus, nøtter, fersken og snev av aprikose.

Smak: Tørr flott inngang og mineralitet som sparker fra, syrlig frisk avslutning.

Konklusjon: Toppvinen bare laget i de beste årganger. Er dyrt, men en strålende vin.

Passer til: I kjelleren fram til sommeren, og da kliner du til med sjømat med sitrus.

RØDVIN

Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso 2007, Accordini, Veneto, Italia

Varenr: 33140 (BU) Poeng: 89 Pris: 179,90 Tannin: 4

Aroma: Syrlige kirsebær i lake, mørke bær med urter, vanilje og tørket frukt.

Smak: Så rent og nydelig i starten, syrlig, stram, fyldig, lett tørr, frisk. Fabelaktig av Accordini.

Konklusjon: Ikke rart nordmenn liker ripasso og amarone, herlige viner. Dette er toppen av ripasso.

Passer til: Faktisk allsidig, mørkt kjøtt uten for mye stekeflate, ovnen er best.

Kroare Barbera 2008, Piemonte, Italia

Varenr: 59042 (BU) Poeng: 85 Pris: 329,90/3 liter Tannin: 5

Aroma: Så italiensk, mørke bær, skogsbær, snev av solbær, underskog og modne plommer og kirsebær.

Smak: Stramt, men smaksrikt, syrlig og lett tannisk, men delikat og svært ren og frisk avslutning.

Konklusjon: Ikke ofte B-I-B finner veien til disse sidene, men dette er en av landets beste, og liker du italienske viner er dette hverdagsvinen. 82 kroner pr flaske.

Passer til: Alt av hverdagsmat, hverdagskos, hverdagsfyll, hverdags-TV, kos hver dag.

 Sct. Valentin Südtiroler Sauvignon 2008, til 270 kroner, får 90 poeng og en sekser på terningen av Dagbladets anmeldere.  Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Sct. Valentin Südtiroler Sauvignon 2008, til 270 kroner, får 90 poeng og en sekser på terningen av Dagbladets anmeldere. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer