Godteri for hjernen

Får dine barn nok vitamin B12? Noen matvarer er ren hjerneføde for småbarn.

SMARTE BARN: Barnets hjerne utvikler seg særlig mye de to første årene. Da kan kostholdet ha mye å si. Illustrasjonsfoto: iStockphoto
SMARTE BARN: Barnets hjerne utvikler seg særlig mye de to første årene. Da kan kostholdet ha mye å si. Illustrasjonsfoto: iStockphoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Næringstett kost er viktig for barnets utvikling og vekst.

- Alvorlig mangel på jern og vitamin B12 er forbundet med dårligere mental og motorisk utvikling hos barn, og kan i verste fall føre til permanent skade på nervesystemet. Det er derfor svært viktig å sikre god tilførsel av disse næringsstoffene, sier Gry Hay, ernæringsfysiolog og seniorrådgiver i Helsedirektoratet.

Barn som vokser og skal lære mye, har behov for god tilførsel av mat som er bra for hjernen, slik at den utvikler seg normalt og konsentrasjonen og hukommelsen holder seg på topp.

Gry Hay har hjulpet Foreldre & Barn med å finne frem til «hjerneføden» - matvarer som forbedrer hjernens vekst og funksjoner som hukommelse og konsentrasjon.

Enkelte former for hukommelse er godt utviklet også hos de aller minste. Så mye husker de minste barna.

Tre næringsstoff for hjernen Gry Hay kan fortelle at det særlig er tre næringsstoffer man skal være obs på når det gjelder utviklingen av hjernen, nemlig omega-3-fettsyrer, jern og vitamin B12.

- Setter du sammen et variert kosthold som inneholder tilstrekkelig av omega 3-fettsyrer, jern og vitamin B12, pluss tilstrekkelig med frukt og grønt, er det stor sannsynlighet for at barnet ditt også får dekket behovet for andre nødvendige næringsstoffer, sier Gry Hay.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer