Googles farlige forbindelser

Vil ut av Kina, men burde aldri gått inn.

PINLIG SEN KURSENDRING: Google vil ut av Kina, om  selskapet må fortsette å sensurere søkeresultatene på det kinesiske Google-søket. Det er en pinlig retrett, skriver Dagbladets kommentator. Foto: SCANPIX
PINLIG SEN KURSENDRING: Google vil ut av Kina, om selskapet må fortsette å sensurere søkeresultatene på det kinesiske Google-søket. Det er en pinlig retrett, skriver Dagbladets kommentator. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Google vil ikke lenger sensurere søketjenesten sin i Kina, og truer med å trekke seg ut av verdens raskest voksende nettmarked. Nyheten mottas med glede blant opposisjonelle kinesere og ytrinsgfrihetsforkjempere over hele verden.Men om Google nå skulle ende med å trekke seg ut, er det fristende å påpeke at selskapet aldri burde gått inn, så lenge adgangsbilletten var å akseptere kinesiske myndigheters sensurkrav.Googles sult på det raskt voksende og potensielt enorme kinesiske nettmarkedet fikk selskapet til å gå på akkord både med egne etiske og faglige prinsipper, og med selve ideen om hvordan det åpne internettet skal fungere.

AT GOOGLE nå setter foten ned for fortsatte bidrag til kinesiske myndigheters forsøk på å stenge sine borgere uten fra det globale informasjonsfellesskapet, skyldes neppe et plutselig og forsinket anfall av moralsk samvittighet, eller at noen på sjefskontorene plutselig har kommet på at selskapets motto er «Don't be evil».

Snarere har Google fått nok av en stadig mer uvennlig politikk fra kinesiske myndigheters side, med det som oppfattes som flere forsøk å begrense Google handlefrihet til fordel for den kinesiske søkemotoren Baidu, som sies å ha tette relasjoner til kinesiske myndigheter. Baidu er den klart største søkemotoren i Kina - trolig det eneste markedet Google er tilstede i der selskapet ikke dominerer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer