Gorenje kåret til beste fryseskap

Forbrukerrådet har testet fryseskap, og vinneren er Gorenje, mens Gram kommer dårligst ut.

BEST I TEST: Forbrukerrådet har testet fryseskap. De tre beste ble Whirlpool (t.v), Gorenje og Miele (t.h.). Foto: Produsentene
BEST I TEST: Forbrukerrådet har testet fryseskap. De tre beste ble Whirlpool (t.v), Gorenje og Miele (t.h.). Foto: ProdusenteneVis mer

Forbrukerrådet har testet fryseskap og konkludert med at Gorenje er det beste. Felles for alle skapene er imidlertid at de sliter med å komme ned i lav nok temperatur.

Og skapet fra IKEA var det som klarte færrest kuldegrader..Gradestokken stoppet på knappe 16 minus.

Gorenje tar førsteplassen Forbrukerrådet skriver blant annet om testen at temperaturen er en utfordring for alle skapene, og at få skap klarer seg bra på alle testkriteriene, blant annet brukervennlighet

Gorenje kommer likevel best ut av testen, fordi det rett og slett anses for å være et godt kjøp. "Det er ikke av de dyreste i testen og det ligger i toppen i alle andre kategorier", skriver Forbrukerrådet.

Videre sier de at "det har blant annet høy innfrysningskapasitet, de anbefalte innstillingene er presise og det har en stabil temperatur uansett temperaturen i rommet."

Det er ifølge Forbrukerportalen.no også den fryseren i testen som sløser minst på strømmen.

Sliter med temperaturen Ifølge Forbrukerrådet skal optimal temperatur i et fryseskap ligge stabilt på minus 18 grader, fordi da holder maten seg uten at strømforbruket blir for høyt.

Og på dette testmomentet scorer skapet fra IKEA dårligst. Det klarer ikke mer enn 15,8 minusgrader.

Det sikreste ifølge Forbrukerrådets testingeniører er å måle temperaturen selv, og så tilpasse innstillingen slik at skapet holder minus 18 grader.

AEG best på innfrysing Skapene sliter ifølge testen også med innfrysingskapasiteten.

"Best ut på innfrysing kommer skapet fra AEG som klarer å fryse inn 27 kilo mat til minus 18 grader innen ett døgn, uten at allerede innfryst mat blir varmere enn minus 15 grader", skriver de på nettstedet og utdyper: "Innfrysingshastigheten er viktig for kvaliteten på maten. For langsom innfrysing gjør at det dannes større iskrystaller i maten, noe som betyr at det renner ut mer væske ved tining, slik at konsistens og næringsinnhold forringes."

IKEA holder best på kulden Testerne har også undersøkt skapenes evne til å holde på kulden dersom strømmen går. De fleste skapene klarer cirka ett døgn før temperaturen stiger over minus ti grader.

Skapet fra IKEA holder imidlertid ut i 40 timer før temperaturen kryper over minus ti.

Lyver på lagringsvolum Alle skapene i denne testen er energimerket i klasse A+, og ifølge testen tilfredsstiller alle skapene også kravene til denne merkingen.

Like etterrettelige er ikke leverandørene når de skal fortelle hvor mye skapene rommer.

"Produsentene oppgir volumet til å være over 200 liter. Men når testingeniørene kontrollmåler volumet som faktisk lar seg bruke til oppbevaring av mat, er det betydelig mindre for de fleste av skapene. Skapet fra Gram har størst avvik mellom oppgitt og målt volum", skriver Forbrukerrådet.

Hvordan velge riktig fryseskap Når du skal velge fryseskap, er det flere momenter man bør tenke på.

- Mange vil jo være opptatt av pris, mens andre igjen også legger vekt på design, sier kommunikasjonsdirektør hos Expert, Philip Straumsheim, til klikk.no.

- Så er det selvfølgelig viktig at skapet passer inn der hvor man har tenkt at det skal stå.

Videre mener Straumsheim at antallet familiemedlemmer bør med i vurderingen. Stor familie tilsier et stort skap.

Han fremhever at man også bør vurdere hvor strømgjerrig skapet skal være.

- En høy energiklasse (A) vil gi et lavere strømforbruk.

I testen til Forbrukerrådet var det bare skap med høyeste energiklasse.

Noen skap leveres også med såkalt no-frost funksjon, som gjør at man slipper å rime av skapet.

Les også:

Slik rengjør du kjøleskap og fryser

Kjøleskap som nytt med maling

Reklamasjon og garanti på hvitevarer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.