KUGUTTER: Gisle(11), Håvard(11) og Jaqran (10) koser med en kuene som gir melk til iskremen på Nordigard Bjørge. Foto: Ole C. H. Thomassen
KUGUTTER: Gisle(11), Håvard(11) og Jaqran (10) koser med en kuene som gir melk til iskremen på Nordigard Bjørge. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Gøy på landet i høst

Norsk bygdeturisme og gårdsmat har hatt en god sommer.

||| DAGBLADET:Høstferien og jakta kan gjøre 2010 til et kronår for turismen som har bondegårder som en opplevelse.

Før i tida ble høstferien kalt potetferie.

Da deltok gårdens barn og tilreisende slektninger i potetopptak, den gang det var et manuelt arbeid.

Potetferien er historie, høstferien er blitt en aktivitetsferie for hele familien.

Alternativ
Noen drar til varmere strøk, mange drar på hytta.

Et godt alternativ er å oppleve høsten på en bondegård, nesten som i gamle dager.

For på landet venter fortsatt gode opplevelser for store og små som trenger en pause fra bylarm og asfalt. Mange av gårdene som driver med bygdeturisme er åpne hele året og er like spennende å besøke nå som i sommerferien.

HEST: Hester og rideturer er et av mange innslag i bygdeturismen.
HEST: Hester og rideturer er et av mange innslag i bygdeturismen. Vis mer

Og.

Velger du gårdsferie, da er du med på å forsterke en allerede god trend.

Hanen
Hanen har nemlig galt, og fortalt, at bygdeturisme er økende i popularitet.

Og Hanen, det er en interesseorganisasjon for gårdsturisme, gårdsmat og innlandsfiske.

Hanens spørreundersøkelse blant sine medlemmer ble publisert 29. september. Resultatet er oppløftende lesing for alle oss som er glad i tradisjonsmat og det gode liv på landsbygda.

Mer enn halvparten svarer at sommeren 2010 har vært bedre enn i fjor, og 2009 var et godt år på bygda, i motsetning til i byen (les hotellene).

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er svært gode tall, forteller en fornøyd styreleder i Hanen, Jan Tjosås.

- Tar vi med også de som svarte "omtrent som i fjor" når det gjelder 2010 så langt, er vi på hele 80%, avslutter Jan Tjosås.

Ut ifra tallene ser det ut til at de fleste kombinerer tradisjonell gardsdrift med overnatting og opplevelser.

Drygt 50 prosent av de som har svart har en omsetning på under en halv million i året.

Litt over 30 prosent av bedriftene har en omsetning som overstiger millionen, hvorav halvparten av disse har en omsetning over 2,5 millioner.

Etterspørselen etter kortreist mat er økende og gårdsferie er blitt et godt produkt med aktiviteter i et levende miljø.

Og mer gøy på landet.

SAUEKOS: Jaqran (10) og Gisle(11) koser seg med iskrem og gamalnorsk sau. Foto: Ole C. H. Thomassen
SAUEKOS: Jaqran (10) og Gisle(11) koser seg med iskrem og gamalnorsk sau. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer