Gourmet- dykkeren

I kaldt vann, gjerne midtvinters, dykker Roderick Sloan (42) etter «agn». Dette er skikkelig gourmetmat.

DET «ENKLE»: Dykking i kald sjø, hele året, er hva Roderick Sloan ser på som den enkleste delen av jobben sin. I det stille vannet finner han ro og stillhet. Foto: Karoline O. A. Pettersen
DET «ENKLE»: Dykking i kald sjø, hele året, er hva Roderick Sloan ser på som den enkleste delen av jobben sin. I det stille vannet finner han ro og stillhet. Foto: Karoline O. A. PettersenVis mer

(Dagbladet): - Særlig jakten på kråkeboller, som er det jeg fisker mest, er en vintersport, sier Roderick Sloan.

Sesongen varer gjerne fra oktober til slutten av januar, midten av februar. Roderick Sloan er skotsk, og bor i Steigen i Nordland.

Der dykker han hele året etter kråkeboller og andre sjøskapninger. Det er verdens beste restauranter som skal ha disse råvarene.

Ifølge Roderick Sloan, er hans kone helt sjokkert over tonen han holder når han snakker med kokkene.

Fargerikt språk
- De er michelinstjernekokker fordi de hører på folk som meg, og kjøkkenets språk har alltid vært fargerikt, sier Sloan på herlig gebrokkent norsk.

Den dykkende kokken har sesong hele året, men sommeren er rolig på grunn av algene som dannes i vannet.

Den meste dykkingen skjer faktisk om vinteren.

- Du jobber alltid mot elementene. Vind, snø, kulde, mørke. Du må følge med på værmeldingen, og lære deg å være rask.

Hemmeligheter
Til tross for dette nyter Roderick hemmelighetene som skjuler seg i havet.

- Det er kaldt og stressende. Jeg må alltid se etter dårlig vær og skipsdeler som blir borte. Ignorere familien min for piggete, slimete ting fra havet. Men jeg elsker det, jeg får lov til å jobbe med noen av verdens beste kokker, sier han.

Sloan har en av de mest spesielle jobbene i verden. Dette har mannen fra Skottland gjort i flere år.

- Jeg har dykket siden jeg var 14. Det er rolig, og du kan høre deg selv tenke og puste. Nå er jeg 42 år gammel, og har verdens beste jobb. Men folk må ikke tro dette er en lett jobb, sier skotten.

Midtvinters i vannet
Selv om det bare er tre timers dagslys midtvinters, er dykkingen den enkle delen av jobben for Roderick Sloan.

- Som alle fiskere har jeg gode og dårlige dager. Jeg har opplevd perfekte stormer, sier han. Den vanskelige delen er alt utenom dykkingen, ifølge Sloan.

- Du må jobbe med kunderelasjoner og logistikk. Jeg må eksempelvis snakke med Mattilsynet om noen nye krabater jeg har fisket opp. De blir oppgitte, men de er profesjonelle og gjør jobben, sier han.

Bra for kjøkkenet
Og bra er det for verdens kulinariske repertoar.

De seks første åra var tøffe, og han tenkte på å kaste inn håndkleet. Da kontaktet en venn av Roderick kokken i verdens beste restaurant, Noma, i Danmark.

Den vant nylig kåringen som verdens beste for tredje året på rad.

Noma-mesterkokken René Redzepi har så tro på disse produktene at han har tatt turen opp til Nordland og dykket med Sloan.

- Jeg tror vi begge har den «driven» og galskapen som gjør at vi går litt lenger enn alle andre. Han maste veldig om at jeg skulle dykke for ham, men jeg var usikker. Men da han var fem timer i båt med meg, en februar, vant han respekten min, sier Sloan.

Magisk perfeksjon
Den vanlige mann på gata vil kanskje ikke si at kråkeboller er det beste som finnes. Men likevel er dette er noe av maten som blir servert på verdens beste restaurant.

SPESIALITETEN: Det er innmaten av kråkebollen som dras frem, for så serveres. Foto: Karoline O. A. Pettersen
SPESIALITETEN: Det er innmaten av kråkebollen som dras frem, for så serveres. Foto: Karoline O. A. Pettersen Vis mer

Det er fordi det ikke bare handler om smaken. Den skal også vekke følelser, assosiasjoner.

- Det å overbevise nordmenn om å spise noe de ser på som «agn» er ikke lett, men smaken er ren sjø. Den minner folk på både kalde og varme strender. Gode og dårlige minner, men alle fra stranda og barndommen, sier Sloan.

- Jo lenger nord du kommer, desto klarere og kaldere blir vannet. Ting gror sakte, og utvikler disse intense smakene, det er magisk perfeksjon, sier gourmet-dykkeren

IKKE VANLIG:: Uvanlige skjell er noe Roderick Sloan jobber mye med, og de tilbredes enkelt. Gjerne rå, eller bare kokt. Foto: Thomas Rasmus Skaug
IKKE VANLIG:: Uvanlige skjell er noe Roderick Sloan jobber mye med, og de tilbredes enkelt. Gjerne rå, eller bare kokt. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer