Gourmetsex for nybegynnere

En treretters seksuell meny med sansestimulering kan gi deg et bedre forhold og sexliv.

BRUK SANSENE: Nyt sex på samme måte som et gourmetmåltid på restaurant, og du kan få et enda bedre sexliv, råder ekspertene. Foto:
 Illustrasjonsfoto/ colorbox.com
BRUK SANSENE: Nyt sex på samme måte som et gourmetmåltid på restaurant, og du kan få et enda bedre sexliv, råder ekspertene. Foto: Illustrasjonsfoto/ colorbox.comVis mer

- Når man ikke bruker alle sansene, er det ikke rart at sexlysten er lav, sier samlivsterapeut, sexolog og forfatter av Venus - norske kvinner sett nedenfra, Eva Mohn.

Ifølge RFSUs omfattende nordiske sex- og kondomundersøkelse «Sex og kondom og sånn» fra 2010 er én av fire nordmenn misfornøyde med sexlivet sitt, og kvinner er mer fornøyde enn menn.

Gourmetsex Man nyter sexen best når alle sansene er i bruk, Det innebærer å tørre å smake, lukte og gjøre seg kjent med sine egne sanser.

- På samme måte som et gourmetmåltid skal sexen pirre flere sanser på samme tid. Både smak og det visuelle er viktig, med elementer av berøring, spenning og overraskelser underveis. Det skal være nytt og utforskende, men utover det kan gourmetsex innebære så mangt: for eksempel tantrisk sex eller kama sutra, sier Mohn.

FORLENG FORSPILLET: Samlivsterapeut og sexolog Eva Mohn foreslår en treretters seksuell meny for å få et bedre sexliv.
FORLENG FORSPILLET: Samlivsterapeut og sexolog Eva Mohn foreslår en treretters seksuell meny for å få et bedre sexliv. Vis mer

Psykologiprofessor og sexforsker ved Universitetet i Tromsø, Bente Træen, mener at seksualitet er et område hvor man ønsker å vise at man har kunnskap og kompetanse.

- Det er et stort ytre press om å vise seg som et seksuelt kompetent vesen. Dette uttrykkes ofte gjennom eksperimentering, og ved at man investerer i sexleker, sier Træen til Dagbladet.

Seksuell meny Tantrisk sex handler om å forlenge forspillet og nytelsen så lenge som mulig, med en sakte oppbygging av opphisselsen. På samme måte som et spennende måltid kan man sette opp en seksuell meny hvor alle sansene utfordres.

- Til forrett kan man starte med tantrisk sex med rolige bevegelser og musikk hvor man lar alle sanser slippe til, det skal være både behagelig og estetisk. Til hovedrett kan man eksperimentere med to til tre ulike stillinger, og til dessert kan man avslutte med heftig sex, sier Mohn.

Gourmetsex handler ifølge henne om å pirre opp kroppen som en symfoni hvor alle instrumentene bidrar.

- Jeg tror ikke de fleste nordmenn har tålmodighet til å bruke tid på tantrisk sex, sier allmennlege og sexolog Åsa Rytter Evensen.

- Jeg kan ta feil, men jeg tror ikke dette er for hvem som helst. Jeg tror ikke nordmenn er så raffinerte. Vi er mer direkte og rett på sak, sier hun.

Bedre forhold Træen mener at sex hvor alle sansene er involvert kan bidra til et bedre sexliv.

YTRE PRESS: - Dette uttrykkes ofte gjennom eksperimentering, og ved at man investerer i sexleker, sier psykologiprofessor og sexforsker Bente Træen
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
YTRE PRESS: - Dette uttrykkes ofte gjennom eksperimentering, og ved at man investerer i sexleker, sier psykologiprofessor og sexforsker Bente Træen Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Man investerer i å fornye seg, og lærer om ting som kan gi en selv og partneren økt nytelse. Det er en sterk sammenheng mellom tilfredshet med sexlivet og en generell tilfredshet med parforholdet, sier Træen.

Ifølge henne er det vanskelig og si hva som er årsaken til denne sammenhengen.

- For mange kvinner, spesielt de som sliter med lystproblemer, er det å kjenne nærhet og intimitet med partneren en forutsetning for sex. Mange menn bruker sex som middel til rekreasjon og lek, som forutsatt at de blir møtt på sine behov fører til at de synes parforholdet er bra.

- Vil du vekke kroppen til live må du tørre å bruke alle sansene. Du kan starte med berøring eller massasje forskjellige steder på kroppen, eller å tørre å bli kysset på nye steder, for eksempel i øret, i nakken eller på tærne. Gi deg hen til det du synes er litt småskummelt, råder Mohn.

- Tull og tøys På restaurant vet man ikke akkurat hvordan rettene kommer til å smake eller se ut, selv om man vet hva man har bestilt.

På samme måte må man ikke sette en fast ramme rundt gourmetsex:

- Det er viktig å kunne tulle og tøyse underveis, og det er lov å overraske hverandre. En kombinasjon av trygghet, spenning og nysgjerrighet gjør at kropp og sjel er i kontakt, og man lærer seg å nyte sex og hverandre enda mer, sier Mohn.

 IKKE RAFFINERTE NOK: allmennlege og sexolog, Åsa Rytter Evensen mener nordmenn er direkte og rett på sak i senga.Foto. Nina Hansen / Dagbladet
IKKE RAFFINERTE NOK: allmennlege og sexolog, Åsa Rytter Evensen mener nordmenn er direkte og rett på sak i senga.Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer