ARIZONA: Fem millioner turister besøker Grand Canyon hvert år. Her er norske June Eggesbø.  Foto: Kirsten Margrethe Buzzi
ARIZONA: Fem millioner turister besøker Grand Canyon hvert år. Her er norske June Eggesbø. Foto: Kirsten Margrethe BuzziVis mer

Grand Canyon opplevelser

Grand Canyon er en av USAs største turistattraksjoner.

GRAND CANYON/South Rim: Å se soloppgangen i Grand Canyon regnes som en av de store opplevelsene mange bare gjøre en gang i livet.

Derfor har vi stått opp før dagslyset, hutret oss over veien fra Holiday Inn til en grytidlig amerikansk lavbudsjettfrokost hos Wendys.

Vi får skyss ut til det beste utsiktspunktet. Turister fra hele verden står og venter i den blågrå morgenen.

Sørsida
Vi er på South Rim, dit de fleste turister reiser for å se den mektige Grand Canyon. Riktignok skal utsikten fra den andre sida, North Rim, være mer fantastisk. Men vanskeligere tilgjengelig, vinterstengt til langt ute i mai.

Solfesten
Der ser vi sola stige opp over horisonten. Det begynner å glitre i det røde fjellet. Som om tusen soler lyser og blinker.

Det er mange måter å bli overveldet på. Noen blir målløse. Andre feirer med kyss og klem.

 SOUTH RIM:  Turister fra hele verden kommer for å fotografere hverandre i Grand Canyon.  Coloradoelva har skapt  den  349 km lange og 1500 meter dype canyonen som er mellom 6 og 29 km bred. Foto: Kirsten Margrethe Buzzi
SOUTH RIM: Turister fra hele verden kommer for å fotografere hverandre i Grand Canyon. Coloradoelva har skapt den 349 km lange og 1500 meter dype canyonen som er mellom 6 og 29 km bred. Foto: Kirsten Margrethe Buzzi Vis mer

Grand Canyon kan inntas på mange måter. Latmannsmetoden er bil eller turistbuss til parkeringsplassen. Spasere et par hundre meter ned til utsiktstårnet. Se på utsikten, ta bilder, kjøpe indianersuvenirer i Desert View Watchtower, et tårn bygget i 1935 etter modell av et indianervakttårn.

Herfra er et av de få stedene man kan se ned til Coloradoelven og bunnen av Grand Canyon.

Med guide
Så er det den informative metoden. Minibuss med guide fra National Geographic Explorer. Egen guide som forteller deg mer en du noensinne trenger å vite om Grand Canyons natur og dyreliv. Om indianerne, de opprinnelige innbyggernes mange hundre år lange kamp for sine rettigheter i et av USAs flotteste områder.

Det finnes 1700 forskjellige planter, 64 mosesorter og et hundretall dyr. Fjelløver, rev og vaskebjørn blir observert i skogene oppe på kanten. Nede i Canyon er det mest amfibier, slanger, flaggermus som hersker.

USAs nasjonalfugl Bald Eagle bruker gjerne Grand Canyon som mellomlandingsstasjon før vinterreisen sørover.

GUIDER: Guide fra National Geographic Society informerer om Grand Canyons historie og natur.  Foto: Kirsten M. Buzzi
GUIDER: Guide fra National Geographic Society informerer om Grand Canyons historie og natur. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

Grand Canyon er mange forskjellige klimasoner. Det er som forskjellen på å reise mellom Canada og Mexico. Nede i Canyon kan det fort bli glovarmt.

Ekstremsport
For de mest sporty er det klatreturer, rafting i Coloradoelva og camping som gjelder. Dette er aktiviteter som du ikke tar på sparket, med mange restriksjoner og månedslange ventelister.

En klatretur ned i Grand Canyon bør man ikke gjennomføre på egen hånd. Det gjelder å ikke ta seg ut, høydeforskjellene og varmen gjør at man må bevege seg sakte på vei oppover igjen.

Ikke ufarlig
Det er kommet flere bøker, Over the Edge, om dem som ikke klarte det. Mer enn 600 er omkommet i Grand Canyon siden 1870. Noen som resultat av overivrig fotografering, andre er klatrere som fått heteslag, 9 er tatt og flom og omtrent 80 er druknet i Coloradoelven.

Minst 242 er omkommet i fly og helikopterkrasj, melder Wikipedia. Derfor er det ikke lenger tillatt å fly nede i Grand Canyon.

25 er blitt drept av naturfenomener som lyn og steinsprang. Selvmord og 23 drap står også på lista over omkommende i Grand Canyon.

 FOTOTRIKSET: Det ser ut som du er i ferd med å klatre opp Grand Canyon.
Foto: Kirsten M. Buzzi
FOTOTRIKSET: Det ser ut som du er i ferd med å klatre opp Grand Canyon. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

Så det er best å følge med en guide.

 STÅR HER:  I virkeligheten står du helt trygt her på et lite utspring.
Foto: Kirsten M. Buzzi
STÅR HER: I virkeligheten står du helt trygt her på et lite utspring. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer