Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Grandiosa med ost både over og under

1700 nye dagligvarer kommer snart ut i butikkene.

SLIK SER DET UT: Den nye Grandiosaen Helmax har ost også under bunnen. Vi synes også at bunnen var sprøere enn en vanlig grandiosabunn. Foto: KRISTIN SØRDAL
SLIK SER DET UT: Den nye Grandiosaen Helmax har ost også under bunnen. Vi synes også at bunnen var sprøere enn en vanlig grandiosabunn. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide: Det er snart klart for årets første dagligvareslipp. 19. februar er det felles slipp for cirka 1700 nye dagligvarer i norske matbutikker. Vi har tidligere omtalt noen av nyhetene, blant annet brunost på tube og nye mellommåltider.

Vi har også smakstestet noen av de nye mellommåltidene.

Hvert år spises det 21 millioner Grandiosaer. Selv om bestselgeren er originalen, kommer det nye varianter med jevne mellomrom. I fjor lanserte de Grandiosa kebabpizza med bunn som kunne rulles. Den forsvinner nå fra pizzafrysen, og inn kommer i stedet Grandiosa Helmax, med ost på begge sider.

Sprø bunn - Vi er veldig stolte over å kunne få til dette, med sprøstekt ost som ligger under pizzaen, sier Bjørn Brennskag, kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge.

- Men blir det ikke klissete?

- Nei, bunnen er stekt i forkant, med osten under, forteller Marius Niva, kokk og produktutvikler hos Orkla. Og så må man ha den riktige osten under, sier han videre.

Og osten på undersiden er Norvegia. Inspirasjonen til ost under pizzaen har de ifølge Niva fått fra pizzarestaurantene, hvor ekstra ost på kanten er et populært tilvalg på pizzaen.

DinSide har såvidt prøvesmakt nyvinningen, og må si at vi ble overrasket over at bunnen faktisk ikke var klissete. Den var tvert imot ganske så sprø - sprøere enn i alle fall vi kan huske at en vanlig grandiosabunn er - uten at vi skal påstå at vi spiser Grandiosa veldig ofte.

SUPPE: Kokkeklar blomkålsuppe ferdig laget. Vi har prøvesmakt, og synes den smakte godt - med gode og store blomkålbuketter. Foto: KRISTIN SØRDAL
SUPPE: Kokkeklar blomkålsuppe ferdig laget. Vi har prøvesmakt, og synes den smakte godt - med gode og store blomkålbuketter. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Niva tipser om at det kan være lurt å steke pizzaen med bakepapir halve tida, før du fjerner det og steker ferdig.

Vi vil vite hva vi spiser! Begynnelsen av året er gjerne preget av sunnhetsfokus.

- Det er noen trender og tendenser som fortsetter, og det er fokus på sunnhet og helse. Dette har vi sett gjennom flere år, og det fortsetter nå også. For eksempel relanserer Gilde påleggssortimentet sitt med redusert saltinnhold, og pølsene kommer med større andel kjøtt. Også dette med rene råvarer er en viktig tendens som videreføres nå, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, til DinSide.

Dette bekreftes også av Orkla Foods.

- Det er viktig å gjøre ingredienslista kort, det skal være mest mulig åpenhet rundt det som er i maten. Folk vil vite hva som er i maten de spiser, og vi tilstreber å ha en så enkel resept som mulig, sier Bjørn Brennskag, kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge, til DinSide.

- Det er mye fokus på sunnhet, og at man skal føle seg vel med det man spiser, sier Stine Rekdal, produktutvikler hos Orkla.

Kristin Paus, informasjonsdirektør i Coop Norge, sier til DinSide at to trender de ser nå, er kvalitet og mindre pakninger.

Mindre pakninger er viktig både for å tilby produkter for små husholdninger, og for å redusere matsvinn.

KOKKESUPPER: Serien med kokkeklare supper fra Stabburet ble lansert i 2012, og har ifølge produsenten fått en god mottagelse. Nå kommer en ny variant: Kokkeklar blomkålsuppe, som her tilberedes av Marit S. Marvik, fagsjef i Orkla Foods Norge. Foto: KRISTIN SØRDAL
KOKKESUPPER: Serien med kokkeklare supper fra Stabburet ble lansert i 2012, og har ifølge produsenten fått en god mottagelse. Nå kommer en ny variant: Kokkeklar blomkålsuppe, som her tilberedes av Marit S. Marvik, fagsjef i Orkla Foods Norge. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

- Matsvinn er et viktig tema, og vi ønsker å bidra til at våre kunder kaster mindre mat. Derfor øker vi nå vår satsing på middagskjøtt og pålegg i små pakninger, sier Paus.

Ja, vi elsker nyheter Med 1700 nyheter i hyllene, er det klart at det blir trangt om plassen. Det sier seg selv at når noe kommer inn, må noe annet gå ut.

- Hyllene blir jo ikke større, så noe må ut når noe kommer inn. Da bytter man gjerne ut det produktet som selger minst innenfor en kategori. Det er vanskelig å forsvare en plass i hyllene om produktet ikke selger, sier Søyland til DinSide.

Ofte bytter leverandørene ut produkter som de ser ikke selger, eller butikkene tar dem ut av sortimentet.

- Gjenkjøp har alt å si. Utfordringen er selvsagt at det alltid er noens favoritter som forsvinner ut. Men da betyr det at det ikke er veldig mange som synes det var like godt som deg, sier Søyland.

Men norske forbrukere er veldig interesserte i dagligvarenyheter, ifølge Søyland.

- Vi ser at nordmenn er veldig opptatt av nyheter i dagligvare. Det er stor grad av prøving når nye produkter kommer i hyllene. Men man definerer en suksess ut fra graden av gjenkjøp. Der hvor vi ser at forbruker kjøper det igjen, er ofte konsekvensen at produktet blir i hyllene, sier Søyland.

- Men folk er nysgjerrige på nye varer, det er det ikke i tvil om, sier hun.

Det skal være ferskt Ifølge Niva hos Stabburet, er det fremdeles en trend at folk ønsker kortreist mat og tradisjonskost.

- Man ønsker det tradisjonelle, det lokale - det man er kjent med, sier Niva.

- Vi ser også at det gjøres enklere for folk, både med å velge sunt og lage god mat selv, det er helt tydelig. Lofoten kommer for eksempel med en hel rekke ferske sauser, med bare ferske råvarer, som gjør at det blir enklere for alle å lage god mat selv, uten å bruke posesuppe og den type ting, sier Søyland.

- Vi ser også en stor satsing på fisk, salget av fersk fisk går rett til værs i butikkene våre, og det kommer enda flere fersk fisk-løsninger i butikk til kundene. Salma kommer for eksempel også med et eget sashimi-kit, med ferdigskåret salma og alt du trenger for å lage dette selv, forteller Søyland videre.

Også Coop satser på kvaliteten på fiskeproduktene.

- Vi oppgraderer også kvaliteten på våre EMV-fiskeprodukter, det vil si at disse får et høyere fiskeinnhold, forteller Paus i Coop.

Søyland hevder at de mange matprogrammene og matbloggerne er med og bidrar til at folk kan se at det går an å lage god mat selv, uten å være sjefkokk.

- Og produsentene følger med på disse trendene og kommer med stadig flere produkter som skal hjelpe folk å lage god mat selv, sier Søyland til DinSide.

PAINYTT: To nye paier fra Stabburet: Bacon og brokkoli, nå i familiestørrelse (har vært i små porsjoner tidligere). Og kylling og asparges, som er en helt ny smak. Foto: KRISTIN SØRDAL
PAINYTT: To nye paier fra Stabburet: Bacon og brokkoli, nå i familiestørrelse (har vært i små porsjoner tidligere). Og kylling og asparges, som er en helt ny smak. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Orker du ikke planlegge og handle inn til uka selv? Vi har testet middagsabonnementer - se hvilken du kan prøve

- og det skal være så kjapt som mulig Vi vil altså ha det så ferskt og selvlaget som mulig, men det skal også være så kjapt som mulig.

- Det er stor etterspørsel etter kjappe måltidsløsninger for lunsj, mellommåltider og kjappe middagsretter. Fjordland kommer med en rekke lunsjretter, Tine har kommet med en ny serie mellommåltider, og vi kommer med vår egen serie, «fersk og ferdig».

- På den ene siden er vi opptatt av at vi skal lage god mat fra grunnen, og folk er opptatt av at man vet hva som er i produktene. Samtidig er man travle, og man ønsker også kjappe måltidsløsninger med god kvalitet - og det skal være sunt, sier Søyland.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
«Hjemmelaget» Grandiosa fyller ikke en langpanne slik produsenten lover

DinSide har testet pizzagjær mot vanlig gjær - se hva som funker best!
Fortsatt flere produkter med palmeolje
Vi kaster mat for 14 milliarder hvert år

NYTT PÅLEGG: Storselgeren av påleggsmakrell fra Stabburet er den originale Makrell i tomat, men flere av de nye smakene holder stand i hyllene. Nå lanseres en ny variant: Makrell i tomat og basilikum. Vi har smakt på den, og førsteinntrykket er at den smaker absolutt av basilikum - men vi vil fremdeles foretrekke originalen. Foto: KRISTIN SØRDAL
NYTT PÅLEGG: Storselgeren av påleggsmakrell fra Stabburet er den originale Makrell i tomat, men flere av de nye smakene holder stand i hyllene. Nå lanseres en ny variant: Makrell i tomat og basilikum. Vi har smakt på den, og førsteinntrykket er at den smaker absolutt av basilikum - men vi vil fremdeles foretrekke originalen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!