Gråter seg gjennom to uker detoxing på Island

Militærflyplass midt i ødemarka omgjort til ekstrem-spa.

RENSELSE: Den blå lagune er en av Islands største turistattraksjoner, og frister med både spabehandlinger, saunaer, god mat, og selvsagt sine varme kilder. Foto: Håkon Eikesdal
RENSELSE: Den blå lagune er en av Islands største turistattraksjoner, og frister med både spabehandlinger, saunaer, god mat, og selvsagt sine varme kilder. Foto: Håkon EikesdalVis mer

ISLAND (Dagbladet): - Island er et av stedene i verden du kan få ferskest fisk. Vi bestiller, så drar fiskeren ut og henter til oss, sier kokk Steinar Magnusson (27).

Det går maksimalt tolv timer fra den dras opp fra havet til den serveres.

Magnusson er en av kjøkkensjefene på den populære Reykjavik-restauranten Fish Market, som drives av Hrefna Rósa Sætran (27) på det islandske kokkelandslaget.

Omvender kjøttelskere Kokk Magnusson skjærer tynne skiver laks mens døsig musikk siver ut av høyttalerne på kjøkkenet.

Han forteller at til tross for islendingenes umiddelbare tilgang på fersk fisk, spiser ikke unge islendinger mye sjømat.

- Jeg vokste opp med fiskemiddag fem ganger i uka. For denne generasjonen er ikke fisk like viktig. Men det tror jeg handler om at folk ikke er flinke nok til å tilberede fisk. Jeg har omvendt mange kjøttelskere ved å vise dem hvordan det kan gjøres, forteller han.

«Det rene liv» Mange turister strømmer til Island for å leve «det rene liv». Foruten den ferske fisken er øyas rå natur et naturlig bakteppe til alt øya har å tilby av renhet.

HVITLØKSDRYSS:  Kokk Steinar Magnusson tilbereder fersk sushi på kjøkkenet. Foto: Håkon Eikesdal
HVITLØKSDRYSS: Kokk Steinar Magnusson tilbereder fersk sushi på kjøkkenet. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Utallige naturutflukter, geysirer, spa-fasiliteter, og ikke minst landets varme kilder, trekker mange besøkende.

Den blå lagune er et obligatorisk stoppested når du tar turen.

47 kilometer fra Reykjavik ligger vannkulpene som sies å ha helbredende kraft.

Spa, bar og lagune I naturlig oppvarmet mineralholdig vann kan du svømme fra massasjebehandling, til utplasserte bokser med naturlig ansiktsleire, under masserende fossefall og til baren ute i vannet.

Lagunen har dessuten en egen klinikk noen hundre meter unna hovedkulpen, som hovedsaklig behandler psoriasis.

Andre velger  å ta renselsen ett skritt lenger.

Detox-dronningen - Det er som en camp. Noen gråter hver dag gjennom de to ukene, sier Jonina Ben (53).

HØYT TEMPO: Mange servitører må til for å få ut fiskerettene på Fish Market. Foto: Håkon Eikesdal
HØYT TEMPO: Mange servitører må til for å få ut fiskerettene på Fish Market. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Kjent som detox-dronningen fra Island, lever og ånder hun for en aggressiv form for renselse.

Ei stigende sol følger renaulten som suser gjennom landskapet, i det vi er på vei til klinikken rundt 20 minutter fra Den blå lagune.

- Naturomgivelsene betyr ikke så mye. Personalet på senteret er det viktigste. Og at du er til stede med deg selv, sier hun.

Ikke mat etter sju Bens konsept er en to ukers detoxbehandling. Metoden går ut på at kroppen skal «helbrede seg selv».

Programmet består av en streng vegetardiett, lett mosjon, badstue, massasje og tarmskylling.

- Etter klokka sju om kvelden er det ikke lov å spise. Da kan du bare drikke te og ha sex, hæ-hæ! roper hennes kompanjong Ragnar bak rattet.

KOBLE UT:  To massører står klare til å tilføre litt nytelse under Jonina Bens knallharde detoxbehandling. Foto: Håkon Eikesdal
KOBLE UT: To massører står klare til å tilføre litt nytelse under Jonina Bens knallharde detoxbehandling. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Mange nordmenn kommer   hit igjen og igjen. Gjerne én til to ganger i året. Jeg vil si at metoden fungerer for 99 prosent av de besøkende, fortsetter Ben.

Jonina Ben hevder behandlingen forebygger og leger helseplager som migrene, diabetes 2, medisinavhengighet, depresjon, søvnløshet, angst, magesmerter, stoffskifteproblemer og forstoppelse.

- Sukker er som heroin Hun legger skylden for plagene på dagens matvarer.

- Maten forandrer seg, vi kan ikke lære bort de samme metodene som for 30 år siden. Alle blir for eksempel rådet til å spise ofte. Men jeg sier: Ikke spis ofte!

Maten i dagens samfunn gjør det livsfarlig å gjøre nettopp det, hevder hun.

All kaffen, det hvite melet og det hvite sukkeret vi får i oss gjør at kroppen produserer for mye insulin, og det er en grunnårsak til diabetes 2, mener Ben.

VIL FORANDRE LIV: Detoxekspert Jonina Ben lover raske resultater med sin behandling, men legene er skeptiske. Foto: Håkon Eikesdal
VIL FORANDRE LIV: Detoxekspert Jonina Ben lover raske resultater med sin behandling, men legene er skeptiske. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Sukker er som heroin. Det er avhengighetsskapende og lurer hjernen din.

Fikk gikt Jonina Ben har vært i helse- og treningsindustrien siden 1981, og åpnet detoxklinikken i 2009.

Hun har alltid levd sunt og trent regelmessig, men for ti år siden fikk hun en giktsykdom.

- Plutselig kunne jeg ikke røre meg. Legen ville gi meg tabletter, men det ville ikke jeg.

Løsningen ble detoxbehandling i Polen.

- Etter fire-fem dager med detox merket jeg at kroppen ble bedre. Jeg kunne gå og sove igjen, og var ikke lenger lei meg.

Amerikansk militærflybase Kompanjongen Ragnar parkerer  bilen utenfor klossen i det flate landskapet, som tidligere tilhørte den amerikanske militærflybasen.

BARE GRØNT: Den strenge vegetardietten består av dampede grønnsaker eller salater som denne. Rødbet- og hvitløksjuice inntas også til hvert måltid. Foto: Håkon Eikesdal
BARE GRØNT: Den strenge vegetardietten består av dampede grønnsaker eller salater som denne. Rødbet- og hvitløksjuice inntas også til hvert måltid. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Det er ikke et luksushotell, men det er fint nok. Vi slapp å pusse opp og ta opp lån, forklarer Ben.

Hun oppgir at i gjennomsnitt 40-60 personer besøker klinikken hver måned.

Én dag i uka under behandlingen får gjestene kun drikke frukt- og grønnsaksjuicer. En annen dag i uka får de kun drikke vann.

- Den første uka er en «healing-crisis». Det som har plaget deg, for eksempel migrene, blir sterkere i starten. Men den andre uka blir du sterkere. Bare se på dyr. Når de blir syke, slutter de å spise. De faster. Det er det vi gjør her også.

Psykologisk aspekt - Og det er klart at psyke og immunforsvar har en sammenheng. Når du er glad, trener og har sex, så produserer kroppen antistoffer og motforsvar.

Behandlingen har også et psykologisk aspekt. I tillegg til private samtaler og konsultasjoner med Ben og klinikkens lege, er en prest tilgjengelig.

FÅTT BEHANDLING: Artist Åste Sem fikk detoxbehandling på Island både i fjor og i 2009. Foto: Torbjørn Grønning
FÅTT BEHANDLING: Artist Åste Sem fikk detoxbehandling på Island både i fjor og i 2009. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

- Hvor lenge mener du effekten av detoxen varer?

- Hele livet forhåpentligvis. Å lære folk hvordan de kan skifte livsstil er selve nøkkelen. Forhåpentligvis lever de sunnere når de kommer hjem.

Ler av kritikken Ben møter stadig kritikk fra leger som sier at detoxbehandlingen ikke har noen dokumentert effekt. Det ler hun bare av:

- Jeg har bevis. Folk ser bedre ut, får renere hud, håret vokser ut igjen og de blir kvitt sine plager. Jeg har sett det med mine egne øyne, legene har ikke det.

Skepsisen kommer ofte når hun bruker ordet «helbrede». Det ordet får bare legene bruke, forteller hun:

- Men folk må få lov til å kurere seg selv, slik som jeg gjorde. Ja, folk må få ta piller og medisiner, men det må være lov til å skifte livsstil også, sier Ben.

Behandlet to ganger Artisten Åste Sem (37), som blant annet deltok i årets finale i Melodi grand prix, gjennomførte Jonina Bens detoxbehandling både i fjor og i 2009.

- Det er et veldig tøft, men veldig bra opplegg. I starten ble jeg sløv og sliten, men etter noen dager fikk jeg masse energi og trente hver dag, sier hun.

Sem forteller at hun reiste til Island for å rense kroppen, og at hun gikk ned 15 kilo da hun gjennomførte kuren første gang.

- Det handler ikke bare om kropp og kosthold. Det som er bra er at du får tenkt gjennom ting, du får mye «meg-tid», sier hun og fortsetter: 

- Og det trenger jo mange mer av. Folk reagerte forskjellig, mange grein mye. Men på klinikken er det et fellesskap, og du får tett oppfølging fra de ansatte.

- Hadde detoxen noen effekt i etterkant?

- Etterpå følte jeg meg veldig ren, og hadde mye energi. Jeg tenkte også veldig mye på hva jeg spiste, men akkurat det har sklidd ut litt.

- Villedende reklame - Skal hun på egen hånd ha funnet opp en revolusjonerende behandling som en hel legevitenskap har oversett? Tvilsomt. Dette er villedende reklame, sier lege Brynjulf Barexstein.

Han har lang erfaring med tilrettelegging av tilpassede opplegg for vektnedgang, kostveiledning og treningsveiledning.

Barexstein føyer seg inn i rekken av leger som mener Jonina Jonina Ben lover for mye når hun sier at behandlingen kan forebygge og helbrede ulike sykdommer.

- Mister muskelmasse - Dersom hennes metoder hadde virket som som påstått, hadde vi selvfølgelig tatt dem i bruk. For eksempel er problemer med stoffskifte en autoimmun sykdom, som ikke kan påvirkes i noen retning uten medisinering, sier han.

- Kan en slik diett, uten proteiner og fett, være helseskadelig?

- Ikke over kort tid, men det er klart du mister muskelmasse uten proteiner, og ikke får i deg essensielle fettsyrer uten fett.

Det skal ikke være nødvendig å si at om du går ned 15 kilo på to uker, så er det helt umulig at dette kun er fett, hevder Barexstein.

Da måtte man ha brent bort 9000 kalorier om dagen, og det gjør kanskje bare de som går på ski over Sydpolen - i motvind.

Barexstein er også skeptisk til tarmskylling, fordi mennesker ikke er konstruert fra naturens side til å bli vasket på innside.

Han hevder at behandlingsmetoden er «fullstendig uten vitenskapelig dokumentasjon».

NYTER: Newzealanderne Vanessa (25), Kimberly (23), Aubrey (25) og Jennifer (25), studerer i England, og har flydd over til Island for å oppleve den blå lagune. Foto: Håkon Eikesdal
NYTER: Newzealanderne Vanessa (25), Kimberly (23), Aubrey (25) og Jennifer (25), studerer i England, og har flydd over til Island for å oppleve den blå lagune. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer