SKJULER BABYEN: Både lege og ammekspert er redd ammekledene, som dette fra Bé Bé au Lait, hindrer den naturlige øyekontakten mellom baby og mor. Foto. Bé Bé au Lait/Bebeaulait.com
SKJULER BABYEN: Både lege og ammekspert er redd ammekledene, som dette fra Bé Bé au Lait, hindrer den naturlige øyekontakten mellom baby og mor. Foto. Bé Bé au Lait/Bebeaulait.comVis mer

Greit å skjule puppen?

Praktisk synes noen. Usunt og tullete, sier andre. Hva er din mening om ammetelt?

||| Amming kan være problematisk. Ikke minst når det må gjøres ute blant folk.

Ammende mødre risikerer kritiske blikk og sure bemerkninger ute i offentligheten, selv i ammevennlige Norge.

Amme uten å støte andre I USA og Storbritannia er det blitt stadig vanligere å bruke såkalte ammetelt, som blant annet går under det passende navnet "Hooter Hiders".

De dekker både baby og bryst, slik at mor kan amme i fred og ikke risikerer å vekke anstøt på grunn av en blottet brystvorte.

Superstjerner som Julia Roberts, Gwen Stefani og Gwyneth Paltrow skal alle ha snakket varmt om ammeteltet på et amerikansk tv-show.

Også her i landet har mødre begynt å etterspørre ammeplaggene, som kan bestilles på nettet.

"Det der så jo helt fantastisk ut! Jeg kommer til å amme på forelesning, og da kan det være litt greit å være litt anstendig", skriver en mamma på BarniMagen.com.

Men ikke alle like begeistret:

"Det heter ikke ammetelt, det heter burka", skriver en annen.

Sosial pariakaste I England har det vært en opphetet debatt rundt ammekledene. Noen mener det er en glimrende løsning for sjenerte mødre, andre kaller ammeltenes økende popularitet for et "gigantisk tilbakeskritt".

"Å hevde at ammeklede beskytter oss mot uønsket oppmerksomhet, forsterker den utdaterte oppfatningen at amming skal skjules.

Tillater vi denne holdningen å gjenoppstå, vil vi snart befinne oss i en verden der du virkelig vil tilhøre en sosial pariakaste om du ikke ammer tilstrekkelig tildekket", skriver den britiske kommentatoren Viv Groskop i The Guardian.

Hva synes du om ammeteltene? Si din mening nederst i saken.

- Ser rart ut Lege Kari Løvendahl Mogstad var nylig i USA. Der observerte hun flere mødre bruke ammesjal som dekket både mors kropp og babyen.

SKJULER PUPPEN: Ammekledet "Bebe au Lait Hooter Hiders Nursing Cover "dekker over mors kropp og skjuler både baby og pupp. Foto: Bebe au Lait
SKJULER PUPPEN: Ammekledet "Bebe au Lait Hooter Hiders Nursing Cover "dekker over mors kropp og skjuler både baby og pupp. Foto: Bebe au Lait Vis mer

- Min umiddelbare tanke var at jeg syntes det så litt rart ut, og at det var noe stort tull, sier hun til DinBaby.

- Men i USA er de blygere enn her med tanke på å vise frem puppen, så der kan disse ammesjalene ha sin misjon. Vil det få flere amerikanske kvinner til å gi barna brystmelk, er det kjempebra.

Løvendahl Mogstad har i mange år engasjert seg innen svangerskaps- og barselmedisin, og har selv født seks barn. Hun har også en egen mamma- og legeblogg, Lykkelig som liten.

- Unødvendig i Norge Hun forstår at superkjendiser som Julia Roberts og Gwen Stefani har behov for å dekke seg til når de ammer i offentlighet, med tanke på paparazzifotografene som garantert står klare for å ta bilde av en naken pupp.

- Det er bare flott at disse kjendismødrene faktisk ammer, selv om de gjør det med ammesjal. De er forbilder for andre kvinner, og det vil kanskje føre til at flere ammer, mener hun.

Tør du ikke amme offentlig? Her får du tipsene som gjør at du våger.

Men legen ser ikke behovet for bruken av slike ammetelt i Norge.

- Her i landet vil jeg se det som et tilbakeskritt om det skal bli en trend med slike dekkende ammesjal. Min erfaring er at de fleste nordmenn ser verdien av brystmelk, og nødig kritiserer mødre som ammer offentlig, sier hun.

Økende kjøpepress Kari Løvendahl Mogstad misliker også at ammesjal blir enda en ting som skal stå på innkjøpslisten til nybakte foreldre.

- En fordel med amming fremfor tåteflaske, er at brystet alltid er tilgjengelig, uten at man trenger å planlegge eller pakke med seg så mye greier, sier hun.

- Det betyr ikke at også jeg kan reagere på mødre som bare slenger ut puppen. Det er unødvendig. Det er fullt mulig å snu seg bort og amme litt diskré, legger legen til.

Her får du MÅ HA-listen til babyen kommer. Og 14 ting du ikke trenger til babyen.

- Bør kunne amme uten ammepledd Også informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen, Anne Sigstad, reagerer på at ammepleddet er enda en ting nybakte mødre skaffe seg for å kunne amme, og huske på å ta med når de skal ut.

- Jeg ser jo at mange som kvier seg for å amme offentlig kanskje kan ha glede av en slik, men selv mener jeg at at amming er en naturlig ting som bør kunne foregå overalt, uten at mor eller barn må dekke seg til, sier Sigstad til DinBaby.com.

Negativt for mor-barn-båndet Hun er også bekymret for om ammeteltet gjør kommunikasjonen mellom mor og barn vanskeligere.

AMME-PONCHO: Ammekledene kommer i mange varianter. Også som poncho, som denne amme-ponchoen fra Baby BuBu. Foto: Baby BuBu/Babybubu.co.uk/
AMME-PONCHO: Ammekledene kommer i mange varianter. Også som poncho, som denne amme-ponchoen fra Baby BuBu. Foto: Baby BuBu/Babybubu.co.uk/ Vis mer

- Jeg synes det er viktig at mor og barn har blikk-kontakt, for amming er mer enn mat, amming er kommunikasjon.

Det bekymrer også lege Kari Løvendahl Mogstad.

- Amming handler om tilknytning mellom mor og barn. Øyekontakten med mor under ammingen er spesielt viktig for barnet. Under ammingen vil barnet gripe etter mors bryst, og mor stryker gjerne barnet over hodet. Jeg vil tro at dette ikke blir like naturlig å få til når man skal gjemme barnet bort under et pledd, sier legen.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TILDEKKET AMMING:  Ammekledet "Bebe au Lait Hooter Hiders Nursing Cover. Foto: Bé Bé au Lait/Bebeaulait.com
TILDEKKET AMMING: Ammekledet "Bebe au Lait Hooter Hiders Nursing Cover. Foto: Bé Bé au Lait/Bebeaulait.com Vis mer