SKIPAUSE: Mellom Skikroa og heisen er det tett i tett med ski og brett. Eierne har tatt seg en pause innendørs i gråværet. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
SKIPAUSE: Mellom Skikroa og heisen er det tett i tett med ski og brett. Eierne har tatt seg en pause innendørs i gråværet. Alle foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Greit nok i Rauland skianlegg

Med Holtardalens nye anlegg tar Rauland skisenter steget opp blant landets største skianlegg. Tar vi med Vierli Skisenter og Raulandsfjell har bygda flere bakker enn Geilo.

||| Rauland ligger nord i Telemark, midt i Norge, med Hardangervidda som nærmeste nabo.
Halve Norges befolkning vil bruke mellom en til fem timer på kjøreturen hit.

Fra Oslo er det 210 km og det tar snaue tre timer uten kø. Fra Stavanger er det 270 km, 245 kilometer fra Kristiansand og Haugesund, mens Bergen ligger overkommelige 320 kilometer unna. Fra Skiensområdet trenger du to og en halv time.

Den korteste ruten fra hovedstadsområdet går via Drammen, Kongsberg og Notodden.

NISTEBUI: Her kan egen niste og nygrillede pølser nytes innendørs.
NISTEBUI: Her kan egen niste og nygrillede pølser nytes innendørs. Vis mer

På E 134 i svingen ved Nutheim, møtes vi av skilt mot Rauland og advarsel om at veien ikke egner seg for tungtransport.

I trailerfri, men elgrik sone, går veien i trolske omgivelser inn Åmotsdal. Det er realt vinterføre. Isete, men strødd. Svingene er av det krappeste slaget og fire bruer er så smale at to småbiler ikke kan passere samtidig.

Ved Krossen tar vi til høyre på riksvei 37, mot Rjukan.

Vi er i Rauland.

De mange hyttefeltene forteller om et område som har vært populært i lang tid.

I det vi svinger av til skisentret møtes vi av kjempeplakater om ledige tomter og hytter til salgs.

Klondyke
Det er hverdag og midt i vinterferien.

INNFØDT: Christian Vaa bor på andre siden ved Raulandsfjell . Nabogutten Marius A. Vierenga følger med på pølsegrillingen.
INNFØDT: Christian Vaa bor på andre siden ved Raulandsfjell . Nabogutten Marius A. Vierenga følger med på pølsegrillingen. Vis mer

I Holtardalen er det klondykestemning med byggeaktivitet og provisoriske fasiliteter.

Det er her den moderne delen av anleggets bakker og heiser ligger.

Serveringen er av kioskstandard.

En Hamburger med mye frisk salat til 45 kroner viste seg å være et godt kjøp.

Ved barneområdet brenner det i bålgryter og pølser grilles. Det er utebord og reinsdyrskinn for kalde rumper. "Nistestuga" er liten men av det koselige slaget.

Vi møter en Raulending som bor ved det noe tøffere anlegget i Raulandsfjellet.

PAUSE: Lene Utzig(t.v.) og Anders Hanasand  fra Skien tar en pust i bakken.
PAUSE: Lene Utzig(t.v.) og Anders Hanasand fra Skien tar en pust i bakken. Vis mer

- Vi synes det er ok å prøve noe annet, forteller Christian Vaa fra Rauland.
Han bor ved det mye tøffere Raulandsfjell skianlegg, men er på tur sammen med barn og nabofamilie over til andre sida av dalen.

- Trivelig for ungene her og aking er lov, konkluderer han mens pølsene varmes over bålgryta.

MODERNE: Holtarheisen er ny og moderne med rullemating for flying start. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
MODERNE: Holtarheisen er ny og moderne med rullemating for flying start. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Sentralt i det nye anlegget er den drygt kilometer lange Holtarheisen. En moderne fireseters ekspressheis av det flotteste slaget, med matebånd i påstigningen. En sympatisk plakat forteller at langrennsski gir gratis tur til løypene på toppen. Inn til Silkedalen.

Gamleheisen
Vi tar turen ned til det opprinnelige anlegget. Mateheisen fra parkeringsplassen kan være en flaskehals. Verre er det at den tilårskommen stolheisen, en toseter, går saktere enn det parallelle t-kroktrekket.

Men sammen klarer de å ta unna. Heiskøene er minimale. Området mellom heisen og kafeen er dekket av ski og brett og forklarer noe av kømangelen.

KØFRI: Ingen kø i stolheisen eller Tuiurtrekket til tross for at toseteren er av den trege sorten.
KØFRI: Ingen kø i stolheisen eller Tuiurtrekket til tross for at toseteren er av den trege sorten. Vis mer

På toppen, sur vind, treffer vi en gjeng ungdommer fra Skien. Skavler og løssnø gir dem litt utfordring.

- Vierliparken, langs veien til Rjukan, er mye bedre enn den vi finner her, forteller Anders Hanasand. Lene Utzig nikker og er enig.

SKAVL: Anders Hanasand fra Skien bruker en skavl som rampe.
SKAVL: Anders Hanasand fra Skien bruker en skavl som rampe. Vis mer

Den har monsterhopp og halfpipe og mye mer. Her er bare noen enkle hopp og rails forteller de. Flere av dem bor i vintercampen, og trives i hytte med hjul.

Til hotellet
En håpløst smal og kjedelig løype går andre veien ned til Rauland Høgfjellshotell. Herfra er det tallerkenheis og en rødløype som kalles hotellbakken. Så vidt vi kan bedømme likner den mer på en blå bakke.

Ved hotellet finnes det flombelyst langrennsløype til Vierli.

BARNEBAKKE: Flott med skibånd eller rulletrekk for de aller minste. Reinsdyrskinn er generøst lagt ut for å holde baken varm.
BARNEBAKKE: Flott med skibånd eller rulletrekk for de aller minste. Reinsdyrskinn er generøst lagt ut for å holde baken varm. Vis mer

I lia, ned mot skistua, er det bygget hytter. Tett i tett. Slik at de relativt smale bakkene ikke kan utvides.

Navneskilt og fargemerker med løypenes nummer finnes, men i gråværet må en tett innpå for å se forskjell på blå og svart. Vi savner de store runde fargeskiltene på toppen som forteller hvilken vanskelighetsgrad bakkene har. Svartløypene er korte, de lengste, den blå-røde Rupa og den helrøde Nordsida, er henholdsvis to kilometer og halvannen kilometer lange.

MATSERVERING: Varmestue med kiosk ute og inne.Enkelt og trivelig. Ingen stank fra frityrfett.
MATSERVERING: Varmestue med kiosk ute og inne.Enkelt og trivelig. Ingen stank fra frityrfett. Vis mer

De fleste vi møtte var av den rimelig fornøyde sorten, med løyper og fasiliteter. Langrennsløperne veldig fornøyde. Gode løyper, både i dalen og på fjellet var konklusjonen.

Fett
Foran Skikroa er det fortsatt teppelagt med ski og snøbrett. Vi lures til å tro at det kan være noe godt som lokker på innsida.

Dessverre.

FARGEBLIND: På avstand kan det være vanskelig å se forskjell på blått og svart.
FARGEBLIND: På avstand kan det være vanskelig å se forskjell på blått og svart. Vis mer

Den fullpakkede Skikroa framstår med et utvalg som et middels gatekjøkken. Lukten av gammelt frityrfett tar fra oss matlysten. Hundre kroner for hamburgeren synes dyrt for noe vi ikke vil ha.

Vi reddes av fjellvettregel numme 8: " Vend i tide. Det er ingen skam å snu".

HYTTEFLOTT: For dem som må ha ski in, ski out.
HYTTEFLOTT: For dem som må ha ski in, ski out. Vis mer

Med skiene vel plassert i bilen begir vi oss ned til restauranten Fjøllhalli, på andre siden av parkeringsplassen. Her åpnes det først klokka tre, like før heisene stenges.

Åpningstidene utelukker stedet som et lunsjalternativ.

GATEKJØKKEN: Skikroa har  utvalg som et vanlig gatekjøkken.
GATEKJØKKEN: Skikroa har utvalg som et vanlig gatekjøkken. Vis mer

Men.

Etter dagens skikjøring er det et trivelig middagssted, med brukbare valgmuligheter og priser til å leve med.

Vi prøvde gulasjsuppen og en kyllingsalat. Begge deler har vi smakt i bedre varianter, men vi ble mett og fikk value for money.

Helt greit.

Og det er konklusjonen for hele anlegget.

En helt grei firer.