<strong>LITE FRISTENDE:</strong> Det er fortsatt håp selv om grillen ser fæl ut etter vinteren. Med såpevann, kluter, stålbørste og matolje blir det orden på de fleste griller.  Foto: Gro Strømsheim
LITE FRISTENDE: Det er fortsatt håp selv om grillen ser fæl ut etter vinteren. Med såpevann, kluter, stålbørste og matolje blir det orden på de fleste griller. Foto: Gro Strømsheim Vis mer

Grepene som sikrer deg best grillmat i sommer

Slik får du grillen skikkelig ren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Endelig skinner sola og varmegradene begynner å merkes. Nordmenn flest elsker å plante og dekke opp i hagen eller på terrassen, og vi fyrer fort opp grillen når sola skinner.

Tidligere fyrte vi med kull, nå er 75 prosent av grillene som selges i Norge gassgriller, forteller informasjonsansvarlig André Rusthen hos Landmann.

Han beroliger ivrige kokker med at en grill slett ikke trenger å være gullende ren, men én grundig gjennomgang i året er lurt.

- Enten bør du ta den grundige vasken når grillen settes bort om høsten, eller du kan gjøre det om våren, før du starter sesongen. Det er uansett ikke komplisert.

Her er vasketipsene fra Landmann: Ta ut alle løse deler som grillrist, stekeplate og flametamers (de trekantede metallistene som ligger under grillristen og over brennerne). Så vasker du nedi selve grillen med en svamp og såpevann, for eksempel Zalo.

Det er to typer grillrister, enten i støpejern eller emaljert rist. Den i støpejern tåler mye. Her er det bare å skrape i vei med en stålbørste. Den emaljerte risten skal ikke skrapes med stålbørste, den bør bare vaskes med en grytesvamp eller lignende. 
  Grillristen i støpejern, som er på de fleste modeller, kan fort bli for tørr, og da fester grillmaten seg til risten. Når den er skrapet av og ser ren ut, har den godt av et oljebad.
Legg den i en balje med matolje som rapsolje, la den ligge et døgn og la den så renne av seg. Med slik god behandling én gang i året vil ristene vare i mange år.

Hvis det er mye fastbrente rester, kan man sette grillen på full styrke for å svi av det som sitter fast. Da blir det lettere å tørke det vekk.
Ikke vask flametamerne - Det er greit å huske på at selve grillen ikke trenger å være gullende ren, men det er fint om de flatene som er i kontakt med maten, det vil si rister og stekeplater, er rene. Vi anbefaler at man etter hver gang man griller, setter grillen på full styrke med lokket på i noen minutter. Dette forkuller alle rester, og da er det lett å børste dem av med for eksempel tørkepapir, sier Rusthen.

Han anbefaler også å pensle støpejernsrister med matolje før man griller, før å unngå at de blir for tørre og at maten setter seg fast.

Under grillristen ligger såkalte flametamers som er laget for å beskytte brennerne.

- Disse burde egentlig hete smaksforsterkere. IKKE vask disse i løpet av sesongen. All marinade og krydder som drypper ned når du griller, vil legge seg her og gi flott røyk og smak til maten neste gang du griller, sier Rusthen.

Husk å sjekke gasslangen I tillegg til å vaske grillen bør du ta en liten sjekk etter vinteren. Kontroller at det ikke er noen rusthull på koblingene til brennerne, hvis det er det, bør brennerne byttes. Tørk over brennerne med svamp eller klut.

<strong>SKRUBB I VEI:</strong> Hvis du har en grillrist av støpejern, er det bare å gå løs på den med en stålbørste.  Foto: Landmann
SKRUBB I VEI: Hvis du har en grillrist av støpejern, er det bare å gå løs på den med en stålbørste. Foto: Landmann Vis mer

Sist, men ikke minst, er det viktig å sjekke slangen fra gassbeholderen. Det er viktig å forsikre seg om at den er tett og ikke lekker gass.

Dette sjekker du ved å fylle en bøtte med halvparten vann og halvparten såpe. Steng ventilene på grillen og tilførselen til gassflaska. Hold slangen nedi såpevannet og sjekk om det lages bobler, det tyder på at det er en lekkasje mellom gassflaska og inntaket til gassgrillen. Hvis det lekker, prøv å stramme tilkoblingen. Hvis det fortsatt lekker, må du bytte gasskoblingen.

Rusthen minner også om at deler som grillrist, brytere og flametamere kan skiftes ut for en billig penge.

- En gassgrill av god kvalitet er ment å vare i mange år. Hvis du griller mye, kan det være greit å bytte ut for eksempel flametamerne etter tre-fire år, og da vil grillen være så god som ny igjen, sier han til klikk.no.

Bilpolish på grillen Grillkongen Craig Whitson mener det er like selvfølgelig å vaske grillen som det er å vaske opp når man lager mat på kjøkkenet.

- Hvis du har en kulegrill, må du tømme den for aske og gamle rester. Bruk engangshansker og vask selve grillen ren med såpevann og en oppvaskbørste eller klut. Risten bør skrubbes med en stålbørste, og du bør alltid pensle den med matolje før du griller, sier Whitson.

Opplysningskontoret for egg og kjøtt støtter vasketipsene vi allerede har gitt. For å få en fin utside på grillen anbefaler de å bruke en kjøkkenspray, og for en flott finish kan du polere med bilpolish, da blir grillen blank og fin.

Les også:
Disse gjør sommeren lengre
Flytt hit og spar millioner
Slik blir du kvitt vond lukt på kjøkkenet
Unngå disse stryketabbene

<strong>OLJEBAD:</strong> Grillristen har godt av å få seg et oljebad i en matolje, for eksempel raps. Da tørker den ikke ut, og maten setter seg ikke så lett fast. © Foto: Gro Strømsheim
OLJEBAD: Grillristen har godt av å få seg et oljebad i en matolje, for eksempel raps. Da tørker den ikke ut, og maten setter seg ikke så lett fast. © Foto: Gro Strømsheim Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

<strong>VIKTIG SJEKK:</strong> Gasslangen kan få sprekker eller hull, og det er viktig å sjekke at den ikke lekker.  Foto: Gro Strømsheim
VIKTIG SJEKK: Gasslangen kan få sprekker eller hull, og det er viktig å sjekke at den ikke lekker. Foto: Gro Strømsheim Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer