Gressløk og persille dyrker du enkelt selv

Bare sørg for nok vann, sol og le for vinden.

DYRKE SELV: Med rikelig med sol, vann og le for vinden vil du kunne dyrke egne krydderurter på balkongen eller i hagen i sommer.  Illustrasjonsfoto: colourbox.no
DYRKE SELV: Med rikelig med sol, vann og le for vinden vil du kunne dyrke egne krydderurter på balkongen eller i hagen i sommer. Illustrasjonsfoto: colourbox.noVis mer

Nå som sommeren nærmer seg, vil de fleste oppholde seg utendørs så mye som mulig. Mange liker å pusle i hagen med plenklipping og planting av blomster eller urter. Og hva er vel mer fristende enn ferske, selvdyrkede urter fra egen hage eller balkong?

Og det beste av alt, du trenger ikke å være noen mestergartner for å dyrke egne urter. Så lenge urtene får nok sol, vann og le mot vinden, vil de trives og vokse godt.

Sett plantene mot sør eller vest Det er ikke så vanskelig å dyrke urter, så lenge man legger forholdene til rette.

- Det er gøy å følge med på hvordan plantene vokser, og det er ekstra givende om man kan smake på de velduftende urtene, sier Elin Nordli fra Opplysningskontoret for blomster og planter til klikk.no.

- Det er lett å dyrke urter, du trenger bare noen potter, jord og en vannkanne. Hvor bra plantene vokser, kommer mye an på hva slags vær vi får, men vi kan hjelpe dem på veien ved å sette plantene varmt og lunt. De fleste urter elsker sol, og misliker vind. Sett plantene på et sted som vender mot sør eller vest, slik at de får nok sol, og gjerne i le mot kald nordavind. Er det mye vind på balkongen din, setter du dem så lunt som mulig bak noen møbler eller store krukker med planter.

Velg urtene du liker Når du skal velge hvilke urter du skal dyrke, bør du prioritere de urtene du liker best, og pleier å bruke i maten din. Etter hvert kan du eksperimentere med andre sorter og kanskje du finner en ny favoritt.

VANLIGE URTER: Gressløk er hardfør, og dill kan bli veldig høy. Helt til høyre er koriander. Illustrasjonsfoto: colourbox.no
VANLIGE URTER: Gressløk er hardfør, og dill kan bli veldig høy. Helt til høyre er koriander. Illustrasjonsfoto: colourbox.no Vis mer

- Ingen urter er giftige, så det er bare å eksperimentere i vei, sier Nordli.

De ulike urtene har også forskjellige egenskaper og vekstvilkår.

- Vanlige urter å dyrke er gressløk, som er hardfør og tåler det meste. Dill, som kan bli over en meter. Koriander, sitronmelisse og basilium, som vil stå lunt. Ulike mynter, som tåler mye, oregano, det klassiske pizzakrydderet, persille, rosmarin og timian.

Ikke kjøp urtene i matbutikken - De fleste urter er lette å så fra frø, men de kan også kjøpes ferdige i hagesenteret. Men et godt tips er å ikke kjøpe pottene i fruktavdelingen i matbutikkene. Disse plantene er tiltenkt å brukes med en gang, og klarer seg dårlig ute, råder Nordli.

Urter trenger ikke store potter, men store krukker gir plass til flere planter og trenger ikke vannes like ofte som de små.

POPULÆRE URTER: Sitronmelisse vil stå lunt, mens mynte tåler mye. Basilikum vil også stå lunt og er mer utsatt for soppangrep.  Illustrasjonsfoto: colourbox.no
POPULÆRE URTER: Sitronmelisse vil stå lunt, mens mynte tåler mye. Basilikum vil også stå lunt og er mer utsatt for soppangrep. Illustrasjonsfoto: colourbox.no Vis mer

- Jorda bør være næringsrik, men bland inn litt sand og lecakuler for å bedre dreneringen. Kaktusjord og såjord er ekstra sandholdig, eller lån litt sand fra barnas sandkasse om du ikke har et lass grus i hagen. Urter liker ikke å bli stående i kald, våt jord, så det kan være lurt å sette dem innenfor takskjegget eller markisen når det regner mye. Nye skudd uten blomster smaker best, og plantene blir frodigere jo mer de klippes.

Herlige krydderurter og spiselige blomster - Ulike krydderurter kan settes sammen i en stor potte, forklarer Tonje Bergh fra Plantmania.no.

- Pass på at basilikum ikke står i midten, da basilikum er mer utsatt for soppangrep enn de andre og bør ha litt luft på siden. Krydderurter som er lette å få til, er gressløk og persille, begge kan overvintre her hjemme i Norge. Rosmarin, dill, mynte, salvie, sitronmelisse og løpstikke er også ganske enkle, men trenger litt mer oppfølging. Husk å gjødsle krydderurtene jevnlig enten hver 14. dag, eller med langtidsvirkende gjødsel.

Det finnes også mange spiselige blomster.

- Innimellom krydderurtene kan du så eller plante ringblomster, lavendel, blomkarse og solsikker. Mange blomster er faktisk spiselige. Noen smaker forbausende godt, og andre gir sommermaten det lille ekstra. Knip av blomster som akkurat er sprunget ut, og pynt de ulike rettene med dekorative, fargerike blomster. På denne måten får du kombinert prydverdien med nytteverdien.

Blomster du trygt kan spise: Fioler, stemorsblomster, ringblomst, blomkarse, nellik, georginer (Dahlia) agurkurt, månedsjordbær, kløver, kornblomst, lavendel, rose, stokkrose, tagetes og blomster fra krydderurter.

ANVENDELIGE: Persille, rosmarin og timian er også vanlige urter å dyrke selv.  Illustrasjonsfoto: colourbox.no
ANVENDELIGE: Persille, rosmarin og timian er også vanlige urter å dyrke selv. Illustrasjonsfoto: colourbox.no Vis mer

- Ikke bruk blomster som har vært sprøytet, eller blomster du ikke er helt sikker på, råder Bergh avslutningsvis.

Les også:
Her finner du de kuleste interiørbildene
Uteplass på seks kvadrat
Steinrøysa ble arkitekthytte

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SPISELIGE BLOMSTER: Agurkurt, månedsjordbær og lavendel er blomster du trygt kan spise.  Foto: Plantmania.no
SPISELIGE BLOMSTER: Agurkurt, månedsjordbær og lavendel er blomster du trygt kan spise. Foto: Plantmania.no Vis mer