Grete (64) fikk det siste innen slagbehandling

Tre ganger så stor sjans til å bli selvhjulpen etter slaget som de som får vanlig behandling. - Flere bør få tilgang, sier eksperter.

GODT HUMØR: Grete Due Sagen er tilbake på jobb i Rasta barnehage, Lørenskog. - I begynnelsen var jeg her to timer hver dag, bare for å snakke med ungene og de voksne. Man må være sammen med folk med den skaden jeg har. Det var mye jeg ikke husket eller klarte å si, vi har ledd mye av det. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
GODT HUMØR: Grete Due Sagen er tilbake på jobb i Rasta barnehage, Lørenskog. - I begynnelsen var jeg her to timer hver dag, bare for å snakke med ungene og de voksne. Man må være sammen med folk med den skaden jeg har. Det var mye jeg ikke husket eller klarte å si, vi har ledd mye av det. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

I fjor fikk 2,2 prosent av slagpasientene det siste innen slagbehandling - såkalt trombektomi, eller «fisking». Siden 2015 har det vært mulig å fysisk fjerne store blodpropper ved hjelp av et kateter som føres inn i hjernen, via lysken.

Langt flere burde fått slik behandling. Beregninger viser at det ville vært nyttig for 15-20 prosent av slagpasientene. Nylig har to store studier vist at tidsvinduet for hvor lenge man kan fiske ut blodproppen er større enn først antatt. Opptil 24 timer etter slaget, vil pasienten ha nytte av såkalt «fisking», viser en fersk studie fra New England journal of medicine. Det betyr at ti ganger så mange pasienter kan ha nytte av behandlingen.

BLACK WEEK TILBUD - Få Dagbladet Pluss til -50% de neste 6 måneder

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

39,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 39,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Spar 50%

39,-

Per måned

Totalt 234,- for 6 mnd

*Black Week tilbudet på 234,- gir deg tilgang til Dagbladet Pluss i 6 mnd, og abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (79,- / mnd) etter endt kampanjeperiode.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer