SUNT OG GRØNT :  La dem være tilbehør til kjøtt eller fisk eller spis grønnsakene som et komplett måltid. Aubergine, blomkål, paprika, asparges, squash og sjampinjong er bare noen av grønnsakene som smaker nydelig grillet. Foto: MIMSY MØLLER/SAMFOTO
SUNT OG GRØNT : La dem være tilbehør til kjøtt eller fisk eller spis grønnsakene som et komplett måltid. Aubergine, blomkål, paprika, asparges, squash og sjampinjong er bare noen av grønnsakene som smaker nydelig grillet. Foto: MIMSY MØLLER/SAMFOTOVis mer

Grillede grønnsaker gir smaken av sommer

Så sunt, så grønt og så godt at du kan droppe kjøtt og fisk.

• Flere matsaker på db.no/mat

Kan du tenke deg noe bedre enn nykokt asparges? Eller cherrytomater breddfulle av sommersmak?

Kanskje ikke.

Vil du utforske grønnsakenes skjulte smaker er hemmeligheten å gi dem litt elskov på grillen.

Lite smaker mer sommer enn grillede grønnsaker.

Grill i vei Mais, blomkål, nykål og sjampinjong. Paprika, løk, squash, fennikel, aubergine.

Det meste får akkurat det lille hintet som pirrer smaksløkene.

GRILLSMAKEN: Maiskolber er gode i seg selv. Etter en omgang på grillen smaker de fantastisk. Foto: ROGER HARDY
GRILLSMAKEN: Maiskolber er gode i seg selv. Etter en omgang på grillen smaker de fantastisk. Foto: ROGER HARDY Vis mer

Faktisk også grønnsaker man lett kan forestille seg at ikke vil passe på grillen. Som hel selleri eller gulrøtter.

- Begge deler smaker nydelig, forsikrer Norgesmester i grilling, Jan Ivar Nykvist.

Sellerien pakker han i folie og griller indirekte, gjerne en time. Gulrøttene får følge av litt olje og eddik for å få det riktige futtet.
 
-På grillen kommer nye og spennende smaker fram, sier han.

Bake, grille Noen grønnsaker legger du rett på grillen, hele eller i biter. Paprika og mais er slike.

Tomat,løk og squash er fint følge tredd på spyd. Fennikel er nydelig, bakt i folie med olje, salt, urter og sitron.

Grønnsaker er villige til det meste.

Grillen kan også brukes til det meste: Legg kaka på grillen.

Jukse litt Utfordringen ved å grille grønnsaker er å få dem møre, uten at de blir svidd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GRØNNSAK-MANN: Grillkokk Jan Ivar Nykvist forkoker grønnsakene på kjøkkenet først. Da vet han at de blir passe møre. Foto: STIAN BROCH
GRØNNSAK-MANN: Grillkokk Jan Ivar Nykvist forkoker grønnsakene på kjøkkenet først. Da vet han at de blir passe møre. Foto: STIAN BROCH Vis mer

Løsningen er å forkoke dem ørlite på kjøkkenet før du griller dem.

- Noen vil nok kalle dette juks, jeg kaller det forberedelser, sier Nykvist.

-Til syvende og sist handler det om å få den riktige grillsmaken. Hvordan man kommer dit er underordnet.

Når grønnsakene har fått det lille oppkoket i lettsaltet vann, er det bare å ta dem ut. Da har du kontroll.

En god saus Er du modig dropper du både kjøtt og fisk og og satser på grønnsakene.

Godt brød, hjemmelaget tsatsiki, hollandaise eller salsa gjør måltidet komplett.

Er du i feriemodus, behøver du ikke gjøre noe som helst.

FINT FØLGE: Grill grønnsaken alene eller bruk dem sammen med for eksempel kylling på spydd. Foto: TRYGVE BØLSTAD
FINT FØLGE: Grill grønnsaken alene eller bruk dem sammen med for eksempel kylling på spydd. Foto: TRYGVE BØLSTAD Vis mer

Snart bugner det av grønnsaker så gode at det eneste de trenger er godt smør, litt flaksalt og noe kaldt i glasset.