Grillen på toppen av Ildfjellene er garantert mye større enn din

- Å grille på en vulkan er veldig spesielt.

• Flere reisesaker på  db.no/reise.

(Dagbladet): - Akkurat nå er det faktisk ikke så mye mer å gjøre før gjestene rykker inn. Vulkanen gjør jobben, forteller kjøkkensjef Juan Camacho på restauranten El Diablo, i nasjonalparken Timanfaya på Lanzarote.

Grillsesongen nærmer seg, men få kan skilte med en egen vulkan til grillingen.

På restaurant El Diablo - djevelen - har du panoramautsikt til forvridde lavarester, kratre og spektakulære fjellformasjoner.

Maten du får servert, er grillet over jordvarme fra den sovende vulkanen som hadde sitt siste utbrudd i 1824.

Vulkanske spesialiteter - Bienvenidos! Velkommen! Er dere klare for en vulkansk opplevelse? spør kelner Andrés Garcia Mendez, og slår ut med armen mot et ledig bord.

SNUR KYLLINGEN: Selv over vulkanvarme må kjøttet snus. Kjøkkensjef Juan Camacho tar grep mens turistene følger spent med. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
SNART FERDIG: Kyllingen har ligget i snart 35 minutter på vulkangrillen. Straks er den ferdig. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
SJØMAT: Hvis du ikke har så lyst på kylling, kan scampi og fisk på grillspyd være en mulighet. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
SVIDD ANSIKT: Bøyer du deg langt over vulkangrillen blir det veldig varmt i ansiktet. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
PASS HENDENE: Det svir av varme og damp når du prøver å ta nærbilde av den vulkanske grillmaten. Men de fleste turistene prøver seg. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
VARM GRILL: Halv kylling grillet på vulkanen er signaturretten på El Diablo. Men du kan også få både biff og sjømat. Under grillen er temperaturen 450 grader. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
TA EN POTET: Guider, bussjåfører og ansatte i nasjonalparken griller sine egne grønnsaker over vulkanvarmen, mens de venter på at turistene skal bli ferdige. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
SØK DEKNING: En av de ansatte i Timanfaya nasjonalpark skal til å demonstrere hvordan de kan lage en geysir ved å helle vann ned i et rør i den glovarme bakken. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
MORO FOR BARN: Ungene kan følge med på de hyppige geysir-demonstrasjonene mens middagen fortæres i El Diablo. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
PANORAMA: Alle gjestene i restauranten har spektakulær utsikt over det forvridde vulkanlandskapet. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
KJAPP GUIDING: På fem-seks språk lirer guiden av seg noen kjappe fakta om temperatur og grillmat, før busslasten med turister loses tilbake til bussen. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
SELVANTENNENDE: Så varmt er det nedi gropa, at buskas som slippes ned tar fyr ved hjelp av noen glør fra forrige demonstrasjon. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
STUDERER MENYEN: Den nederlanske familien De Bruijn studerer de vulkanske spesialitetene og beundrer utsikten. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
STILLE FØR STORMEN: På kjøkkenet på El Diablo er det rolig en halv time før innrykk. Det meste av maten forberedes på vulkangrillen. Her lages salater og annet tilbehør. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL

På menyen står en rekke «vulkanske spesialiteter».

- Signaturretten vår er helt klart en halv vulkangrillet kylling, forteller han.

Du kan også velge kyllingbryst, sjømat på spyd, sardiner eller andre grillretter.

Publikum får se med egne øyne hvordan kjøttet grilles over vulkanvarmen. En busslast har nettopp ankommet, og maten ligger og godgjør seg over en enorm «grill» formet ved hjelp av ni lag med basalt og store rister.

- Det er 450 grader under, opplyser guiden på fem ulike språk, mens små og store strekker ut hendene for å kjenne på varmen samtidig som utallige selfies knipses.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turistmaskin Bøyer du deg over for å kikke ned i avgrunnen under grillen, blir du glovarm i ansiktet. 450 grader er mer enn nok til å få kyllingen klar på 35 minutter. Forskere har gått god for at den vulkanske tilberedningen ikke er helseskadelig.

SNUR KYLLINGEN: Selv over vulkanvarme må kjøttet snus. Kjøkkensjef Juan Camacho tar grep mens turistene følger spent med. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
SNUR KYLLINGEN: Selv over vulkanvarme må kjøttet snus. Kjøkkensjef Juan Camacho tar grep mens turistene følger spent med. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL Vis mer

Kjøkkensjef Juan Camacho har jobbet i tre år på toppen av Ildfjellene - «Montañas del fuego».

- Dette er en helt annen måte å lage mat på. Tidligere har jeg jobbet på noen av de store turisthotellene på Lanzarote, men dette stedet er virkelig helt unikt. Å grille på en vulkan er veldig spesielt, sier han med et smil.

Stadig er kokkene ute ved vulkangrillen og snur stykkene med kjøtt og fisk.

Til nasjonalparken og restauranten kommer horder av turister for å se de spektakulære formasjonene. Besøket starter gjerne med en halsbrekkende busstur på 14 kilometer, opp og ned gjennom trange lavadaler, rundt hårnålssvinger og stopp ved stupbratte kratre.

Privat vulkangrill Vel tilbake utenfor restauranten, er det tid for en demonstrasjon av hvordan kratt og buskas tar fyr når det lempes ned i et hull med jordvarme.

- Ååååh, utbryter turistflokken når kvist og kvast tar fyr, bare det lempes ned i gropa under.

VARM GRILL: Halv kylling grillet på vulkanen er signaturretten på El Diablo. Men du kan også få både biff og sjømat. Under grillen er temperaturen 450 grader. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL
VARM GRILL: Halv kylling grillet på vulkanen er signaturretten på El Diablo. Men du kan også få både biff og sjømat. Under grillen er temperaturen 450 grader. Foto: HEIDI RØSOK-DAHL Vis mer

Småsteinene på bakken brenner i hånda. De holder mellom 80 og 100 grader. Når det helles vann ned i rør i bakken, tar det tre sekunder før det spruter opp igjen som en liten geysir. Til stor glede for de skuelystne.

- Kom!

En av de fast ansatte i nasjonalparken viser gjerne fram bussjåførenes, taxisjåførenes og de ansattes private, lille vulkangrill halvveis skjult rundt hjørnet fra geysirdemonstrasjonen.

Der står en håndfull sjåfører og gliser mens de griller poteter, søtpoteter og andre rotfrukter. De ler og snur de glovarme potetene med hendene. Hver dag har de med noen grønnsaker til grillen.
 
- Det er morsomt å ta med dette tilbake i bussen og vise turistene som har kost seg inne på restauranten når vi kjører hjem etterpå, knegger de.

Gøy for barna - Så fascinerende! Særlig for barna. Å gå rundt her og se hvordan jordvarmen kan brukes til å lage mat, er veldig spennende, sier Sara Rosberg fra Stockholm, som er på ferie med mann og barn.

Hun river seg løs fra en selfierunde foran vulkangrillen.

Familien Rosberg har spist på El Diablo på en tidligere Lanzarote-tur, og i dag legger de heller lunsjen til landsbyen Yaiza, som kan skilte med flere gode restauranter.

Inne på El Diablo begynner bordene å fylle seg opp. Det er lurt å være på plass rundt klokka 12.00, når restaurantdelen åpner, fordi det ikke er mulig å reservere bord til lunsj.

Kyllingen er dryppende saftig etter tre dager i marinade, sjømaten ikke verst til å være laget på vulkanfjellet, og det enkle tilbehøret:

Salat eller dampede grønnsaker og bakt potet, eller saltbakte småpoteter - papas arrugadas - med rød eller grønn mojo-saus, passer alt godt sammen med grillmaten.

Det er ingen vulkansk bismak å spore.