Griller det meste, bare råvarene er gode nok

Her er Arne Brimis beste grilltips.

• Flere oppskrifter fra Arne Brimi finner du her.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet):

GRILLING I BRIMISKOGEN: - Utekjøkken innbyr til kreativitet og da blir matlaging ekstra morsomt, sier Arne Brimi. Her har han svinenakke og potetstuing i panne på grillen. Foto: METTE MØLLER
TOMATPANNE MED SALVIE: Med denne saftige og gode tomatpanna trenger du ikke poteter til grillmaten. Foto: METTE MØLLER
GRILLET SVINENAKKE MED PAPRIKASMØR: Svinenakke er nydelig kjøtt med masse god smak og egner seg veldig godt til grilling. Godt tilbehør er skiver av nypoteter frest i paprikasmør. Foto: METTE MØLLER
GRILLET LIVECHE-KYLLING MED GRØNNSAKER: Når det gjelder kylling, foretrekker Brimi kyllinglår framfor bryst. Det er mye mer smak i låret. Foto: METTE MØLLER

Kokken på Vianvang har tatt med seg tykkbunnede kjeler og stekepanner ned til klatreskogen ved Brimi Fjellstue. Der er det både utepeis, bål med grillrist og ei steinhelle å lage mat på. Arne Brimi flytter gjerne kjøkkenet ut på varme sommerkvelder.

- Tenk på grillen som et kjøkken, og bruk gjerne både kjeler og panner på grillen, ikke bare grillrista. Utekjøkken innbyr til kreativitet og da blir matlaging ekstra morsomt, sier Brimi, og legger noen ekstra vedkubber under grillrista.

GRILLING I BRIMISKOGEN: - Tenk på grillen som et kjøkken, og bruk gjerne både kjeler og panner på grillen, ikke bare grillrista, sier Arne Brimi. Her har han svinenakke og tomatpanne på grillen. Foto: METTE MØLLER
GRILLING I BRIMISKOGEN: - Tenk på grillen som et kjøkken, og bruk gjerne både kjeler og panner på grillen, ikke bare grillrista, sier Arne Brimi. Her har han svinenakke og tomatpanne på grillen. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han vil grille på skikkelig varme, og om grillmaten blir litt svart i kantene, bryr han seg ikke noe om.

- Jeg kan jobbe friere ute. Det gjør ikke noe om det ryker og freser litt ekstra rundt utekjøkkenet, sier Brimi.

Gode råvarer Og freser gjør det når han legger et godt stykke svinenakke på grillrista. Kjøttet er gnidd inn med olje, salt og rikelig med pepper, og han passer på å snu det ofte.

ARNE BRIMI: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
ARNE BRIMI: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Når svinenakken har fått fin brunfarge legger han den på kanten av rista slik at den steker ferdig på litt mindre varme.

- Svinenakke er fenomenalt på grillen. Når jeg skal grille vil jeg ha gode råvarer. Det er det viktigste for et godt resultat. Jeg er motstander av å «slenge» noe på grillen.

Brimi liker ikke de ferdigmarinerte produktene som ligger i alle kjøledisker. De smaker bare salt, synes kokken.

Han anbefaler å smaksette kjøttet sjøl.

Bruk masse krydder Du kommer langt med litt olje, salt, pepper og urter.

Bruk sommerens ferske krydder, og lag din egen marinade med for eksempel olje, frisk dill og koriander.

En hovedregel for bruk av urter er å bruke masse! De forskjellige urtene smaker godt sammen. Bruk dem som salt og pepper. De passer til de fleste grillretter av både kjøtt og fisk.

- Vi må slutte å kjøpe den ferdigdesignede grillmaten. Det er mye morsommere og mye bedre å prestere noe sjøl på grillen. Mitt beste tips er å bli venn med en ferskvaresjef. Spør etter gode råvarer, og ta imot anbefalinger og gode tips, sier Arne Brimi.