Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Grillmaten kan være en skikkelig kaloribombe

Men det finnes mange gode alternativer.

PASS PÅ: En pølse er ikke en pølse! Sjekk næringsinnholdet før du kjøper dersom du er opptatt av  vekten.  FOTO: Thinkstockphotos.com
PASS PÅ: En pølse er ikke en pølse! Sjekk næringsinnholdet før du kjøper dersom du er opptatt av vekten. FOTO: Thinkstockphotos.com Vis mer

Sommertid betyr grilltid, men vil du holde vekten bør du ha tunga rett i munnen når du velger i ferskvaredisken.

Velger du ukritisk kan du nemlig få i deg over dobbelt så mange kalorier som hvis du velger med omhu.

- Kalorimessig er det mye å spare på å velge magre varianter. Jo renere varer, jo bedre for kroppen, sier Camilla Andersen, ernæringsfysiolog hos somebody.no.

Tenk deg derfor om før du velger et fettmarmorert kjøttstykke neste gang.

Syns du det er dobbelt så godt med et fettrikt kjøttstykke som en mager variant er det kanskje verdt det, så får du heller begrense mengden litt.

For i følge ernæringsfysiologen er ikke problemet at man unner seg usunne varianter, men at man ikke er påpasselig med porsjonsstørrelsene.

- Begrens mengdene, og kos deg med måte. Det finnes ikke usunn mat, bare usunne mengder. Ønsker du å spise mer, må du bevege deg mer, ellers vil du gå opp i vekt. Med 500 kcal ekstra hver dag i en uke legger man i teorien på seg en halv kilo. Det er med andre ord lurt å velge pølse bevisst, sier Andersen.

Kjenn etter om du er mett Autorisert klinisk ernæringsfysiolog Tina Hameltens beste tips for å holde vekten i sommer er like enkelt som det er vanskelig - slutt å spise når du er mett.

- Kjenn etter, og prøv å slutte å spise litt før du er ordentlig mett, siden metthetsfølelsen kommer litt på etterskudd.

- Er man flink til å kjenne etter, og koser seg med ordentlige råvarer, så trenger man ikke tenke kalorier. Skal man fortsette å tilføre kalorier etter at man er mett må man dessverre ta konsekvensene av det, uansett hvor sunn eller usunn maten er, understreker hun.

- Tenk på hvorfor du spiser eller drikker. Er det fordi du er sulten og kroppen har behov for påfyll, eller fordi det forventes av deg? Det er greit å lære å skille mellom de ulike årsakene til at man spiser. Hvis man er i en setting hvor man synes det er uunngåelig å spise og drikke så gjør det sakte, veldig sakte. Da ser andre at du har tatt mat/drikke men de studerer ikke hastigheten, sier hun videre.

Dropp brusen

Hamelten advarer i tillegg mot å skylle maten ned med sukkerholdig drikke. Ikke bare inneholder drikken unødvendige kalorier, men sukkeret kan også føre til at du spiser mer.

- Sukkeret stimulerer en refleks som utvider magesekken og dermed minsker metthetsfølelsen. Men kroppen endret ikke behov for antall kalorier i det øyeblikket den mottok sukker i magen, så du blir lurt til å tro at du er mer sulten enn du er, forklarer hun.

Drikker du sukkerholdig drikke som tørstedrikk, og i tillegg drikker vin eller øl til maten, må du legge til en hel del kalorier til totalregnestykket.

- Det er mye god mat i godt drikke, heter det. Det er 200 kcal i ½ liter øl eller brus. Det kan fort bli en del når man drikker kaloririk drikke for å slukke tørsten. Drikk vann når du er tørst. Hvis du ikke skal drikke alkohol er det faktisk smartere å drikke alkoholfritt øl enn å drikke brus. En halvliter alkoholfritt øl bidrar kun med 90 kcal, sier Andersen.

Under finner du en oversikt over hvor mange kalorier vanlige sommermatvarer har i seg. For mange av alternativene kan du spare over 50% av kalorimengden hvis du velger det magreste alternativet:

KALORIRIK VARIANT

Kalorier

MAGER VARIANT

Kalorier

DU SPARER I KALORIER

DU SPARER I PROSENT

Hjemmelaget burger av kjøttdeig, 150 gram:

217

Hjemmelaget burger av karbonadedeig, 150 gram:

180

37

17 %

Gilde Bacongrill, 1 stk:

218

Gilde Go og Mager grillpølse, 1 stk:

89

129

59 %

Nakkekotelett av svin, 150 gram:

411

Svinefilet, 150 gram:

144

268

65 %

Entrecôte av okse, 150 gram:

345

Ytrefilet av okse, 150 gram:

207

138

40 %

Pølsebrød, vanlig størrelse:

116

Lompe:

48

68

59 %

Øl, 1/2 liter:

200

Tørr hvitvin, 1 glass (1,5 dl):

102

98

49 %

Brus, 1/2 liter:

200

Alkoholfritt øl, 1/2 liter:

90

110

55 %

Royal Mandel ispinne, 1 stk:

276

Jordbær, 10 stk:

50

222

80 %

Kilde: Somebody.no

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media