Grove scones til sommerfrokosten

Tom brødboks? Ingen fare.

LØSNINGEN:  Scones er rask og god løsning på en akutt brødmangel, for eksempel på hytta. Lett å lage og smaker veldig godt. Foto: LISE VON KROGH
LØSNINGEN: Scones er rask og god løsning på en akutt brødmangel, for eksempel på hytta. Lett å lage og smaker veldig godt. Foto: LISE VON KROGH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat

Scones er noe vil pleier å lage til helgefrokost hvis vi har glemt å handle brød.

Scones er en rask og god løsning på en akutt brødmangel. Lett å lage og smaker veldig godt.

Det finnes mange slags oppskrifter på scones, og de fleste inneholder både mye smør og laget på fint mel.

RESTER: Melrester, melkerester, havegryn og siste rest i yoghurtboksen. Alt  går i sconesrøren og blir til nydelig frokost. Foto: LISE VON KROGH
RESTER: Melrester, melkerester, havegryn og siste rest i yoghurtboksen. Alt går i sconesrøren og blir til nydelig frokost. Foto: LISE VON KROGH Vis mer

Jeg bruker grovt mel og melkeprodukter i stedet. Gjerne rester.

Melrester Om du har litt melrester igjen, så er det bare å ha disse i sconesrøren.

Byggmel, sammalt hvete, spelt og havregryn passer til scones.

Fordi de ikke skal heves med gjær, men bakepulver eller natrium, så trenger du ikke ta hensyn til at det skal dannes et glutennett.

Glutenfritt mel passer også til scones. Husk at desto grovere mel du bruker, desto mer næringsrikt blir bakverket.

MATBLOGGER LISE VON KROGH

• Dagbladet vil i tida framover bringe sunne oppskrifter og tanker om mat fra ernæringsbiolog Lise von Krogh.

• Lise er uavhengig matblogger, foredragsholder, skribent og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er også bidragsyter på nettstedet bramat.no og skribent for økologisk.no.

• Denne artikkelen er tidligere publisert på Lises matblogg Enkelt, sunt og godt.

Rester av rømme, fløte, melk og yoghurt kan du også ha i som væske i scones.

I denne varianten brukte jeg natron i motsetning til bakepulver som er det vanlige. Natron krever syre og da bør du bruke syrnede/sure melkeprodukter.

Jeg kombinerte dette med økologisk lettmelk som hadde gått ut på dato, litt økologisk rømme og litt appelsinjuice.

GROVE SCONES

(ca. 8 scones)

Du trenger:
3 dl hvetemel, grov sammalt
1 dl hvetemel, siktet
1 dl havregryn
1 ts natron
1?2 ts salt
Ca 2,5 dl sur melk eller 50:50 yoghurt/rømme og melk
1?2 dl appelsinjuice

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingredienser i en bakebolle. Deigen skal være ordentlig klissete. Juster med væske eller mel om nødvendig.

Bruk en sleiv og fordel deigen i åtte på et bakebrett. Stekes i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter.

Serveres med god ost, nypete og gjerne litt karse fra vinduskarmen.

Tips: Rosiner, eplebiter eller bær kan godt tilsettes røren om du vil ha mer smak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer