FARGEFEST: Muskatgresskar setter nydelig farge på denne gryten og sammen med kvalitetspølse blir den en mettende og god middagsrett. Foto: SØSTRENE ISACHSENS SUPPER
FARGEFEST: Muskatgresskar setter nydelig farge på denne gryten og sammen med kvalitetspølse blir den en mettende og god middagsrett. Foto: SØSTRENE ISACHSENS SUPPERVis mer

Gryteretter som varmer når vinden uler

Perfekt mat i ruskevær.

• Flere matsaker på db.no/mat Et blikk på meteorologenes værkart er nok til på konstatere at det er blitt høst.

Akkurat nå er det «Petra» som herjer deler i landet.

Å samles om god mat er definitivt mer fristende enn å gi seg naturkreftene i vold.

En gryterett er perfekt høstmat. Variantene nedenfor er sikre vinnere på middagsbordet.

Lager seg selv Det fine med gryteretter er at det meste gjør seg selv. 

UNDERVEIS:  Oksehalegryta mens den holder på å bli til en av fru Timians grytefavoritter. Foto: MARIT RØTTINGSNES WESTLIE
UNDERVEIS: Oksehalegryta mens den holder på å bli til en av fru Timians grytefavoritter. Foto: MARIT RØTTINGSNES WESTLIE Vis mer

Marit Røttingsnes Westlie står bak den populære matbloggen fru Timian og har gitt ut flere kokebøker.

En av hennes grytefavoritter er en raus og fyldig klassiker, nemlig oksehalegryte. 

- Jeg er glad i smaken av gryter, intensiteten og fylden bare langkokt kjøtt med bein kan gi. I tillegg er jeg glad i prosessen med grytelagingen, sier hun.

Fyldig og mettende Elisabeth og Jannike Isachsen står bak konseptet Mere suppe og ga ut kokeboka «Søstrene Isachsens supper» i fjor.

KRAFTIG KJØTTGRYTE: Oksehalegryten er full av godsaker som rødvin, hvitløk og chili. Foto: MARIT RØTTINGSNES WESTLIE
KRAFTIG KJØTTGRYTE: Oksehalegryten er full av godsaker som rødvin, hvitløk og chili. Foto: MARIT RØTTINGSNES WESTLIE Vis mer

Deres oppskrift på suppe med muskatgresskar og kvalitetspølse er så fyldig at den kan gå under kategorien gryterett.

- Den kan kalles både suppe og gryte - og er først og fremst kjempegod!, sier søstrene om retten.

Gryta er for øvrig et syn for øyet med sin oransje farge, og tykkelsen kan enkelt justeres gjennom væskemengden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vegansk alternativ Gryteretter kan også lages på vegansk vis, noe Jane H. Johansen sverger til.

KJØTTFRI VARIANT: I denne tandoorigryten er kjøttet byttet ut med tofu. Den er også stappfull av fargerike grønnsaker. Foto: JANE H. JOHANSEN
KJØTTFRI VARIANT: I denne tandoorigryten er kjøttet byttet ut med tofu. Den er også stappfull av fargerike grønnsaker. Foto: JANE H. JOHANSEN Vis mer

Hun driver veganmatbloggen Veganmisjonen, og er i disse dager aktuell med kokeboka «Veganmat på sitt beste».

Hun står bak oppskriften på tandoorigryta med kokosmelk, krydder, friske grønnsaker, gyllenstekt tofu og urtedryss på toppen.

- Her får du masse smak i ei gryte, og den er ikke vanskelig å lage heller, sier hun.

Tandoorigryta er enkel å handle inn til og perfekt på en dag som denne. Dropp tofuen om butikken din ikke skulle ha den.

Muskatgresskar og oksehaler kan noen steder være vrient å få tak i. Disse grytene kan du heller planlegge litt.

For en ting er sikkert; det kommer mer ruskevær.