Hund i borettslag

Gucci får bli

Suvada Divic får beholde hunden Gucci.

RETTEN HAR TALT: Yorkshireterrieren Gucci får bli hos sin eier i Grasåsen borettslag i Arendal etter forlik i lagmannsretten. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
RETTEN HAR TALT: Yorkshireterrieren Gucci får bli hos sin eier i Grasåsen borettslag i Arendal etter forlik i lagmannsretten. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Grasåsen borettslag i Arendal ville kaste ut hundeeier Suvade Divic (59) fordi husordensreglene forbyr husdyr. I desember i fjor tapte borettslaget saken i tingretten. Borettslaget anket. Sist torsdag ble det inngått forlik i Agder lagmannsrett.

Gucci og eieren Divic får bli.

Dagbladet skrev tidligere i høst om bikkjeslagsmålet om Yorkshireterrieren Gucci. Her kan du lese om hva dine rettigheter som dyreeier i borettslag er.

- Det er en enorm lettelse for mamma. Endelig får hun en avslutning på det hele, sier datteren Mirela Divic.

«Gode gruner»

Saken har nå versert i rettsvesenet i mer enn ett år. Selv om reglene er myket opp, har et borettslag fortsatt anledning til å forby husdyrhold. Men om beboeren har «gode grunner» bør borettslaget tillate husdyret. Og her var stridens kjerne. Divic mener hun har gode grunner for hundeholdet sitt – hun sliter med posttraumatisk stress-syndrom etter krigen i Bosnia, og hunden gjør at hun kommer seg ut. Flere andre beboere har både hund og katt. Divic trodde derfor hun skulle få innvilget hundehold da hun søkte.

FLYTTER HJEM: Suvada Divic har bodd mye hos døtrene mens tvisten har pågått i borettslaget. Nå kan hun og hunden trygt bo i leiligheten. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FLYTTER HJEM: Suvada Divic har bodd mye hos døtrene mens tvisten har pågått i borettslaget. Nå kan hun og hunden trygt bo i leiligheten. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Suvada søkte borettslaget om tillatelse til hundehold, men fikk avslag. Hun gikk til innkjøp av en egen bag for å bære Gucci inn og ut gjennom oppgangen, hun lufter hunden i bånd og plukker alltid opp når Gucci har vært på do.

Tapte i tingretten

I desember i fjor tapte borettslaget saken i tingretten. De anket. Saken kom opp for lagmannsretten nå i november. Etter fem timer ble det inngått forlik.

- Dommerne presset fram et forlik første dagen, fem timer ut i forhandlingene. Det var litt synd, for jeg mener vi hadde en god sak. Men når du ser hvilke saker som går for lagmannsretten, er det litt tåpelig å bruke tid på en hundesak.

- Mamma er veldig glad for å være ferdig med saken, sier Mirela, som også er veldig glad for at saken har løst seg.

Borettslaget er dømt til å betale saksomkostninger for Divic.

- Vi jobbet mye for å unngå rettssak og brukte også mye tid og penger til advokat før saken kom opp for retten sier Mirela Divic.

Lettelse med forlik

Suvada Divic har fått hjelp av advokat Ole Christian Høie, som gjennom sine 40 år i yrket har blitt litt av en ekspert på konflikter rundt hund i borettslag. Fram til saken kom opp for retten, hjalp han til med å prøve å fine en løsning. Men det gikk ikke å holde Gucci unna rettssalen.

- For min klient var det helt klart det beste med et forlik. Det gjelder særlig i slike situasjoner som denne, hvor partene skal ha et forhold til hverandre etterpå. For rettsområdet hadde det vært en fordel om saken kom til doms, slik at det kunne fått en viss form for allmenngyldighet, sier advokat Anniken Qvale, som bisto Divic i retten.

Det er nemlig få tvister om husdyr som ender i retten, og rettspraksis for hvordan gode grunner skal veies opp mot ulemper er nesten fraværende. Det vil uansett alltid være individuelle vurderinger i hver enkelt sak.

- Anstrengende prosess

Karsten A. Anfinsen representerte borettslaget i lagmannsretten. Også hans klienter er fornøyde med at saken endte med forlik.

- Det har vært en anstrengende prosess for mine klienter – de har vært utsatt for stort press, som om styremedlemmene skulle ha en personlig interesse i å nekte hunden. De ønsket å legge dette bak seg, sier Anfinsen.

Advokaten forteller at borettslaget ga et liknende tilbud allerede i oktober. Forliket ble som kjent at bikkja får bli og borettslaget dekker saksomkostningene.

Også advokat Anfinsen trekker fram at det er lite rettspraksis på dette området. Derfor kunne det vært ønskelig med en dom i lagmannsretten.

- Det hadde vært greit å få en nærmere avklaring på dette rettsområdet – en avklaring av hvor gode grunnene for dyrehold må være, sier Anfinsen.