VILL SAK: Beate Zsäpe i retten i München. Hun har nå klaget på sine advokater.Foto: SCANPIX/AP
VILL SAK: Beate Zsäpe i retten i München. Hun har nå klaget på sine advokater.Foto: SCANPIX/APVis mer

Gudsord fra landet - eller iskald nazimorder?

Hun elsket katter og to naziterrorister. Men Beate Zschäpe ser ut til å kjede livet av seg når vitner beskriver brutale detaljer fra 10 drap.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): Når en gråtende kvinne forteller landsretten i München om hvordan hun fant sin drepte ektemann i en blodpøl, sitter drapstiltalte Beate Zschäpe og løser sodoku eller stirrer uinteressert ut i lufta.

Og når retten ser på bilder av de ni mennene som ble brutalt henrettet av Zschäpes to samboere, hekler hun litt eller skriver små lapper til forsvarerne sine.

NAZIGRUPPA: Beate Zschäpe, Uwe Mundlos (34) og Uwe Böhnhard (38) gikk i 1998 under jorda, etter mange år som aktive nynazister i Jena.  Politiet fant sprengstoff og våpen hos dem, men anholdt likevel ikke trioen - noe som i ettertid har utløst mistanker om at etterforskerne faktisk hjalp høyreekstremistene. Mundlos og Böhnhard ranet minst 15 banker i regionen. Etter å ha tilbrakt mange år under falske identiteter i byen Chemnitz, flyttet de tre i 2007 til Zwickau, der de via stråmenn fikk leid en del av et rekkehus. Under rettssaken mot Beate Zschäpe, fortalte begge menns foreldre at de flere ganger gjennom åra - i all hemmelighet - hadde truffet trioen.  Etterforskerne regner med at minst 100 mennesker må ha visst hva de drev med og hvem de var, uten å melde fra. Mennene ble 4.november 2011 omringet av store politistyrker, etter å ha søkt tilflukt i bobilen etter et ran i Eisenach.  Før de kunne pågripes, ble den ene skutt av den andre - som deretter begikk selvmord.  Få timer senere satte Beate Zschäpe fyr på leiligheten deres, uten at noen foreløpig har kunnet gi en forklaring på hvordan hun visste at samboerne var døde.  Hun meldte seg først for politiet tre døgn senere, og påsto at hun hadde brukt tida til å reise planløst med tog på kryss og tvers gjennom landet. I brannruinene fant politiet også den hjemmelagde tegnefilmen hvor Pink Panter, som «talsmann» for «Nasjonalsosialistisk Undergrunn», tar på seg ansvaret for de ni «døner-drapene».  Bandens fotosamling og drapsvåpen var blant de andre effektene som ble funnet.Beate Zschäpe risikerer en straff på 10 ganger livstid, en dom som vil innebære at hun må regne med minst 20 år bak lås og slå.  De fire medtiltalte er alle nynazister - den ene avhoppet - som hjalp til med våpen, penger, husly, falske identitetsdokumenter og pass. De risikerer også høye fengselsstraffer. 

Statsadvokatene forsøker å bevise at Beate Zschäpe var fullverdig medlem av «Nasjonalsosialistisk Undergrunn» (NSU), selv om de ikke har funnet beviser for at hun noen gang var med, når Uwe Böhnhard og Uwe Mundlos reiste ut for å drepe. 

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn