Guide til Dodekanesene

Øde øyer, ukjente små landsbyer, fine strender eller fest og folkeliv er valget i den sørligste greske øygruppa.

 TIL SJØS:  Den greske øygruppa Dodekanesene (Tolvøyene) frister med både små og store øyer.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
TIL SJØS: Den greske øygruppa Dodekanesene (Tolvøyene) frister med både små og store øyer. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

|||Øyloffing i den greske øygruppa Dodekanesene er ikke så vanlig som i Kykladene.  Øde øyer, ukjente små landsbyer, fine strender eller fest og folkeliv er valget i den sørligste greske øygruppen. Klimaet på disse øyene holder seg varmt langt utover høsten.

Streikefare
Skal du på øyloffing i sommer, er det viktig å beregne ekstra reisetid mellom hver øy, i tilfelle streik eller uvær.

Sjekk også sikkerheten når du kommer ombord, vester. livbåter, flåter og nødutganger. Det advares også mot å gå ned på bildekk før ferjene har lagt til kai (selv om mange gjør det). Hvis ferja bommer på kaia, har du ingen sikring. Og hold øye med bagasjen ombord, det er mange øyloffere på tur.

Kjappguide Her er en kort guide til den greske øygruppa Dodekanesene:

ARKI Minst besøkte greske øy. 50 fastboende. Tiganaiki Bay med turkisblått vann. Rom til leie, bør forhåndsbestilles.

  ASTIPALEA Rolig øy med 1250 innbyggere. Eneste severdighet er festningen Kastro. Hovedbyen Skala med utsikt. Lettest å nå med båt fra Aten.

KALYMNOS Større øy med 16 000 innbyggere. Dramatisk fjellandskap. Øya har tidligere levd av den farefulle svampdykkingen. Vathi er øyas vakreste by. Noen få strender på vestkysten.

  KARPATHOS En av de flotteste øyene, med mange fine byer. 6600 innbyggere. Charterreiser. Flyplass. Hovedby og havn i Pigadia.

  KASTELLORIZO 200 innbyggere. Bilfri, bortsett fra militærkjøretøy. Ti landmil fra Rhodos og tre kilometer fra Tyrkia.
Flyplass.

KASSOS Grekernes egen ferieøy. 1070 fastboende. Dagsturer fra Karpathos. Flyplass.

  KOS Stor øy som har alt, grønne skoger, finkornede strender, korsfarerborg, italiensk arkitektur og greske hvite hus og kirker. 22 000 innbyggere. Charterturistøy og partyøy med stor ridderborg i havna. Flyplass.

  LIPSI Karrig liten øy med 600 fastboende. Havnebyen er gresk idyll med kirke på en høyde. Nakenbading ikke tillatt står det på skilt i havna, siden klosteret på Patmos eier store områder på Lipsi. Vinfestival i august.

  LEROS Fjellrik og grønn liten øy, Tidligere kjent som de politiske fangene og de psykiatriske pasientenes øy. Få turister. Byen Lakki er bygd i italiensk stil med den største naturlige havn i Middelhavet. Hovedbyen Platanos midt på øya.

  MARATI Hellas minst bebodde øy med 10 innbyggere. Tre tavernaer, 3 pensjonater, tre geiter, en liten kirke og en sandstrand. Mellom øyene Lipsi og Arki.

  NISSYROS Liten øy med få turister eller turisttilbud. Øyas store vulkan er turistattraksjonen. Ingen øy for seine kvelder. Få bademuligheter. Dagsturer fra Kos.

  PATMOS To kilometer lang og en mil bred øy med 3000 innbyggere. På en dag kan man kjøre øya rundt på moped og bade på alle strendene og besøke alle tettsteder. Johannesklosteret viktigste severdighet.

RHODOS En av de største greske øyene, med over 100 000 innbyggere. Halvparten bor i Rhodos by, som også er en viktig cruisehavn. Gamlebyen med den best bevarte fire kilometer lang bymur og moderne bydel med uteliv, kultur og shopping. De beste strendene på østkysten. Byen Lindos er største turistattraksjon.

SYMI En av de vakreste greske øyene. Havnebyen er omgitt av typiske italienske villaer i hvitt, lyseblått og oker. Fredet bebyggelse. Høye fjell og dype daler. Daglige utfluktsbåter til Rhodos.

TELENDOS Liten øy hvor tida har stått stille, uten biler, mopeder og med få turister. Flere strender, nudiststranda Paradise Beach.

TILOS 220 innbyggere, de fleste bor i havnebyen Livadia og Megalo Chorio, åtte kilometer lenger nord. Fin for fotturister.

Les mer:
En god bok om øyloffing mellom greske øyer: VAGABOND: De Greske øyer og Aten. Håndbok for øyloffere.

Finn din øy på : kalimera.nu

TIL SYMI:  Dodekanisos Seaways frakter folk fra Rhodos til Symi på under en time, før den haster videre til ny greske øyer. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
TIL SYMI: Dodekanisos Seaways frakter folk fra Rhodos til Symi på under en time, før den haster videre til ny greske øyer. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer
 SYMI:  Havneområdet Gialos er et av Hellas vakreste. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
SYMI: Havneområdet Gialos er et av Hellas vakreste. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer
 TYPISK GRESK:  Et enkelt måltid på bystranda på Symi. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
TYPISK GRESK: Et enkelt måltid på bystranda på Symi. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer