Guide til graviditetstester

Du kan spare mye penger ved å kjøpe testene på nettet.

STORT UTVALG: Du får graviditetstester i mange varianter, men strengt tatt holder det med en billig strimmel. FOTO: Produsentene og Bjørn Inge Karlsen
STORT UTVALG: Du får graviditetstester i mange varianter, men strengt tatt holder det med en billig strimmel. FOTO: Produsentene og Bjørn Inge Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er du en prøver som bruker tid på å bli gravid, kan det fort bli dyrt å skulle kjøpe graviditetstester på apoteket hver måned. Da kan teststrimler fra nettbutikkene være en rimeligere løsning.

Skal du derimot bare investere i én graviditetstest, kan det være morsomt å prøve Clearblues digitale test med ukeindikator - som, i tillegg til å si om du er gravid eller ikke, forteller deg hvor mange uker du eventuelt er på vei.

Slik virker testene Idet et befruktet egg har festet seg i livmorveggen, og du blir gravid, vil kroppen starte med å produsere et hormon som kalles hCG (humant chorionadotropin).

Dette skjer vanligvis cirka seks dager etter befruktningen.

Hormonet forekommer kun hos gravide kvinner og kalles derfor for «graviditetshormonet». HCG utskilles i urinen og kan derfor brukes som graviditetsindikator.

Kan teste før forventet menstruasjon Hjemmetestene fungerer ved at man tester mengden eller konsentrasjonen av hormonet hCG. Hormonet reagerer kjemisk med et stoff på testpinnen eller strimlen.

Når urinen inneholder nok hormon, blir det et utslag på testen, forklarer lege Kari Løvendahl Mogstad til BarniMagen.com.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer