EKSAMEN: Etter en kjapp innføring i hvordan det mørke ølet skal tappes, får alle besøkende prøve seg. Uansett resultat: Alle består og alle får sertifikat. Foto: Eivind Pedersen
EKSAMEN: Etter en kjapp innføring i hvordan det mørke ølet skal tappes, får alle besøkende prøve seg. Uansett resultat: Alle består og alle får sertifikat. Foto: Eivind PedersenVis mer

Guinness slår alle rekorder

Guinness-bryggeriet i Dublin slår alle andre irske turistattraksjoner - selvfølgelig!

|||DUBLIN (Dagbladet): Guinness-navnet er uten tvil også Irlands mest vekjente eksportartikkel. Dessuten får navnet drahjelp av de legendariske rekordbøkene med samme navn, første gang lansert i 1955.

Gratis øl
En viktig grunn til populariteten blant turister, er uten tvil at inngangsbilletten gir deg rett til en pint skummende Guinness-øl i Gravity Bar på toppen av det 46 meter høye brygghuset.

PÅ TOPP: Guinness-brygget er Irlands store stolthet.  Foto: Eivind Pedersen
PÅ TOPP: Guinness-brygget er Irlands store stolthet. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Staute Arthur
I Dublin kan du på nært hold kikke nærmere på hisorien bak verdens største stout-bryggeri. Det dyprøde ølet ble en suksess da salige Arthur Guinness på 1770-tallet fant ut at han ville brygge øl av maltbrent bygg, såkalt porterøl.

Suksessen kom så å si momentant.

Nå er Guinness desidert størst i verden. For ca. 100 år siden var faktisk Guinness verdens aller største bryggeri, men ble senere tatt igjen av store og sammenslåtte bryggerier.

SKUE: Glassbaren på toppen av det 46 meter høye brygghuset gir deg panoramautsyn over den irske hovedstaden.  Foto: Eivind Pedersen
SKUE: Glassbaren på toppen av det 46 meter høye brygghuset gir deg panoramautsyn over den irske hovedstaden. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Religiøst
Historien om Arthur Guinness, født i 1725 i landsbyen Kildare vest for Dublin, er som en eneste eventyrfortelling. Guinness la grunnlaget for industrieventyret da han erkebiskopen etterlot den enorme summen 100 pund til sin gudsønn.
Inngangen til Guinness-bryggeriet var i sin tid det offisielle startpunktet for irske pilegrimer som skulle gjennomføre det religiøse ritualet å gå til Santiago de Compostella i Spania.

Råbillig
Som 34-åring undertegnet Arthur Guinness en 9.000 års (!) leiekontrakt for St. James Gate i Dublin. Årlig leie: 45 pund!
I forfjor feiret bryggeriet 250 års jubileum, så det gjenstår fortsatt anseelig tid av leiekontrakten før man blir kastet ut..

STORE TØNNER: Det er store dimensjoner over ølbryggingen hos Guinness, selvsagt.  Foto: Eivind Pedersen
STORE TØNNER: Det er store dimensjoner over ølbryggingen hos Guinness, selvsagt. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Bryggeriet skjuler mange hemmeligheter. En av dem er den spesielle gjærstammen som brukes.

Det sies at man i hver ny produksjon, viderefører en slump øl fra forrige omgang. Årsaken er at man vil sikre jevn kvalitet. Dersom det verste skulle skje, oppbevares en en del av gjærstammen i safen på direktørens kontor, der den voktes som en kronjuvel.

For blodgivere
I brygghuset som ble brukt inntil 1988, er det laget en informativ utstilling som viser både historien og produksjonen av Guinness-ølet.

SELVFORKLARENDE: Foto: Eivind Pedersen
SELVFORKLARENDE: Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Bryggeriet skryter gjerne av ølets fortreffelighet - blant annet at en pint innholder 198 kalorier, altså mindre enn et glass appelsinjuice.

I Irland får alle blodgivere et glass Guinness etter tapping, mens pasienter får seg en ølskvett før enkelte operasjoner. Den medisinske begrunnelsen ar at ølet innholder så mye jern.

INTAKT: Her foregikk det brygging inntil 1988. Mye av interiøret er beholdt og utviklet. Foto: Eivind Pedersen
INTAKT: Her foregikk det brygging inntil 1988. Mye av interiøret er beholdt og utviklet. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Harpen i logoen ble etterhvert et så velkjent irsk begrep, at den senere ble adoptert av den irske stat som et offisielt symbol.

10 millioner daglig
Tidligere ble ølet hovedsaklig laget i Dublin. I våre dager er bryggingen lisensiert til bryggerier i 49 land og ølet selges i 149 land. Mest drikkes i Storbritannia, fulgt av Irland, Nigeria, USA - og Kamerun!
Det daglige verdensforbruket er 10 millioner pints - daglig.

GAMMELT: Guinness i sikte! Det 250 år gamle bryggeriet får kameraene til å gå varme når sightseeingbussene passerer.
GAMMELT: Guinness i sikte! Det 250 år gamle bryggeriet får kameraene til å gå varme når sightseeingbussene passerer. Vis mer

Alt Guinness-øl som selges i Norge, er brygget i Dublin.