Gull for musklene

Og det er ikke den eneste fordelen med de grønne bladene.

MUSKELBYGGER: Innholdet av nitrat i spinat og enkelte andre grønnsaker bidrar til å styrke muskulaturen. Foto: Colourbox
MUSKELBYGGER: Innholdet av nitrat i spinat og enkelte andre grønnsaker bidrar til å styrke muskulaturen. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm har påvist hvorfor nitrat, som forekommer naturlig i blant annet spinat, har en kraftig positiv effekt på muskelstyrke.

Forsøkene ble gjort på mus, som fikk nitrat gjennom drikkevannet, og deretter utviklet kraftig økt muskelstyrke. Forskerne har identifisert to proteiner som øker i musklene etter inntak av nitrat.

Neste skritt er å se på virkningen på mennesker.

- Nå vil vi få bekreftet at det har samme effekt også på mennesker. Alt peker mot det, men vi må få det bekreftet, sier Andrés Hernández, forsker ved institutt for fysiologi og farmakologi ved Karolinska.

Sterkere, men ikke større Målet til forskerne er å bruke nitrat til å behandle muskelsykdommen mitokondriemyopatie, som blant annet forårsaker alvorlig muskelsvakhet.

Men Hernández avviser at spinat kan brukes av de som vil få synlige, større muskler. Andre gode kilder til nitrat i tillegg til spinat og rødbeter er grønn salat, mangold og ruccola.

- Inntaket av nitrat viser at musklene blir sterkere, men ikke større. Men mange idrettsutøvere drikker rødbetjuice før konkurranser, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer