SMAK: De tjue smaksdommerne falt til slutt aller mest for maten til det ungarske laget.  Foto: FREDRIK RINGE
SMAK: De tjue smaksdommerne falt til slutt aller mest for maten til det ungarske laget. Foto: FREDRIK RINGEVis mer

Gull til Ungarn, sølv til Norge i kokke-EM

Eyvind Hellstrøm: En stor bragd. Jeg er imponert.

- Nå skal vi legge de små, få oss noe mat og så skal vi ut å feire, sier Siri Hansen, kona til Christopher Davidsen etter at sølvet var Norges i kveld. At gullet glapp, legger ikke demper på stemninga.

- Hele teamet står her. Vi er så glade. Vi har ikke ord, sier Hansen til Dagbladet på telefon fra Budapest.
- En bragd. Folk tror det er lett å vinne. Det er det ikke. Jeg er imponert, sier Eyvind Hellstrøm.

Hellstrøm prøvesmakte menyen før konkurransen og var da full av lovord.

Gull på hjemmebane Det ble til slutt Ungarn som vant på hjemmebane i EM i kokkekunst. Vinner er 34 år gamle Tamás Széll, chef på michelinrestauranten Onyx i Budapest.

Széll fikk sin første michelinstjerne i 2011. Han er den første ungarsk chef  kvalifisert til VM i kokkekunst, Bocuse d'Or i Lyon, i 2013 og har gjort seg sterkt bemerket på matscenen med sin kokkekunst.

Nysgjerrig på ungarsk kokkekunst? Les om Europas billigste michelinrestauranter.

Prisene ble delt ut til musikk fra Kygo og med et jublende publikum på tribunene. Gullet glapp, men stemningen var upåklagelig. Norges mann i Budapest fortviler ikke.

- Det største jeg har vært med på, sier Norges Christopher Davidsen til Dagbladet. Siden han ble kåret til Årets Kokk i Bocuse d'Or Norge i oktober har han jobbet iherdig med å forberede EM i Budapest.

NORSK JUBEL: Det gjeveste hadde vært gull, men det norske laget er strålende fornøyd med andreplassen i den prestisjefylte konkurransen. Neste stopp er VM i Lyon neste år. Foto: FREDRIK RINGE
NORSK JUBEL: Det gjeveste hadde vært gull, men det norske laget er strålende fornøyd med andreplassen i den prestisjefylte konkurransen. Neste stopp er VM i Lyon neste år. Foto: FREDRIK RINGE Vis mer

Å komme på pallen i Europamesterskapet er stort. Og dessuten - vi slo svenskene.

Mye ros I to dager har 20 deltakere fra Europa knivet om å gå seirende ut. Norge startet som nummer tre i går og høstet mange lovord, både fra regjerende verdensmester Ørjan Johannesen og kolleger som tidligere har vunnet den prestisjefylte konkurransen.

- Norge er blitt et referanseland innen kokkekunst. Dommerne er alltid spente på hva Norge vil servere, sier Geir Skeie, som selv har vunnet både EM og VM.

Han gleder seg over underskogen av nye dyktige talenter.

Nye matland Frankrike, Norge, Danmark og Sverige har vært regnet som favoritter, men både Finland, Estland og Island gjorde seg bemerket i går. At Ungarn er blitt en matnasjon å regne med internasjonalt, viser dagens resultat med all tydelighet. Mange valfarter til Ungarn, hvor du får Europas billigste michelinmat.

- Ungarn har ikke gjort det særlig bra tidligere, men har nå gjort alt de kan for å vise seg fra best side. De har hyrt inn coacher fra utlandet og trent iherdig. Det får de uttelling for, sier Eyvind Hellstrøm.

Tidligere verdensmester i kokkekunst, danske Rasmus Kofoed, er blant dem som har coachet det ungarske teamet.

Tyrkia ligger noen hestehoder bak, men høster lovord etter å ha blitt coachet av den norske kokken Adrian Løvold, sølvvinner i Årets Kokk-konkurransen i fjor.

Landene som er videre til verdensfinalen Bocuse d?Or i Lyon neste år er: Ungarn, Norge, Sverige, Frankrike, Island, Finland, Nederland, Sveits, Belgia, Danmark og Estland.

Fornøyd med innsatsen Davidsen er svært fornøyd med innsatsen til det norske laget, bestående av ham selv, commis Håvard Werkland og coach Gunnar  Hvarnes.

-Vi jobbet godt, lå foran tidsskjemaet og laget all maten fra bunnen av. De franske dommerne ble skikkelig imponert da jeg satte i gang å lage kraft på skalldyr med en diger panne inne i boksen vår. Jeg rakk å smake på alt og synes det smakte kjempegodt, sier kokken som er oppvokst i Rogaland og jobber i Trondheim, der han er konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta.

Problemer med fisken Christopher er oppvokst med en far som jakter og har selv tilberedt mye vilt. Han var derfor komfortabel med å lage en kjøttrett av hjort. Til gjengjeld hadde han en stri tørn med elvefisken stør i månedene før konkurransen.

FISK TIL BESVÆR: Christopher Davidsen startet med et anstrengt forhold til elvefisken stør. Foto: FREDRIK RINGE
FISK TIL BESVÆR: Christopher Davidsen startet med et anstrengt forhold til elvefisken stør. Foto: FREDRIK RINGE Vis mer

Stør er en fisk vi nordmenn ikke kjenner særlig godt. Etter mange søvnløse netter bestemte Davidsen seg for å studere fisken så nøye at frykten skulle slippe taket.

- Jeg har sikkert brukt 100 kilo stør. Jeg har stekt den, bakt den, kokt den, spist den rå. Til slutt ble vi venner, støren og jeg. Det hadde jeg ikke trodd, sier han.

Lettet og glad -Jeg må nok skifte navn etter dette, sa en jublende glad Siri Hansen, kona til Christopher Davidsen etter seieren i fjor, da Christopher ble Årets kokk og Norges kandidat til EM og VM i kokkekunst.

Hun har ennå ikke skiftet navn, men stått ved hans side også i Budapest. Det samme har barna Hedda (4) og Amalie(11) gjort.

-Navneskiftet får komme etterhvert sier, Hansen, hes etter all heiinga.

Måtte droppe stunt Underveis i konkurransen ble det en bitteliten nedtur for det norske laget. I tre måneder hadde det norske laget planlagt å servere støren på varme steiner. Dette er en presentasjon ingen andre hadde sett før.

- Vi skal starte konkurransen med en stor overraskelse, sa coach Gunnar Hvarnes før konkurransen.

En time før fisken skulle presenteres fikk laget beskjed om at juryen ikke ville godta denne presentasjonen likevel.

- Jeg hadde steinene i ovnen og ble helt satt ut, forteller Davidsen.
Coach Gunnar Hvarnes fjernet steinene, forberedte servering på tallerken istedet og fikk Davidsen over på andre tanker.

- Gunnar fikk meg videre. Når noe går galt er det bare å gjøre jobben og fokusere på målet, sier Davidsen.

Smaksdommer Lars Erik Underthun synes det er positivt å gjøre noe nytt. Men presentasjonen er langt fra alt.

GLAD: Siri Hansen jublet med Hedda (4) på armen etter at mannen hennes ble Årets Kokk i oktober. I kveld endte han på andre plass. Nå får omsider familien tid sammen, først i Trondheim, deretter i Torrervieja i Spania. Arkivfoto: TINE FALTIN
GLAD: Siri Hansen jublet med Hedda (4) på armen etter at mannen hennes ble Årets Kokk i oktober. I kveld endte han på andre plass. Nå får omsider familien tid sammen, først i Trondheim, deretter i Torrervieja i Spania. Arkivfoto: TINE FALTIN Vis mer

- Til syvende og siste er det smaken som teller. Den skal utgjør 50 prosent av bedømmingen. Maten smake godt, sier Underthun, som er president for Bocuse d'Or Norge og den eneste nordmannen som i kraft av sin dommerrolle har fått smake på maten undeveis i konkurransen.

Underthun har selv både sølv og bronse fra kokke-OL. Han er kjent for  i en årrekke å ha drevet spisestedet Feinschmecker, og har deltatt i NRK-programmet Kokkekamp.

Smaksdommer Underthun var innom det norske kjøkkenet flere ganger underveis og var fonrøyd med det han så.

- Christopher viser styrke og originalitet, sier Underthun til Dagbladet.
 
VM neste Neste år venter VM i Lyon.
- Jeg må bare brette opp ermene og starte forberedelsene, sier Davidsen.

Men aller først venter en måned i Trondheim hvor han skal han passe jobben som konsernkjøkkensjef og være familiemann. Deretter venter to ukers ferie i den spanske byen Torrevieja.

Konkurransen i VM kan gå bra.
- Klart han kan vinne. Han har det som trengs, sier Ørjan Johannesen, som gikk helt til topps i VM i fjor.