Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Gunnar Garfors (40) har vært i alle verdens land. Slik mener han du kan bli en globetrotter

- Utvid komfortsonen litt etter litt.

REISEVANT: Gunnar Garfors er så vidt han vet den eneste nordmannen som har vært i alle verdens land. Foto: GARFORS.COM
REISEVANT: Gunnar Garfors er så vidt han vet den eneste nordmannen som har vært i alle verdens land. Foto: GARFORS.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): - Det aller mest fascinerende er å treffe folk fra andre kulturer og med andre bakgrunner, sier Gunnar Garfors.

Med 198 land på samvittigheten er han en av Norges mest bereiste. Så vidt han vet er han den eneste nordmannen som har vært i alle verdens land, inntil videre.

Ifølge Mosttraveledpeople.com har Garfors flere nordmenn hakk i hæl med en imponerende mengde stempel i passene.

Du lærer mye om deg selv ved å være på reisefot mener Garfors. Du trenger heller ikke reise langt før du er utenfor den vestlige bobla med god infrastruktur og der demokrati er en selvfølge, ifølge verdensborgeren.

KULTURELLE MØTER: - Det aller mest fascinerende er å treffe folk fra andre kulturer og med andre bakgrunner, sier Gunnar Garfors. Her i Somalia. Foto: GARFORS.COM
KULTURELLE MØTER: - Det aller mest fascinerende er å treffe folk fra andre kulturer og med andre bakgrunner, sier Gunnar Garfors. Her i Somalia. Foto: GARFORS.COM Vis mer

Garfors mener alle har godt av å se Vesten utenfra:

- Gjør ikke det deg ydmyk, så er det ingenting som gjør det, sier han.

Rekordholder Garfors kan skilte med en rekke reiserekorder. Han står i Guinness-rekordbok for å ha besøkt fem verdensdeler på en dag. I 2014 satt han verdensrekord med å besøke 19 land på 24 timer sammen med kompisene Øystein Djupvik og Tay-young Pak.

Den samme trioen satte en ny rekord i september i fjor, da de besøkte 22 amerikanske delstater på 24 timer.

Går du med en globetrotter i magen? Start i det små, er rådet fra Garfors.

- Om du begynner med fotball, spiller du ikke i Champions League året etter. Ta ett skritt ad gangen, og utvid komfortsonen litt etter litt, sier han.

LITT OG LITT: Drømmer du om å erobre verden er det lurt å starte i det små, råder Garfors. Her med flatt dekk i Armenia. Foto: MÅLFRID HANSEN
LITT OG LITT: Drømmer du om å erobre verden er det lurt å starte i det små, råder Garfors. Her med flatt dekk i Armenia. Foto: MÅLFRID HANSEN Vis mer

Mange vil være fornøyde med å reise i Europa, USA eller noen Karibiske øyer. Men det er ikke nødvendigvis langt i distanse det handler om, heller kultur, mener Garfors.

Hos ham ble reiselysten vekket da han begynte å utvide egen horisont, land for land, i Øst-Europa.

Prioritering I boka «198, Mi reise til alle verdas land», forklarer Garfors hvordan han teller seg fram til 198 land i verden: Det er de 193 FN-medlemmene, i tillegg til FN-observatørstatene Vatikanstaten og Palestina, pluss Kosovo, Vest-Sahara og Taiwan som anerkjennes av en rekke av de 195 første.

Så hvordan har en mann som akkurat har passert 40 år hatt råd til, og ikke minst rukket, å besøke alle?

- Det handler om prioriteringer og å være målretta. Vi har fem uker ferie, pluss jul, 17. mai og 52 helger, og jeg avspaserer når jeg jobber mye og har mange langhelger. Siden jeg ikke får jetlag, får jeg da fire fulle dager et sted i verden før jeg sover på flyet hjem og drar rett på jobb.

Garfors bruker det meste han tjener på reising:

- Jeg jobber i NRK og har vanlig lønn. Men jeg har ikke bil, hund, kone, eller andre kostnadsdrivende ting. Mat må du ha uansett, og er ofte billigere i utlandet enn her hjemme.

Gjestfri klode På sin reise jorda rundt har Garfors lært at folk over hele kloden er utrolig gjestmilde. Tar du dine forholdsregler og holder deg unna konfliktsoner, er det ikke farlig å reise rundt i verden, mener han.

Det er heller ingen unnskyldning å si du ikke har noen å reise med. Du møter reiseglade mennesker på nettet, og nesten over alt ellers når du legger i vei.

- Du skiller deg ut med en gang du er utenfor Vesten, så det er ikke vanskelig å møte andre, sier han.

Pakk lite Dra bare med håndbagasje, råder eventyreren. Da blir du mer fleksibel, og kan lettere hive deg rundt for å bli med på nye oppdagelsesferder.

- Jeg har med vaskepulver, så jeg vil likevel påstå at jeg har god personlig hygiene, ler Garfors.

Er det noe du mangler underveis er det dessuten bare å kjøpe det der du er, og det til en mye rimeligere penge enn hjemme i Norge, forteller han.

REKORDHOLDER: Gunnar Garfors har havnet i Guinness-rekordbok for å ha besøkt fem verdensdeler på en dag. Her skuterferie på Tonga. Foto: GARFORS.COM
REKORDHOLDER: Gunnar Garfors har havnet i Guinness-rekordbok for å ha besøkt fem verdensdeler på en dag. Her skuterferie på Tonga. Foto: GARFORS.COM Vis mer

Lurer du på hvor du bør dra? Hit mener Gunnar Garfors du bør reise i 2016.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!