Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Gunnar Garfors har besøkt alle land i verden. Hit mener han du bør dra i 2016

Tips fore både nybegynnere, reisevante og reiseeksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Eventyrer og globetrotter Gunnar Garfors har besøkt alle land i hele verden.

Han har også havnet i Guinness-rekordbok for å ha besøkt fem verdensdeler på en dag, for ikke å snakke om å inneha verdensrekordene både i flest land, og også amerikanske stater, i løpet av et døgn sammen med kompisene Øystein Djupvik og Tay-young Pak.

Garfors er sikker i sin sak på spørsmål om nordmenn bør reise mer:

SÃO THOMÉ OG PRINCIPÉ: Den lille øystaten utenfor Afrikas vestkyst kan skilte med varierte aktivitetsmuligheter på tross av svært få turister. Foto: ANTHONY ASAEL / CORBIS / NTB SCANPIX
KIRGISISTAN: Du må på fjelltur. Her rager fjelltoppene over 7000 meter til værs. Foto: CYRILLE GIBOT / AGE / NTB SCANPIX
KIRIBATI: Et av de første landene som vil forsvinne om havstanden stiger. Men du reiser ikke til «Kiribass uten å oppsøke livet under vann. Foto: BRIAN J. SKERRY / CORBIS / NTB SCANPIX
NAMIBIA: Her vil du oppdage at sand er mer interessant enn det du skulle tro. Foto: FRANS LANTING / CORBIS / NTB SCANPIX
SØR-KOREA: Seoul stopper aldri opp. Her fra studentbydelen Hongdae i Nordvest-Seoul. Foto: ED JONES / AFP / NTB SCANPIX
BOLIVIA: Du må utforske den fascinerende bebyggelsen som nærmest dekker La Paz' åssider. Foto: TONY WALTHAM / CORBIS / NTB SCANPIX
DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKK: Reis på oppdagelsesferd utenfor hotellområdet, råder Garfors. Ett av høydepunktene er hovedstaden Santo Domingo med sin koloniale historie. Foto: FRANCK GUIZIOU / CORBIS / NTB SCANPIX
KAPP VERDE: En kappverdisk fisker viser stolt fram fangsten sin ved å legge en nyfanget languster på panna. Sjømaten her er verdt billetten alene, mener Gunnar Garfors. Foto: EIVIND PEDERSEN
LATVIA: Hele Baltikum er en trygg og enkel start på Øst-Europa. Ta med kameraet og jakt på blinkskudd i gamlebyen i Riga. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN

- Ja, det mener jeg absolutt. Å reise åpner øynene for hvor utrolig heldige vi er, og du ser også deg selv med nye øyne. Ikke minst er vi ekstremt heldige som faktisk kan reise. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg kan akkurat det, sier han.

Lurer du på hvor du skal reise i år? Siden få vel er mer egnet til å komme med gode reisetips, spurte Dagbladet om ikke Garfors kunne komme med sine anbefalinger til Dagbladets lesere.

Så enten du er reiseekspert, reisevant, eller nybegynner, her er globetrotter Gunnar Garfors' beste reisetips for 2016:

REISEEKSPERTEN: Jo flere utfordringer, jo bedre. Du har reist mye og er ikke redd for ukjente og spesielle reisemål.

Har du ikke reist utenfor den vestlige verden, eller krysset landegrenser utenfor Europa med andre transportmiddel enn fly, er du ikke i denne kategorien.

1 São Tomé og Príncipe Gjestfriheten i denne øystaten utenfor Afrikas vestkyst står ikke tilbake for noen.

REISEGLAD: Gunnar Garfors er stadig på reisefot, som hit til øystaten Komorene i Det indiske hav. På forespørsel fra Dagbladet deler Garfors nå sine beste reisetips for 2016. Foto: GARFORS.COM
REISEGLAD: Gunnar Garfors er stadig på reisefot, som hit til øystaten Komorene i Det indiske hav. På forespørsel fra Dagbladet deler Garfors nå sine beste reisetips for 2016. Foto: GARFORS.COM Vis mer

Det lille landet kan skilte med varierte aktivitetsmuligheter på tross av svært få turister. Ta med gode sko og fiskelykke. Eller besøk ubeskrivelig flotte strender som stort sett er helt urørte i dette tropiske paradiset.

Bare husk på å reise utenfor hovedstaden São Tomé med sin koloniale arkitektur og fargerike boligområder. Men ta fly. Jeg haiket med lastebåt fra Gabon. Det tok 40 timer.

Høydepunkter:
• Kjøp lokal sjokolade. Flere eksperter mener den er verdens beste.

• Få med deg blåsehullene. Bølgene presser vann gjennom tunneler i fjellet, noe som lager en geysireffekt på land.

image: Gunnar Garfors har besøkt alle land i verden. Hit mener han du bør dra i 2016

• Bestill lokal øl på en av de få men koselige barene. Er paraplydrink et must finnes noen få finere hoteller.

2 Kirgisistan Fem av sju stan-land fikk et mye større publikum i Erika Fatlands eminente bok «Sovjetistan», og dette er min favoritt.

Snødekte fjelltopper på over 7000 meter, kombinert med verdens nest største saltvannsinnsjø og et svært imøtekommende og gjestfritt folk, gjør dette til en vinner.

Bare husk å ikke spytte i vodkaglasset. Blir du tilbudt vodka drikkes denne som i Hemsedal: Bånnski. Eller fifty-fifty som de sier her omkring.
 
Høydepunkter:
• Du må på fjelltur. Ikke nødvendigvis 7000 meter over havet, men du må på fjelltur.

• Bad i Issyk-Kul-sjøen. Sovjetunionen prøvesprengte i sin tid atomvåpen i verdens sjuende dypeste innsjø, et salt innlandsvann som mangler utløp.

• Spis kaviar. Og ikke fra tube.
 
3 Kiribati Landet som uttales «Kiribass» er blant de logistisk sett vanskeligste å besøke fra Norge, men titulerer du deg ikke som reiseekspert, sa du?

image: Gunnar Garfors har besøkt alle land i verden. Hit mener han du bør dra i 2016

Forvent prototypen på stillehavsøyer, minus luksusen.

Sivilisasjonen finner du primært rundt hovedstadsområdet, men det er på de mindre øyene du virkelig skjønner hva det vil si å bo på en stillehavsøy: Elektrisitet er et fremmedord. Dette er et av de første landene som vil forsvinne om havstanden stiger nevneverdig.

Høydepunkter:
•  Du er småkriminell om du ikke snorkler eller dykker her.

• Overnatt på en av de mindre øyene.

image: Gunnar Garfors har besøkt alle land i verden. Hit mener han du bør dra i 2016

• Dra på fisketur.

DEN REISEVANTE: Har reist noe, booker reiser selv, og søker inspirasjon til nye eventyr som ikke alle nordmenn kan skryte av ennå.

Du vegrer deg likevel for å reise til land som naboen ikke har hørt om. For hva er vel da vitsen med statusoppdateringer på Facebook?

1 Namibia Et av Afrikas aller mest moderne land tilbyr verdens største sanddyner og tradisjonelle grillfester i ørkenen.

Du vil oppdage at sand er mer interessant enn det du skulle tro. Landets tyske koloniale historie gjør også at det her er orden på det meste og bedre utvalg i supermarkedene enn hjemme i Norge.

Det enkleste og billigste er som regel å reise via Sør-Afrika, et fantastisk variert land. Sa noen to fluer i ett smekk?
  
Høydepunkter:
• Sandsurfing i ørkenen er det nye store. Snøbrettkjøring er bare så 2015.

SÃO THOMÉ OG PRINCIPÉ: Få med deg blåsehullene. Bølgene presser vann gjennom tunneler i fjellet, noe som lager en geysireffekt på land. Foto:  DAVID STANLEY / CREATIVE COMMONS
SÃO THOMÉ OG PRINCIPÉ: Få med deg blåsehullene. Bølgene presser vann gjennom tunneler i fjellet, noe som lager en geysireffekt på land. Foto: DAVID STANLEY / CREATIVE COMMONS Vis mer

• Selkolonien på Kapp Cross. Men husk å sette av tid til en dusj etterpå. 300.000 sel lukter akkurat så ille som det du skulle tro.

• Hovedstaden Windhoek er som et mini-Tyskland i Afrika.

2 Sør-Korea For folk i vesten er dette rett og slett et svært undervurdert reisemål. Oppdag og utforsk en av verdens nye stormakter innenfor kulturell eksport.

Gigantbyen Seoul stopper aldri, og gir begrepet lettvint en ny betydning. Du bør likevel sette av tid til en tur utenfor hovedstaden for en veldig annerledes opplevelse. 

Høydepunkter:
• Koreansk grill får fram urmennesket i deg. Sitt rundt flammene og grill din egen mat.

• Studentbydelen Hongdae i Nordvest-Seoul har alt, men er likevel i konstant endring.

• Øya Jeju er koreanernes ferieparadis nummer én og er et mekka for ulike aktiviteter.  

3 Bolivia Dette er et svært mangfoldig land, og du bare må reise utenfor storbyene La Paz og Santa Cruz.

Små, avsidesliggende landsbyer og utrolige fjell bare venter på å bli utforsket.

Innbyggerne her er svært stolte, og stiller gjerne opp til bilde sammen med deg i sine fargerike nasjonaldrakter. De går nordmenns bunadbruk en høy gang.

NAMIBIA: Surf på verdens største sanddyner i et av Afrikas aller mest moderne land. Foto: THOMAS DRESSLER / AGE / NTB SCANPIX
NAMIBIA: Surf på verdens største sanddyner i et av Afrikas aller mest moderne land. Foto: THOMAS DRESSLER / AGE / NTB SCANPIX Vis mer

Høydepunkter:
• Gå på topptur. Dette er det enkleste landet om du vil gå over 6000 meter.

• Du kan ikke reise herfra uten å ha spist lama.

• Utforsk den fascinerende bebyggelsen som nærmest dekker La Paz' åssider.

NYBEGYNNEREN: Du drømmer om nye eksotiske opplevelser, men ender stort sett opp med all inklusive et eller annet sted i eller ved Middelhavet fordi du da vet du hva du får.

Innser likevel at det vil være vinn-vinn å prøve en ny destinasjon. Enten åpner det øynene til mange nye og spennende reisemål i åra som kommer, eller du får bekreftet at det er Viking Bar & Hotel som gjelder for deg.

1 Den dominikanske republikk Her finner du massevis av resorthoteller og kritthvite strender, men det er så mye mer å se og oppleve om du gir eventyrlysten en sjanse og tar turen utenfor hotellområdet.

Besøk asurblå kilder i og utenfor utrolige grotter, gå turer i regnskogen eller lær å surfe. Få for all del med deg hvordan de landsetter speedbåtene på stranda før det blir mørkt.

Høydepunkter:
• Hovedstaden Santo Domingo med sin koloniale historie.

• Dropp puben. Fest heller med de lokale på parkeringsplassen utenfor alkoholutsalget, som stenger seint.

• Å bade i grottelagunene er et must.

2 Kapp Verde En drøy time lenger sør enn Kanariøyene finner du et mye mer spennende alternativ.

DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKK: Her finner du massevis av resorthoteller og kritthvite strender, men det er så mye mer å se, forteller reiseekspert Gunnar Garfors. Foto: FRANK FELL / CORBIS / NTB SCANPIX
DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKK: Her finner du massevis av resorthoteller og kritthvite strender, men det er så mye mer å se, forteller reiseekspert Gunnar Garfors. Foto: FRANK FELL / CORBIS / NTB SCANPIX Vis mer

Landet er en del av Afrika, men ikke la det skremme deg.

Du finner hoteller, restauranter og strender på samme nivå, men, men du slipper å stå i kø overalt, og du unngår garantert å treffe den irriterende naboen.

Høydepunkter:
• Sjømaten her er verdt billetten alene.

• Sao Vicente er landets kulturelle hovedstad, men krever ekstra fly- eller båttransport.

• Å ikke dykke eller snorkle her er en fornærmelse mot vanntemperatur og fiskemangfoldet.

3 Latvia Hele Baltikum er en veldig trygg, nær og enkel startpakke for deg som er åpen for å gi Øst-Europa en sjanse.

Her finner du gode restauranter, en interessant gamleby og bra natteliv i hovedstaden Riga. Det er heller ikke langt for den som må ha strand og dertil hørende herligheter i spabyen Jurmala like utenfor.

Høydepunkter:
• Gamlebyen i Riga gir deg massevis av spennende fotomuligheter.

• Du får massasjer og spabehandlinger på billigsalg i Jurmala.

• Pub-til-pub-runde er nærmest påkrevd. Og her er det øl som gjelder.

KAPP VERDE: En drøy time lenger sør enn Kanariøyene finner du et mye mer spennende alternativ, mener Gunnar Garfors. Foto: EIVIND PEDERSEN
KAPP VERDE: En drøy time lenger sør enn Kanariøyene finner du et mye mer spennende alternativ, mener Gunnar Garfors. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!