Gurglet jord i smug

Tvangsnevroser kan ramme hvem som helst.

VILL ETTER JORD: Mange gravide får dilla på ting som slett ikke er spiselige. Illustrasjonsfoto: Thinkstock (v) / Colourbox (h)
VILL ETTER JORD: Mange gravide får dilla på ting som slett ikke er spiselige. Illustrasjonsfoto: Thinkstock (v) / Colourbox (h)Vis mer

- En av mine pasienter satt med en boks jord i bilen og gurglet den i munnen. Deretter kom hun inn på kontoret mitt og tilstod rødmende at «nå hadde hun spist jord igjen». Pica eller cravings i graviditeten kan oppleves voldsomt for noen. Vi humret litt av det, men tok for sikkerhets skyld noen ekstra blodprøver. Det er jo det eneste man kan gjøre i en slik situasjon. Når det er sagt, får de fleste gravide dilla på spiselige ting, sier privatpraktiserende jordmor Cecilie Sommerstad.

En sinnslidelse Pica er et velkjent fenomen. I takt med at magen vokser, utvikler mange trangen til å spise eller lukte på ting. Og trangen kan være opphav til en del pussige situasjoner. Hva med å bli tatt på fersken av samboeren sittende på dolokket mens du sniffer Jif skurekrem?

Eller mens du spiser gulrøtter og lukter på grønnsåpe samtidig? Dette høres temmelig sprøtt ut, og det er ikke uten grunn at det faktisk omtales som en slags tvang.

KATTEDUFT, SJOKOLADE OG GRØNNSÅPE: Det er bare noen av dillene til våre forumbrukere. Illustrasjonsbilder: Thinkstock. Illustrasjon: Anne Victoria Frogner
KATTEDUFT, SJOKOLADE OG GRØNNSÅPE: Det er bare noen av dillene til våre forumbrukere. Illustrasjonsbilder: Thinkstock. Illustrasjon: Anne Victoria Frogner Vis mer

- Vi vet ikke helt hvorfor slike diller oppstår, men det gjelder definitivt for flere enn gravide. Det karakteriseres brutalt nok i noen tilfeller som en slags tvangnevrose, og tilstanden kan ramme hvem som helst, skjønt det later til at gravide er spesielt predisponert. Det antas at slike spisediller i enkelte tilfeller oppstår som følge av mangelsykdom, og da gjerne i forbindelse med jern eller sporelementmangel. Det betyr ikke nødvendigvis at de som går igjennom dette, spiser noe som er jernholdig, forteller Einar J. Berle, lege og spesialist i gynekologi ved Oslo Medisinske Senter.

Selv om man holder på å gå ut av sitt gode skinn, er det viktig å besinne seg. En ting er det som er uspiselig, noe annet er fet og usunn mat som på sikt kan føre til vektøkning og ikke gagner kroppen.

- For mye snop og usunn mat er ikke bra og vil straffe seg på sikt. Det er ikke slik at man bør stappe i seg det man vil, selv om man er gravid. Når det kommer til dillene som omfatter uspiselige ting, bør man holde seg unna. Asfalt, jord og gress er absolutt ikke å anbefale. Sistnevnte kan kanskje virke uskyldig, men det kan være bakterier fra både hunder og mennesker i jord og gress. Det er viktig å ikke la seg rive helt med. Noen får også lyst på store mengde av for eksempel isbiter og sjokolade. Det er i og for seg greit, forutsatt at det holdes innenfor rimelighetens grenser, sier han.

Måtte ned i t-bane-tunnelen Dr. Berle har praktisert som gynekolog i 37 år, og den merkeligste dilla han har hørt om, skriver seg helt tilbake til 60-tallet.

- En av mine pasienter ble helt hektet på duften i tunnellen på Nationaltheatret T-banestasjon. Hun tok stadig turen dit for å lukte. Dette er en god stund siden, men ingen av pasientene mine har kommet opp med en merkeligere dille siden, sier han lattermildt.

Fysen under mens Cravings er ikke bare for gravide. Under menstruasjonen er det mange jenter som fyser noe helt ekstremt og spiser mer søtt enn de vanligvis gjør.

VILL ETTER: Mange gravide får dilla på ting som slett ikke er spiselige. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
VILL ETTER: Mange gravide får dilla på ting som slett ikke er spiselige. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Vis mer

Jordmor Sommerstad mener det har en klar sammenheng.

- Fysing før menstruasjon er ikke ulikt pica eller cravings. Det er på en måte som om vi bygger oss opp til å tåle et tap ved å spise litt ekstra. Jeg har tro på å lytte til kroppens signaler, uten at man skal spise farlige ting eller overdrive inntak av usunn mat av den grunn. Mitt råd er å forsøke å bytte ut noe av snopet med oppskåret frukt, grønnsaker og nøtter og spørre seg selv om man egentlig har et reelt behov for alt man fyser på, eller om man egentlig bare trenger å putte noe i munnen, sier hun.

Les også:
JA-mat for gravide
Trygg mat for deg og magen
Her er maten gravide kan spise
Gravide vil sniffe bensin og tygge på kluter

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.