Hackere fjernstyrte Jeep: Nå tilbakekaller produsenten 1,4 mill. biler

Alarmen har gått i USA, etter en artikkel om alle sjåførers mareritt.

TILBAKEKALLES I USA: Biler av denne typen er blant dem som tilbakekalles i USA, etter at magasinet Wired publiserte en artikkel hvor en Jeep Cherokee hackes via internett og sjåføren mister kontrollen. Foto: EPA/Adrian Bradshaw
TILBAKEKALLES I USA: Biler av denne typen er blant dem som tilbakekalles i USA, etter at magasinet Wired publiserte en artikkel hvor en Jeep Cherokee hackes via internett og sjåføren mister kontrollen. Foto: EPA/Adrian Bradshaw Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Press fra den amerikanske statsadmnistrasjonen skal ligge bak at Fiat Chrysler Automobiles idag har gått med på å kalle tilbake 1,4 millioner biler som risikerer å hackes og deretter fjernstyres.

Avgjørelsen kommer få dager etter en artikkel i magasinet Wired hvor journalisten opplever alle sjåførers mareritt: At usynlige krefter overtar styringen over bilen i tett trafikk på motorveien.

- Ikke lenger morsomt Journalisten hadde på forhånd sagt seg villig til å la to forskere demonstrere hvordan de kunne hacke seg inn og ta kontroll via internett.

I artikkelen forteller han om et lufteanlegg som løper løpsk og en radio som slår over til en hiphop-kanal med lydnivået på fullt. Det hele topper seg da gasspedalen slutter å fungere og bilen kjører saktere og saktere midt i trafikken ute på motorveien, på et sted uten veiskulder.

«Eksperimentet var ikke lenger morsomt», skriver Wired-journalisten.

Granskning Nå vil amerikanske National Traffic Safety Administration (NTHSA) åpne en granskning for å forsikre seg om at alle biler som kan rammes er dekket av tilbakekallelsen, melder Detroit News.

- Åpningen av denne granskningen tillater NTHSA å bedre vurdere hvor effektivt tiltaket som Fiat Chrysler foreslår er, sier NTHSAs Mark Rosekind i en uttalelse.

Bilene som tilbakekalles er utstyrt med en 8,4-tommers berøringsskjerm, og er av blant annet følgende typer: Dodge Vipers, pickuper av typene Ram 1500, 2500 og 3500, Jeep Cherokee og Grand Cherokee, Dodge Durango og Chrysler 200 og 300.

Ingen biler utenfor USA er tilbakekalt.

Allerede i januar skal en forsker ha fortalt Fiat Chrysler om en sikkerhetssvikt som gjorde bilene sårbare for hacking via radioene, og bilprodusenten har siden iverksatt en rekke tiltak med blant annet oppdatert programvare for å løse problemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer