Hadde du drukket av disse på 70-tallet ville du bedt om øl etterpå

40 år senere blir fordommene gjort til skamme.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

PALEOCHORA, KRETA (Dagbladet): Smaken av kvae, fra den lyse vinen i vannglassene, sitter igjen som om det var i går.

Mitt første møte med gresk vin var en mugge retsina, i 1974, på en liten taverna i Pireus havn.

Siden den gang, har jeg foretrukket å drikke lokalt øl i Hellas, med ytterst få unntak røde viner. Fordi viner, som i utgangspunktet er gode, ikke liker seg særlig lenge i oppreiste flasker på varme tavernakjøkken.

TRE GLASS: Rosé, hvit og rød lokal vin. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
LUNSJ: Søsknene Sofia og Polydoros Markoulakis flankerer kokken Valadis Gravanis. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SJØMAT: Fra grillen serveres reke og blekksprut. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
PAL BEACHBURGER: Gresk variant med bacon, speilegg og fullmoden tomat. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
JORDBÆR:Salat med jordbær, cashewnøtter og balsamico. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
OSTESALAT: Salat med druer og halloumi, en gresk, fast ost, som kan grilles og stekes. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
GRESK SALAT: En klassiker med bare små lokale varianter. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
OUZO: Salat med røkt laks, cruttongpinner, dill og ouzo dressing. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
POTETCHIPS: En gresk variant av potatoskins, servert med yoghurt dressing. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SANDWICH: Enkelt og godt med olivenpasta og tomatskiver. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
KRETA BRUSCHETTA: Tomat Bruschetta med basilicum pesto og flak av Emmentaler. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
VIN: Idyll, Vilana, Lythos, Kotsifali og The Little Prince, fra de lokale produsentene Lyrarakis og Karavitakis. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

Troen på gresk vin ble ikke styrket under de foregående dagenes tavernabesøk i Paleochora, med lokal rødvin i glassmugge, og en enkel, lett oksidert, variant fra flaske.

Begge omtrent like billig som vann. Den ene bare litt surere enn den andre.

Fordommer står for fall. Mine falt ettertrykkelig.

Familiehotell Stedet er Pal Beach Hotel, hvor eierne, søskenparet Sofia og Polydoros Markoulakis, har vendt tilbake fra gode jobber i London.

Begge har internasjonal utdannelse i hotelldrift og ledelse, samt erfaring fra lederjobber hos hotellkjeder som Haymarket, Maybourne og Marriott.

LOKAL VIN: Å reise er å spise lokal mat med lokalt drikke til. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
LOKAL VIN: Å reise er å spise lokal mat med lokalt drikke til. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

De avbrøt sine internasjonale karrierer og vente tilbake til røttene for å ta over familiens hotelldrift i idylliske Paleochora.

Begge er opptatt av lokal mat og lokal vin.

En god venn, Valadis Gravanis, kjøkkensjef fra Aten er på besøk, for å komponere nye og foredle tradisjonelle retter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kretas milde olivenolje og ferske lokale råstoffer holder meget høy kvalitet, og smaker derfor best med lokal kvalitetsvin.

Meritert Matrettene bæres inn, mens vin fylles i glass.

KRETA: Høye fjell skaper klima for drueranker. Grafikk: KJELL ERIK BERG
KRETA: Høye fjell skaper klima for drueranker. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

Vinene er fra Kretas mest meriterte vinprodusenter, Lyrarakis og Karavitakis.

- Denne er laget på 100 prosent kotsifali, en typisk rødvinsdrue på Kreta og produsenten Lyrarakis har fått gullmedalje for denne på vinmessen i Berlin, forteller Polydoros Markoulakis.

Den andre rødvinen, The Little Prince, er laget på 65 prosent kotsifali og 35 prosent mantilari, mens hvitvinene er henholdsvis endrueviner av vilana og sultanina, bedre kjent som spisedrue.

Vinene er i 20 euro klassen.

Men det lages også mer eksklusive viner på Kreta.

- Det har faktisk skjedd at en vin fra Kreta har fått over 90 poeng, av internasjonale vineksperter i forbindelse med blindsmaking, smiler Polydoros.

Mild og stolt Jomfruoljen på Kreta er av den aller mildeste sorten og brukes rikelig til det aller meste.

Samtlige viner i vår smaking finner seg til rette med de respektive retter.

- Vi vil at gjestene våre skal få gode matopplevelser og oppleve Kretas gode viner, forklarer Sofia, mens enda flere retter kommer på bordet.

Kreterne er stolte av sin olivenolje, med god grunn.

De beste vinene kan de også servere.

Med samme stolthet.