MAGESMERTER: Har du av en eller annen grunn altfor mye luft i magen før flyet letter, kan det føre til sterke smerter når lufta i tarmen utvider seg, forklarer Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle. Illustrasjonsfoto: COLORBOX
MAGESMERTER: Har du av en eller annen grunn altfor mye luft i magen før flyet letter, kan det føre til sterke smerter når lufta i tarmen utvider seg, forklarer Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle. Illustrasjonsfoto: COLORBOXVis mer

- Hadde du kunnet prompe, ville det sannsynligvis ha løst problemet

Dette skjer når Boyle-Mariottes lov slår til i lufta.

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Har du fått ekstra vondt i magen når du er ute og flyr?

Vigdis opplevde akkurat det, og har derfor sendt inn et spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Hun forteller at hun hadde vært en langhelg i København, men at flyturen hjem til Bergen ble en smertefull opplevelse som har gjort at hun er skeptisk til å reise ut igjen.

- På flyplassen før hjemreisen kjente jeg at jeg hadde luftsmerter i magen. Jeg forsøkte å «løsne» det ved å gå litt rundt, og gikk på WC for å forsøke å få ut litt luft, uten hell, skriver hun.

Ble vondere Da flyet lettet og stadig gikk høyere, tiltok smertene veldig:

- Jeg hadde problemer med å sitte rolig, og svetten rant. I løpet av turen forsøkte jeg å bevege meg i stolen og fikk til slutt ut litt luft. Heldigvis var det få passasjerer og ingen i umiddelbar nærhet, forklarer hun i e-posten.

Smertene slapp ikke taket før nedstigningen var godt i gang, men Vigdis følte seg utslitt og hadde muskelsmerter i magen i flere dager etter flyturen.

I sin egen boble - Det var så smertefullt at jeg en stund trodde jeg fikk hjerteinfarkt. Det har jeg fått avkreftet i ettertid, i den grad det er mulig, skriver hun:

- Jeg var i min egen boble, så jeg kom ikke på å fortelle det til kabinpersonalet.

Vigdis er 61 år og anser seg som frisk. Nå lurer hun på om det kan være en logisk forklaring på opplevelsen som gjør at hun i stedet kan glede seg til nye flyturer.

Kjent fenomen - Dette fenomenet er kjent. Når trykket faller, får gassen større volum - Boyle-Mariottes lov, sier Dagbladets reiseekspert, lege ved Reiseklinikken Gunnar Hasle.

Har du av en eller annen grunn altfor mye luft i magen før flyet letter, kan det føre til sterke smerter når lufta i tarmen utvider seg, forklarer Hasle.

REISELEGE: Gunnar Hasle er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Kanskje prøver du også å la være å prompe på flyet. Hadde du kunnet prompe, ville det sannsynligvis ha løst problemet, sier han.

Flere årsaker Det er flere grunner til at du får for mye luft i magen:

- Det kan være gassdannende bakterieflora eller det kan være en parasitt som heter Giardia. Det kan også være at du har et passasjehinder i tykktarmen, sier Hasle, som råder Vigdis til å ta en tur til legen for å få sjekket tarmsystemet.

Jetlag Neste leserspørsmål er fra Tormod.

- Når jeg reiser til Statene, sliter jeg alltid med jetlag, og jeg har ofte større problemer med jetlag når jeg reiser til Amerika enn når jeg kommer hjem igjen, skriver han.

Tormod har diskutert med noen venner, som sier det er unormalt og at det er mest vanlig å få jetlag når man kommer tilbake til Norge igjen.

- Er det logisk? Når vi reiser til Statene, reiser vi jo på en måte tilbake i tid, noe som gjør at vi må holde oss mye lenger våkne de første kveldene enn kroppen er stilt inn på i utgangspunktet, undrer han og spør:

- Hva er normalt, og hva kan man gjøre for å få så lite jetlag som mulig, slik at man får mest mulig ut av ferien?
 
Forlenger døgnet - Det er gjort forsøk med å la folk uten tilgang til klokker og dagslys få velge når de skal legge seg og stå opp. Da vil de fleste gjøre døgnet lengre enn 24 timer, sier reiselege Gunnar Hasle.

Det kan være forklaringen på at de fleste synes det er lettere å komme inn i ny døgnrytme når de reiser vestover enn østover, forteller han.

- Men vi er forskjellige, og det er sikkert ikke unormalt å ha det på motsatt måte, sier Hasle.

Vær utendørs Når du reiser til USA, må du legge deg sju-åtte timer seinere enn vanlig. Dagbladets reiseekspert anbefaler da at du holder deg våken til tidlig sengetid lokal tid, og at du står opp til vanlig tid neste morgen.

- Den biologiske klokka stiller seg mye raskere når du ser dagslys, så bruk den første dagen etter ankomst til utendørsaktiviteter, råder han.

Likevel kan det ta opptil en uke før du er helt inne i en ny døgnrytme, forklarer han.

- Så planlegg ferien slik at når du først reiser til USA, bør du minst være der i to uker, sier Gunnar Hasle.

 • Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.