LYSFORVIRRING: Det schizofrene trafikklyset som har stått i ei rundkjøring i forretningsdistriktet Canary Wharf i London, har ikke mindre enn 75 lyssignaler. Foto: METRO CENTRICS/CREATIVE COMMONS
LYSFORVIRRING: Det schizofrene trafikklyset som har stått i ei rundkjøring i forretningsdistriktet Canary Wharf i London, har ikke mindre enn 75 lyssignaler. Foto: METRO CENTRICS/CREATIVE COMMONSVis mer

Hadde du visst hva du skulle gjøre her?

Har 75 lys som tilsynelatende gjør som de vil.

• Flere reisesaker på
db.no/reise.

(Dagbladet): Dette schizofrene trafikklyset som har stått i ei rundkjøring i forretningsdistriktet Canary Wharf i London, kan skilte med ikke mindre enn 75 lyssignaler.

Alle blinkende tilsynelatende helt i utakt, noe som må være et mareritt for enhver førstegangssjåfør, skriver The Atlantic Cities.com.

Signalene som for øvrig ville skapt hodebry for enhver bilist, uavhengig av erfaring bak rattet, er heldigvis for trafikantene bare et offentlig kunstverk av franske Pierre Vivant.

Erstattet dødt tre En offentlige kunstforening fikk installert trafikklys-treet allerede i 1998 for å erstatte et platanlønnetre, som hadde blitt kvalt til døde av all forurensninga i byen.

Da trafikklysene ble oppført skal Vivant ha sagt at kunstverket skulle forestille det naturlige landskapet av lønnetrær i London, mens de skiftende lysene forteller hvordan omgivelsene i form av boliger, og finansielle og kommersielle aktiviteter aldri slutter å forandre seg.

Ble tatt ned Men, heller ikke trafikklys-treet viste seg å vare evig i metropolen. Da det ble tatt ned rett før jul i fjor satte det sinnene i kok hos mange, ifølge wharf.co.uk.

Til slutt lovet det lokale byrådet å få det opp igjen ettersom det skal være så godt likt av befolkninga.

Hvor det blir plassert neste gang er ikke bestemt, men det gjenreises ett eller annet sted på Isle of Dogs.

Beste rundkjøring 2005 I utgangspunktet var forøvrig tanken at hvert lysskift skulle foregå i takt med antall handler på børsen i London, men det viste seg å være enklere å gjøre lysene datastyrt.

Installasjonen gjorde også at rundkjøringa vant konkurransen, «Beste rundkjøring» i 2005.

GLEDESSPREDER: Da trafikklys-treet ble tatt ned rett før jul i fjor satte det sinnene i kok hos mange. Byrådet har lovet å sette det opp igjen siden det er så godt likt av så mange. Foto: EWAN-M/CREATIVE COMMONS
GLEDESSPREDER: Da trafikklys-treet ble tatt ned rett før jul i fjor satte det sinnene i kok hos mange. Byrådet har lovet å sette det opp igjen siden det er så godt likt av så mange. Foto: EWAN-M/CREATIVE COMMONS Vis mer