Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Halleluja, for et hus!

Den gamle kirken ble en designerbolig du neppe har sett maken til.

HIMMELSK BOLIG: I Nederland har arkitektene fra Zecc Architects skapt et drømmehjem i en gammel kirke. FOTO: Frank Hanswijk
HIMMELSK BOLIG: I Nederland har arkitektene fra Zecc Architects skapt et drømmehjem i en gammel kirke. FOTO: Frank Hanswijk Vis mer

Det er ikke noe nytt i å bo i bygninger som absolutt ikke var tenkt som bolig i utgangspunktet. Nedlagte fabrikker, gamle lagerbygninger, vanntårn og garasjer, alt som har vegger og tak, kan fint bli hus.

Gamle kirkebygg hører kanskje likevel til de mer spesielle bygningene som har blitt omgjort til bolig.

Mye av et lands kulturhistorie er knyttet til nettopp kirker. Det var knutepunktet i samfunnet og bestod fra generasjon til generasjon. I dag er mange nedlagt, behovet for religion og samhold har forandret seg og kirken holder ikke lenger den posisjonen den en gang gjorde.

HELLIG HUS: Den gamle kirken i Utrecht i Nederland ble til et flott hus. FOTO: Frank Hanswijk
HIMMEL OG HUS: Kirken i Nederland ble til flott byhus. FOTO: Frank Hanswijk
BOLIGDRØM: Zecc Architects gjorde designerdøm av den gamle kirken FOTO: Frank Hanswijk
VANN OG VIN: Det kan dekkes til mange ved langbordet. FOTO: Frank Hanswijk
STORSTUE: Proposjonene i den gamle kirken gjør at man lett føler seg liten. FOTO: Frank Hanswijk
REN SAMVITTIGHET: Badet er mer designerhotell enn gammel kirke! FOTO: Frank Hanswijk
NOE GAMMELT, NOE NYTT: Det er spennende å se hvordan arkitektene har kombinert det moderne interiøret med det gamle bygget. FOTO: Frank Hanswijk
HIMMELSK BOLIG: I Nederland har arkitektene fra Zecc Architects skapt et drømmehjem i en gammel kirke. FOTO: Frank Hanswijk

Men kirker er ofte arkitektoniske perler, et symbolsk minne om tradisjoner og ritualer. Derfor kan det være verdifullt i seg selv å ta vare på kirkene, slik arkitektene i det nederlanske arkitektfirmaet Zecc Architects har gjort.

Hundrevis av nedlagte kirker
I Nederland finnes hundrevis av nedlagte kirker. Mange av disse er tatt vare på og blitt omgjort til andre formål. Noen blir museer, andre restauranter. Og noen igjen til boliger.

St. Jakobus kirken i Utrecht var nettopp et slikt prosjekt. Zecc Architects tok på seg jobben med å gjøre kirken, som hadde stått mer eller mindre ubrukt siden 1991, om til en drømmebolig.

Mye lys
Det første arkitektene gjorde var delvis å fjerne messaninen som ble bygd i årene kirken nærmest stod ubrukt, men fra tid til annet ble benyttet som showroom for antikvariske møbler.

- Å få maksimal effekt av vinduene var målet, forteller Marnix van der Meer hos Zecc Architects till Klikk.no

NOE GAMMELT, NOE NYTT: Det er spennende å se hvordan arkitektene har kombinert det moderne interiøret med det gamle bygget. FOTO: Frank Hanswijk
NOE GAMMELT, NOE NYTT: Det er spennende å se hvordan arkitektene har kombinert det moderne interiøret med det gamle bygget. FOTO: Frank Hanswijk Vis mer

- Vi ville at så mye lys som mulig skulle fylle det store rommet.

Under det som er igjen av messaninen har arkitektene fått plass til soverom, et hjemmekontor og et stort bad. Indirekte dagslys får lov til å skinne gjennom mellomrommene i gulvet og veggene.

Rommene er derfor forsynt med mye naturlig lys. Den ledige plassen har blitt gjort om til en slags innendørs terrasse, som rammer inn stueområdene.

Midlertidig
Selve interiøret i kirken er laget på en slik måte at den kan betraktes som midlertidig, forteller arkitektene. Her skal man ved ønske om det, kunne få kirken tilbake til sin funksjon som gudshus og historisk monument.

FREKK FUSJON: Kontrasten mellom det gamle bygget og det moderne interiøret er spennende. FOTO: Frank Hanswijk
FREKK FUSJON: Kontrasten mellom det gamle bygget og det moderne interiøret er spennende. FOTO: Frank Hanswijk Vis mer

- Det skal føles som om det er en naturlig sammenheng mellom områdene i rommet, forteller van der Meer.

Det frittstående kjøkkenet er plassert bak i det store rommet, og arkitektene omgjorde de gamle kirkebenkene til spisebord og sitteplasser.

Bevarer orginalitet
For arkitektene var det en prinsippsak å bevare så mye som mulig av kirkens originalitet. Tregulvene, vinduene med glassmalerier og de gamle dørene er slik de alltid har vært, og ellers er svært lite skiftet ut, heller bare reparert i den grad det var mulig.

Den nye hvite gulvkonstruksjonen er løs og kan fjernes ved behov. Glassflater og innvendige vinduer gjør at man hele tiden ser originalstrukturen og blir minnet på byggets opprinnelse som kirke.

VANN OG VIN: Det kan dekkes til mange ved langbordet. FOTO: Frank Hanswijk
VANN OG VIN: Det kan dekkes til mange ved langbordet. FOTO: Frank Hanswijk Vis mer

-En fusjon mellom gammelt og nytt, uttaler arkitekten, som på en fantastisk måte har skapt ny historie innenfor veldig gamle vegger.

Arkitektfirmaet Zecc Architects har vært involvert i flere prosjekter innen bygningsbevarelse og omgjøring av kirker, og har vunnet flere priser for sin arkitektur.

Les også:
Slik utnytter du hver millimeter i boligen
8 trapper du aldri har sett maken til
Her finner du de kuleste interiørbildene
Slik får barna dine den kuleste matpakken

HØYTID OG MÅLTID: Arkitektene har benyttet gamle kirkebenker som sitteplasser rundt spisebordet. FOTO: Frank Hanswijk
HØYTID OG MÅLTID: Arkitektene har benyttet gamle kirkebenker som sitteplasser rundt spisebordet. FOTO: Frank Hanswijk Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

OPP EN TRAPP: Ved hjelp av en messanin har man skapt nivåer inne i kirkerommet. FOTO: Frank Hanswijk
OPP EN TRAPP: Ved hjelp av en messanin har man skapt nivåer inne i kirkerommet. FOTO: Frank Hanswijk Vis mer
STORSTUE: Proposjonene i den gamle kirken gjør at man lett føler seg liten. FOTO: Frank Hanswijk
STORSTUE: Proposjonene i den gamle kirken gjør at man lett føler seg liten. FOTO: Frank Hanswijk Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media