ALUMINIUM: Den nye 7-serien er en multikunstner, som gir god ytelse og kvalitetsfølelse i en stilig og kompakt innpakning. Andreas Jahren, HjemmePC
ALUMINIUM: Den nye 7-serien er en multikunstner, som gir god ytelse og kvalitetsfølelse i en stilig og kompakt innpakning. Andreas Jahren, HjemmePCVis mer

Halv pris - like bra

Samsung ruller i disse dager ut sin splitter nye 7-serie. Den er kompakt, kraftig og lekker, alt til en fornuftig pris. Vi har sett nærmere på 15,6-tommeren.

Samsung har gjort det før med 9-serien, og nå gjør de det igjen: Utfordrer Apple på heftig design og topp kvalitetsfølelse, slik Apple klarer å få til med PC-er som MacBook Air 13. Dessuten er innmaten i den nye 7-serien temmelig lik den vi finner i MacBook Pro, men til en langt lavere pris.

En sammenligning HjemmePC har gjort, viser at en MacBook Pro 15 med tilsvarende spesifikasjoner koster hele 9600 kroner mer enn hva du må ut med for Samsung Series 7 PC-en.

Mens PC-en vi har testet her har en pris på like under 10 000 kroner, koster en MacBook Pro med tilsvarende spesifikasjoner 19 630 kroner. Du får med andre ord Samsung PC-en til halv pris i forhold til tilsvarende MacBook Pro 15.

Man får dessverre ikke det nye grensesnittet Thunderbolt på Samsung Series 7, men til gjengjeld har man USB 3.0.

Den nye 7-serien er svært stilren, der gjennomgangstemaet er aluminium, rene linjer og topp kvalitetsfølelse. Selv på vår modell, som var et preproduksjons-eksemplar, virket kvaliteten god.

SPREKK: Optisk drev med sprekkmating gjør den mekaniske slitasjen mindre og man slipper å bekymre seg for å knekke skuffen ved et uhell. Også ser det jo bra ut Andreas Jahren, HjemmePC
SPREKK: Optisk drev med sprekkmating gjør den mekaniske slitasjen mindre og man slipper å bekymre seg for å knekke skuffen ved et uhell. Også ser det jo bra ut Andreas Jahren, HjemmePC Vis mer

Samsung overfører også designprinsippene fra sine slankeste fjernsynsmodeller, og kutter ned på rammen rundt skjermen. Resultatet er at maskinen rent fysisk blir kompakt og fremstår som mindre enn skjermstørrelsen egentlig skulle tilsi. Dessuten ser det svært bra ut når lokket er åpent.

Samsung har gitt 7-serien et baklyst tastatur med chicklet-design, og de har gledelig nok også har funnet plass til et fullverdig numerisk tastatur. Tastaturet er stort og basen relativt fast, men tastemotstanden er litt ullen, og tastene er helt flate og temmelig glatte.

Designavdelingen har nok hatt siste ordet da Samsung valgte pekeplate, for museknappene er fullstendig integrert i pekeplaten. Den eneste fordelen er at det ser bra ut, men det veier på langt nær opp for problemene det gir museknappene. Når det er sagt, så er platen kvikk og presis i responsen, med en passelig glatt overflate.

Snarstart Vi like spesielt godt Samsungs funksjon kalt Fast Start da vi testet 9-serien. Det har også 7-serien, og i praksis ligner Fast Start det Mac-brukere er vant med, der man kan slenge igjen lokket så maskinen går i dyp dvale. Der kan den ligge i dagevis, nesten uten å miste strøm.

Når man åpner lokket, tar det tre sekunder før maskinen er tilbake der man slapp, uansett hva man jobbet med.

Oppstart fra helt avslått maskin skal gå på 19 sekunder, takket være en liten SSD som mellomlagrer dataene og gjør at ytelsen ikke hindres av snurredisken. SSD-en skal også sørge for bedre ytelse under normal bruk. Det virket ikke som forventet på vårt eksemplar, men Samsung sier det skal være på plass i maskinene som skal ut i butikkene.

Batteritiden er i toppklasse og batteriene skal tåle tre ganger flere oppladninger enn vanlig, noe som kommer ekstra godt med siden batteriene sitter montert inni maskinen.

Vi fikk bare ladet batteriet til 80 % kapasitet, og resultatet i tabellen er det vi fikk klemt ut.

Go'-skjerm Samsungs hadde utstyrt vår modell med en lyssterk 15,6-tommers skjerm, der overflaten var matt. Det gjør den mindre følsom for gjenskinn enn sine blanke søsken, og passer bra på en maskin som er ment å brukes rundt omkring.

Det var også gledelig å se en oppløsning på 1600 x 900 piksler, i motsetning til de fleste andre som kjører 1366 x 768. Videre er skjermen lyssterk, med gode farger og skarpt skjermbilde. Innsynsvinklene er ikke mer enn greie, men det holder om man stort sett sitter rett foran maskinen.

Under panseret på vår 7-serie fant vi en Core i7 av siste tapning, kombinert med Intels integrerte grafikk og en dedikert grafikkbrikke fra AMD. Ytelsen viste seg å være meget god, også med tanke på spilling av de nyeste titlene, om man ikke stiller altfor høye krav.

Under normal bruk fremsto maskinen som tilnærmet lydløs, mens det ved tung bruk stort sett var viftestøy på et behagelig lavt nivå.

Samsung har fått med de viktigste tilkoblingsmulighetene, og de er greit plassert hovedsakelig på venstre side.

Konklusjon Samsungs nye 7-serie en kraftpakke som gir mye for pengene, uansett om man er digital nomade eller bare trenger en stilig skrivebordserstatter.

Kan man leve med de dårlige museknappene er det lite som slår den. Du kan velge mellom 14- eller 15,6-tommers skjerm, der innmaten er litt forskjellig. Vi har listet opp spesifikasjonene i tabellen, og de som har litt heftigere behov får sitt senere i høst. Da kommer den i en gamer-versjon.

Les også:

3 apper alle studenter bør ha

MacBook Air har fått muskler

Disse mobilene kommer til Norge snart

PC med 50 dagers batterilevetid

Saken ble opprinnelig skrevet av HjemmePC for Klikk.no. Les her.

STILIG: Den ser bra ut, er presis og passe glatt. Museknappene, derimot, er nesten håpløse å bruke om man har maskinen i fanget. Selv med maskinen på et bord er de temmelig vriene å håndtere. Andreas Jahren, HjemmePC
STILIG: Den ser bra ut, er presis og passe glatt. Museknappene, derimot, er nesten håpløse å bruke om man har maskinen i fanget. Selv med maskinen på et bord er de temmelig vriene å håndtere. Andreas Jahren, HjemmePC Vis mer