Halv pris i Sverige

Se hva du sparer mest på.

BILLIG: Butikksjef Heidi Fouganthin ved Nordby Supermarked viser oss vogna hvor halvparten av varene selges til halv pris av norsk pris. Foto: Nina Hansen
BILLIG: Butikksjef Heidi Fouganthin ved Nordby Supermarked viser oss vogna hvor halvparten av varene selges til halv pris av norsk pris. Foto: Nina HansenVis mer

||| Sammenlignet med en billig norsk dagligvarehandel betalte vi halv pris for over halvparten av handlevogna vi fylte på grensehandel. På enkelte produkter er forskjellen enda større.

En prissammenligning finner du nederst i saken.

Ved de to matbutikkene på Nordbysenteret, som ligger 12 mil fra Oslo, er 95 prosent av kundene norske. Butikksjef Ole Lind ved MaxiMat forteller at nordmenns handlevaner har endret seg de siste årene.

- Der de før stort sett kjøpte kjøtt og kjøttpålegg, ser vi at flere gjør en mer komplett handel nå. Det er blitt større prisforskjeller på stadig flere produkter, sier Lind.

Glutenfritt billigere - Omsetningen av glutenfrie varer, for eksempel, vokser og vokser. Ikke bare har kunder blitt mer bevisste rundt dette med matintoleranse, prisforskjellene mellom Norge og Sverige har også økt, sier Lind.

GODIS: Siste stopp på handlerunden er fire år gamle Dag Erik Sagens favoritt. Mamma Yvonne Sagen (37) og Britt Aspelund (19) fra Halden drar over grensa etter mat en til to ganger i måneden. Foto: Nina Hansen
GODIS: Siste stopp på handlerunden er fire år gamle Dag Erik Sagens favoritt. Mamma Yvonne Sagen (37) og Britt Aspelund (19) fra Halden drar over grensa etter mat en til to ganger i måneden. Foto: Nina Hansen Vis mer

Å ha glutenallergi eller matintoleranse er langt billigere i Sverige enn i Norge. For eksempel er glutenfri melmiks halv pris i nabolandet, det samme er frokostblandingen. Og på øl viste forskjellen seg å være enorm.

Systembolaget i Strømstad fører finsk-danske Saxon, godkjent av det svenske cøliakiforbundet. Dette koster 12 norske kroner for en halvlitersboks, eller 24 kroner per liter. På Vinmonopolet er literprisen på belgiske Glutaner 136 kroner.

Godishjørnet favoritt - Når vi kommer til godteriet må jeg få komme ned ja?

Dag Erik Sagen (4) sitter i barnesetet på handlevogna, som er full av svenske varer. Sammen med mamma Yvonne Sagen (37) og Britt Aspelund (19) har han tatt runden i Nordby Stormarket. Men snart er det altså tid for siste stopp — godterihjørnet med en hektopris på seks norske kroner.

— Vi kjøper varer som er billigere her, som tobakk, kjøtt og kylling. Men bare på denne her har jeg jo spart noen kroner i dag, sier Yvonne, og peker på en stor pakke Lambi dopapir. Den er halv pris sammenlignet med en norsk dagligvarehandel.

MAT TIL NORDMENN: Butikksjef Ole Lind ved MaxiMat forteller at 95 prosent av alle kunder er norske. Foto: Nina Hansen
MAT TIL NORDMENN: Butikksjef Ole Lind ved MaxiMat forteller at 95 prosent av alle kunder er norske. Foto: Nina Hansen Vis mer

Gjengen fra Halden tar turen over grensa én til to ganger i måneden. De handler variert. I tillegg til kjøtt og kylling er det også melk og juice, sjokoladepålegg, leverpostei og vaffelmiks i handlevogna. Men for Dag Erik er det altså en av de mer tradisjonelle svenskehandelvarene som står for tur. Han spreller ut av setet, får en pose og en spade. Men så stopper det opp. Det ser ut til å være for mye å velge i, favorittene er vanskelig å finne.

Ikke nok — Hva med denne, forsøker fotografen seg. — En svart kjærlighet?

Nei, det er ikke riktig sort. Men så finner han det han vil ha, og plutselig er det vanskelig å stoppe. Det blir Haribos Maoam av ulike slag, grønne gelemus og orange edderkopper. Mamma Yvonne minner om at det tross alt bare er en vanlig hverdag.

—Kanskje det er nok nå? Det er jo ikke lørdag heller?

—Jamen, jeg trenger noe mer. Den er ikke tung nok, sier Dag Erik.

Også melk En titt på handlevognene rundt om i butikken underbygger påstanden om at nordmenn handler mer variert. De ser nesten ut som vanlige handlevogner i en hvilken som helst norsk butikk - om personen som dytter den er litt ekstra glad i kjøtt. I tillegg til tokilosposene med kyllingfileter og de forvokste pakkene med karbonadedeig går det mye i både melk, juice, knekkebrød og grønt.

- På meieriprodukter er det nesten halv pris sammenlignet med norsk nivå. Dessuten selger vi veldig mye brus, sier han.

- Men fortsatt går det mye i kalkunfilet, kyllingprodukter, hamburgere og bacon. Vi selger veldig mye kjøttpålegg, sier Lind.

Og her er det også mye å spare. Med unntak av glutenfrie varer og brus, er det fortsatt på varer som kjøttpålegg, indrefilet av svin og kalkun du kan spare mest. Kjøttpålegget er dessuten langt mer variert enn i Norge, prisen tatt i betraktning.

Kjøper norsk Å reise til Sverige ene og alene for å handle, er ikke nødvendigvis så lønnsomt økonomisk. Med mindre du bor like ved grensa. Men om du likevel befinner deg i Sverige, kan det være lurt å ta storhandelen før du reiser hjem. Den svenske krona har gått opp. Fra en kurs på 80,8 i desember ligger den nå rundt 87,5. Men fortsatt er det store forskjeller.

- De aller fleste kunder er nordmenn, butikken vår er 4000 m2 og vi selger av alt som står her, sier Heidi Fouganthin, butikksjef ved MaxiMats konkurrent Nordby Supermarket.

Halv pris i Sverige

Og ett av hjørnene er fylt av smågodt, sjokolader og andre godterier. Fouganthin forteller at mange nordmenn velger å kjøpe norsk sjokolade når de først er i Sverige.

- Vi har en egen hyllerekke forbeholdt norske merker. Vi må ha norsk sjokolade her, det er et must, sier hun.

Halv pris i Sverige