Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sommerferie i Hellas

- «Halve Europa» skal på pakketur hit til sommeren

Reiseselskapene melder om rekordinteresse for Hellas i sommer, og den nye trenden er at flere velger reisemål litt utenfor allfarvei. 

 SJARM: Lesvos omtales gjerne som Hellas slik det var før i tiden, og er spekket med sjarm. Foto: Ving
 SJARM: Lesvos omtales gjerne som Hellas slik det var før i tiden, og er spekket med sjarm. Foto: Ving Vis mer

Dersom du spør norske turarrangører, er 2017 Hellas’ store år.

SANTORINI: Kykladene, med Santorini i spissen, er et populært reisemål for stadig flere nordmenn. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
SANTORINI: Kykladene, med Santorini i spissen, er et populært reisemål for stadig flere nordmenn. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

- Ja, uten tvil! Hele 43 prosent av alle nordmenn som reiser på pakkereise i sommer, skal til en gresk øy, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo.

750 000 nordmenn skal ifølge Apollo på en slik ferie i sommer, og nesten halvparten velger Hellas. Nær sagt som vanlig er det Kreta som lokker flest solhungrige nordmenn, men stadig flere får også øynene opp for mindre og mer ukjente greske øyer.

Utenfor stiene

- En av de tydeligste reisetrendene er at vi vil tråkke utenfor turiststiene og utforske nye sider av landet vi for lengst har lagt vår elsk på, forklarer Rivera som de siste månedene har sett en stor økning i bestillinger til øyer som Skiathos og Santorini, samt Parga på fastlandet.

Her er det ikke «all inclusive»-stilen som dominerer, men heller postkortperfekte småbyer med små havner, hyggelige tavernaer med tradisjonskost - og avslappet stemning. Kort sagt: Litt som klisjeen av gode, gamle Hellas - men i en moderne drakt skreddersydd for grekofile turister.

Aktiv luksus

Samtidig er det tydelig at ferieopplevelser ikke bare handler om god mat og drikke - og late dager på stranden. Den aktive reisen er kommet for å bli, noe charterselskapene også har merket.

DELIKAT: Ingen ferie i Hellas uten en ekte gresk salat med masse fetaost. Foto: Ving
DELIKAT: Ingen ferie i Hellas uten en ekte gresk salat med masse fetaost. Foto: Ving Vis mer

Det betyr for ordens skyld ikke ekstremsport eller ekspedisjoner. Fine forhold for fotturer i nærheten av reisemålet, er for eksempel midt i blinken.

- Vi vil rett og slett se mer, utforske, lære mer og komme hjem med mer enn bare bikiniskiller, slår Beatriz Rivera fast.

Dog fortsetter vi å ville unne oss det lille ekstra på ferie, så behovet for overnattingssteder med høy standard har økt.

Nora Aspengren i TUI tror det kjente og kjære er viktig – i kombinasjon med stadig mer komfort.

- Hellas er en klassiker vi aldri blir lei av, og her føler man seg lett «som hjemme». Det er trygt og godt og du er garantert en fantastisk sommerferie hvis du velger Hellas, sier Aspengren.

Den store endringen er ifølge henne økt etterspørsel etter hotell.

- Det var tidligere tradisjon for leilighetshoteller på mange av de greske øyene. I dag er det «vanlige» hoteller med alle fasiliteter som gjelder, sier hun – og legger til at TUI eksempelvis har en rekke hotell skreddersydd for familier og nordiske gjester.

Nye ruter

Både Apollo og Ving lanserer Lesvos som nytt reisemål i sommer - med direkte flyrute fra Oslo.

PERFEKT FOR PAR: Santorini er som skapt for en romantisk ferie. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
PERFEKT FOR PAR: Santorini er som skapt for en romantisk ferie. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Hellas’ tredje største øy er litt som greske reisemål var før masseturismens aller største inntog.

– Mange reisemål omtales som genuine og ekte, men dette er øya der du virkelig opplever å bli tatt imot som en gjest, ikke som turist. Maten og naturen er i en klasse for seg, og prisene er fremdeles lave. Lesvos passer for deg som vil ha en avslappende ferie kombinert med gresk hverdagsliv, er rådet fra Sophie Frisholm Damsund, kommunikasjonsrådgiver i Ving.

Populære Parga

Det er gjerne øyene som får mest oppmerksomhet, men det greske fastlandet byr også på noen formidable ferieperler. Mange nordmenn har forelsket seg i Parga, som ligger på vestkysten av Hellas - ikke langt fra Korfu.

Med direktefly hver uke fra både Oslo og Bergen fra slutten av mai til siste uka i september, er Parga et av satsingsområdene til Ving.

- Parga er alltid med på topplisten over steder der kundene er mest fornøyd, og nå lanserer vi to småbyer i samme region, sier Frisholm Damsund.

VAKKERT: På Lesvos finner du litt av Hellas i «gamle dager». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VAKKERT: På Lesvos finner du litt av Hellas i «gamle dager». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

– Sivota er en liten by noen mil nord for Parga. Naturen er kupert og vakker, og det er mange strender å velge blant. Ammoudia ligger to mil sør for Parga. Her er det stille og rolig, og vi har flere små og hjemmekoselige hotell, i tillegg til et lekkert boutiquehotell, sier hun.

Bestill tidlig

Hellas er også et yndet sted for øyhopping, og mange velger å reise fra øy til øy uten å planlegge for mye på forhånd. Med gode fergeforbindelser og øyboere som ofte vil tjene litt ekstra på å leie ut et rom, er landet perfekt for øyhopping.

Samtidig forventes det at ekstra mange turister ser mot greske feriesteder denne sommeren. Mange turarrangører har droppet Tyrkia, noe som kan komme til å øke trykket på de mest populære reisemålene i nettopp Hellas.

- Og ikke bare fra Norge – halve Europa skal hit på ferie i år. Så de som sitter på gjerdet og venter på restplasser i år, er definitivt de som kommer til å brenne seg mest, advarer Beatriz Rivera i Apollo.

FERIEDRØMMEN: «Alle» vil til Hellas til sommeren. Pakketurene går unna som varmt hvetebrød, rapporterer turoperatørene. Foto: Apollo
FERIEDRØMMEN: «Alle» vil til Hellas til sommeren. Pakketurene går unna som varmt hvetebrød, rapporterer turoperatørene. Foto: Apollo Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling