SAMBOERE: 54 prosent av alle førstefødte i Norge er født i samboerskap - bare 9 prosent i Italia. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
SAMBOERE: 54 prosent av alle førstefødte i Norge er født i samboerskap - bare 9 prosent i Italia. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

Halvparten fødes utenfor ekteskap

Norske foreldre på europatoppen.

I Europa er det fortsatt vanlig å vente med å få barn til man er gift, men Norge og de skandinaviske landene er unntakene i det europeiske mønsteret.

En undersøkelse som nylig ble akseptert for publisering i tidsskriftet Population Studies tar for seg situasjonen i 11 europeiske land.

Norge topper listen med 54 prosent av alle førstefødte født i samboerskap. På bunnen finner vi Italia med kun ni prosent.

- For en generasjon siden var det vanlig å snakke om "å måtte gifte seg", det vil si at graviditeter ofte fremskyndet giftermål fordi det var lite aksept for å få barn uten å være gift. I dag brukes ikke dette uttrykket lenger og dagens unge vet knapt hva det betyr, sier seniorforsker i Statistisk sentralbyrå (SSB), Trude Lappegård til Foreldre & Barn.

For dem som starter som samboere og velger å få barn som samboere, varierer det fra land til land hvor raskt de eventuelt gifter seg. Tre år etter første barn levde mellom 37-40 prosent av disse foreldrene i Norge fortsatt som samboere.

Ingen betydning for barna Professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, mener det ikke har noe betydning for barnet om det vokser opp med gifte eller samboende foreldre.

- Barn knytter seg like mye til foreldrene om de er gifte, samboende eller adoptivforeldre. Dessuten har det blitt så vanlig å få barn uten å være gift at det ikke har noe stigmatiserende effekt lenger, forteller Mørch.

SSB har ingen nyere statistikk på hvor mange barn med samboende foreldre som opplever at de går fra hverandre, men ifølge Willy-Tore Mørch er det ingen grunn til å tro at det er mer risikofylt for barn å vokse opp med ugifte foreldre.

- Så vidt jeg vet er det ikke store forskjeller i antall samlivsbrudd mellom samboende og gifte. Samboere har også fått tilnærmet like rettigheter som gifte. Jeg ser ikke noe problem med at over halvparten av alle førstefødte i Norge fødes utenfor ekteskapet, sier Mørch.

Når gifter vi oss? Å få barn som samboere er åpenbart helt akseptabelt for de aller fleste her i landet i dag. Men hva er det da som påvirker når det er tid for giftermål?

- Kobling mellom foreldreskap og ekteskap har blitt løsere. Det kan ha gjort andre hendelser i livet mer avgjørende for når en velger å gifte seg, som det å bli ferdig med utdanning, få seg en fast jobb eller skaffe seg egen bolig, forklarer Lappegård.

SSB har igangsatt en ny undersøkelse der de ved hjelp av gruppediskusjoner skal se nærmere på hva dagens unge tenker om spørsmålene vedrørende samboerskap, ekteskap og barn.

Prosjektet ønsker å komme i kontakt med kvinner og menn i alderen 25-40 år som kan delta i gruppediskusjoner. Det spiller ingen rolle om de lever sammen med noen eller ikke. Er du interessert i å delta, send en e-post til: fokus@ssb.no.

Les også:
Tryggere å være samboer
Par er lykkeligere uten barn
Her fødes det flest barn i Norge
Spis sjokolade - få jente

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.