SJEKK GROVHET:  Det er stor forskjell på hvor grove rundtykkene er og hvor mye fiber de har. Mange halvstekte rundstykker har grovhetsprosent på 0, og blir derfor som loff å regne. Foto: ERIK HELGENESET
SJEKK GROVHET: Det er stor forskjell på hvor grove rundtykkene er og hvor mye fiber de har. Mange halvstekte rundstykker har grovhetsprosent på 0, og blir derfor som loff å regne. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Halvstekte rundstykker: Bare to får terningkast seks i ernæringstest

Mange av rundstykkene er like fine som loff.

(Bramat.no): Det er ferietid, og for mange betyr ferie lange hyggelige frokoster. Kanskje med varme rundstykker og ekstra godt pålegg.

Hvilke rundstykker pleier du å velge? Grove, eller de som er laget på finmalt mel og tilnærmet lik loff?

Hvis du ikke spiser rundstykker så ofte, så har det selvfølgelig ikke så mye å si. Men hvis halvstekte rundstykker er noe du spiser jevnlig, til frokost, lunsj, eller som tilbehør sammen med middagen, så gjør du lurt i å velge de groveste rundstykkene.

Sjekk grovhetsprosent Skal du velge de sunneste brød eller rundstykkene, bør du velge de som har en høy grovhetsprosent og et bra innhold av fiber.

Mange halvstekte rundstykker har grovhetsprosent på 0, og blir derfor som loff å regne. Sammen med grønnsaker, er brød, knekkebrød, rundstykker og annen kornmat våre viktigeste kilder til fiber.

I hvert fall hvis du velger grove typer. Går du for lyst brød og rundstykker laget på finmalt mel, får du minimalt med fiber og andre viktige næringsstoffer.

Slike rundstykker gir deg egentlig ikke så mye mer enn kalorier, raske karbohydrater og salt, noe de fleste av oss får i seg mer enn nok av fra før.

Derfor er det lurt å gå for de grove produktene, både når det kommer til brød, knekkebrød og rundstykker.
Slik finner du det groveste brødet

Derfor bør du velge fullkorn Forskning viser at et kosthold som er rikt på fiber og fullkorn er bra for helsa og reduserer risikoen for livsstilsykdommer.

Spiser du fiberrikt samtidig som du begrenser inntaket av raske karbohydrater (som du får fra lyse brødvarer), får du et stabilt blodsukker som er viktig både for overskudd, vekt og helse.

Fiber er også viktig for fordøyelsen.

5 gode grunner til å spise mer fiber

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi vurdert næringsinnholdet i stekte rundstykker som ved første øyekast ikke ser helt fine ut. Det er likevel noen av rundstykkene i denne testen som har en grovhetprosent på 0, men disse er med enten fordi de ser litt grovere ut eller fordi de har navn som gjør at noen oppfatter dem som sunnere enn fine rundstykker.

For å gjøre en vurdering av næringsinnholdet har vi sett på innhold av umettet fett, fiber, protein, sukker, salt og hvor høy grovhetsprosent de har. Innhold av umettet fett, fiber, protein og grovhetsprosent trekker opp, mens innhold av sukker og salt trekker ned. I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 6.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Deklarert innhold Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.
Testresultater Vita Hjertego Ekstra grove En av testens vinnere. 100 % grov, bra med fiber, lite salt. Karakter: Produsent: Mills REMA 1000 Steinovnsbakte ekstra grove briks En av testens vinnere. 100% grov, greit med fiber og bra med umettet fett. Karakter: Produsent: Frenc Bakery Coop Gullbygg lettstekte rundstykker Høy grovhetsprosent, greit med fiber og bra med protein. Karakter: Produsent: Goman Bakeri AS Hatting Håndtverker med gresskarkjerner Ok grovhetsprosent, greit med fiber. Karakter: Produsent: Hatting Bakeri Coop Økologiske fullkornstykker Høy grovhetsprosent, ok med fiber. Karakter: Produsent: Dutch Bakery Tilburg, Nederland Jacquet Grove baguetter Høy grovhetsprosent, greit med fiber. Karakter: Produsent: Baxt AS Coop Grove små baguetter Høy grovhetsprosent, ok med fiber. Karakter: Produsent: Coop Eldorado Minubaguettter Bra grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Unil AS Hatting Havrestykker Ok grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Hatting Bakeri United Bakeries Alpe rundstykker Ikke spesielt høy grovhetsprosent. Karakter: Produsent: United Bakeries Norway AS Hatting Grove rundstykker Ikke spesielt høy grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Hatting bakeri United Bakeries Energi rundstykker Ikke spesielt høy grovhetsprosent. Karakter: Produsent: United Bakeries Norway AS REMA 1000 Grove minibaguetter Ikke spesielt høy grovhetsprosent. Karakter: Produsent: REMA 1000 Hatting Håndverker med solsikkekjerner Lav grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Hatting bakeri REMA 1000 Favoritt rundstykker Ikke spesielt høy grovhetsprosent. Karakter: Produsent: REMA 1000 Best pris Grove rundstykker Ikke spesielt høy grovhetsprosent. Karakter: Produsent: REMA 1000 United Bakeries Müsli rundstykker Grovhet på 0 %, men bra andel umettet fett. Karakter: Produsent: United Bakeries Norway AS Hugo Cottage Mini frøbaguetter Grovhet på 0 %, men bra andel umettet fett. Karakter: Produsent: United Bakeries Norway AS Eldorado Flerkornsbriks Ikke spesielt høy grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Unil AS Hatting Veggen spelt Grovhet på 0 %, lite fiber og mer salt enn vinnerne. Karakter: Produsent: Hatting bakeri United Bakeries Gormet rundstykker med nøtter Grovhet på 0 %, lite fiber og mer salt enn vinnerne. Karakter: Produsent: United Bakeries Norway AS Les mer på Bramat.no:
Barn spiser for lite frukt og grønt
Liker - liker ikke!
Tre næringsstoffer du kan få for lite av