Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hamstring av lyspærer er bortkastet

Driver du med hamstring av lyspærer? Glem det. Kjøp heller de nye på markedet.

TRENGER DE IKKE: Selv om det nå er slutt på de tradisjonelle glødepærene er det ingen grunn til å hamstre. illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS
TRENGER DE IKKE: Selv om det nå er slutt på de tradisjonelle glødepærene er det ingen grunn til å hamstre. illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS Vis mer

I helgen fortalte Aftenposten.no om hamstring av glødepærer. Årsaken er at fra 1. september er det slutt på all produksjon av den tradisjonelle lyspæren, som erstattes av nye lyspærer. Samtidig forbys import av glødepæren.

Har du enda ikke hamstret glødepærer før butikkene blir tomme? Ikke bruk tid på det. Spar heller energi på å kvitte deg med glødepærene.

For ifølge daglig leder hos Design Belysning AS, Øystein S. Owesen, er det ingen grunn til å hamstre vanlige glødelamper nå.

- Det er én grunn til at disse fases ut, påpeker han til Bonytt.no.

- De bruker ekstremt mye energi og gir veldig lite lys i forhold til hvor mye strøm de bruker.

Så fra nå av er det halogenpærer, lysrørlamper og LED-lys som gjelder. Og du kan skru dem rett inn i det armaturet du allerede har. Du trenger ikke å skifte ut én lampe.

Halverer energiforbruket I følge energirådgiver Hanne Jørgensen hos svartjenesten "Enova Svarer" er det i en bolig på rundt 120 kvm vanlig å bruke cirka 2.500 kWh til lys i året.

- Det er fullt mulig for de fleste husstander å effektivisere bruken av lys, slik at forbruket kan halveres, forklarer rådgiveren til Bonytt.no.

På Enova sine sider vil du finne ytterligere informasjon om effektiv bruk av lys.

LED, lavenergi eller halogen? Men hvilken pære vil best kunne erstatte glødepæren?

- Kvikkfix er 230V halogenpærer med vanlig skrusokkel som har vært å finne i dagligvaren siden utfasingen begynte. På sikt vil LED-pærer ta over mer og mer, forklarer fagsjef i Norsk kunnskapssenter for lys (Lyskultur), Erlend Lillelien til Bonytt.no.

Lillelien opplyser videre at du bør være oppmerksom på at LED-pærer fordeler lyset annerledes enn glødepærene.

- Har du for eksempel investert penger i en designlampe tiltenkt glødepærer, vil du kunne erfare at bare deler av skjermen blir belyst av LED-pærene, forklarte han til Aftenposten.

Lillelien påpeker videre at selv om det fremdeles ikke er ett alternativ som erstatter glødepæren på alle måter, har både sparepærer, og særlig LED-pærer, blitt veldig mye bedre de siste par årene.

- Mange er også nå produsert med et varmere lys for å etterligne glødepærene.

Trenger ikke å skifte ut lampene Og til dem som lurer på om de nye lavenergipærene ikke vil passe i dagens sokler, har Adressa.no følgende svar, fra departementalt hold :

"Olje og Energidepartementet presiserer at det finnes gode alternativer til den tradisjonelle glødepæren for eksempel halogenpærer og lavenergipærer som ligner glødepærer i design. Det vil ikke være nødvendig å skifte ut lamper når glødelampene blir borte fra butikkhyllene. "

Rett pære til rett sted Kjøkken

Lysrør og sparepærer gir godt arbeidslys. Det kan være hensiktsmessig med tilleggsbelysning over de vanligste arbeidsstedene som oppvaskbenk, arbeidsbenk og komfyr.

KJØP DISSE: Bruker du slike vridde mignonpærer kan det være lurt å kjøpe noen mens de fremdeles er i butikken. © foto: JULA.NO
KJØP DISSE: Bruker du slike vridde mignonpærer kan det være lurt å kjøpe noen mens de fremdeles er i butikken. © foto: JULA.NO Vis mer

Kjøkkenbordet kan med fordel få en belysning som kan dempes, ettersom dette er et sted for både kos og jobbing.

Stue/oppholdsrom

Ta utgangspunkt i enkeltbehov. Da får du som regel god belysning for hele rommet. Hvis det er behov for tilleggsbelysning, bruk sparepærer.

Til effektbelysning kan lavvolt halogenspot og LED gjøre jobben.

Barnerom/soverom

En armatur med lysrør i taket er å anbefale både for renhold og gode lekeforhold på golvet. I tillegg anbefales vegglamper med sparepærer ved sengen. På skrivebordet gir en stillbar skrivebordslampe med lysrør eller sparepære gode arbeidsforhold.

På barnerom er det viktig at alle lamper er fastskrudd, og benytt gjerne sparepærer for å redusere brannfare.

Entre/hall etc.

Her er det best med takmontert armatur med lysrør. Som supplement til veggdekorasjoner eller lignende kan du bruke lavvolt halogenspot og LED .

Trapperom, loft og kjeller

Gjerne sparepærer/lysrør som har lang levetid og lavt energiforbruk.

Utelys

Bruk sparepærer med lyssensor eller tidsstyring.

Èn pære bør du hamstre Det er ifølge Øystein Owesen imidlertid én pære du bør hamstre, om du trenger den, da. Det er de pærene det per dags dato ikke finnes noen erstatningspære for.

- Dette gjelder noen typer glødelamper slik som blant annet vridde mignon pærer.

Han understreker at lyskvaliteten på de nye pærene er like gode eller bedre enn glødelampen.

Mer informasjon om de nye lyspæretypne Grønn hverdag har en del informasjon om sparepærer.

Det samme har det danske nettstedet Go'Energi.

kilder: lyskultur.no, nrk.no, aftenposten.no, enova.no

Les også:

Derfor lukter treningstøyet ditt surt

Vasker du undertøyet på 30-40 grader?

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår interiørguide

Derfor forsvinner alltid den ene sokken

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SLUTT PÅ GLØDEPÆREN: Nå blir glødepærer Europa rundt erstattet med halogenpærer, lysrørlamper og LED-lys. illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS
SLUTT PÅ GLØDEPÆREN: Nå blir glødepærer Europa rundt erstattet med halogenpærer, lysrørlamper og LED-lys. illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media