ANDRE ALTERNATIVER: Hvis du er lei av den tradisjonelle hamburgeren kan du prøve deg på en hamburger med blåskimmelost og løkringer (t.v), en krabbeburger (i midten), eller en hamburger med speilegg (t.h). Foto: EIRIK KOPPERUD EDH
ANDRE ALTERNATIVER: Hvis du er lei av den tradisjonelle hamburgeren kan du prøve deg på en hamburger med blåskimmelost og løkringer (t.v), en krabbeburger (i midten), eller en hamburger med speilegg (t.h). Foto: EIRIK KOPPERUD EDHVis mer

Han bestemte seg for å lage Oslos beste burger

Her er burgermesterens store burgerguide til deg.

(Dagbladet): Simon Weinberg er burgermester på Lille B i Oslo. Han ønsket å ha hamburgeren på menyen, noe som er blitt en kjempesuksess. Mange mener han lager den beste burgeren i hovedstaden.

Weinberg lager som regel gourmetmat i jobben, men han kan dette med hamburgere.

 ASSISTERENDE KJØKKENSJEF: Simon Weinberg er med på mange av smaksavgjørelsene i forhold til hva som står på menyen på Bagatelle og Lille B. Her viser han hvordan man fresher opp hjemmelagde burgere. Foto: STEINAR BUHOLM
ASSISTERENDE KJØKKENSJEF: Simon Weinberg er med på mange av smaksavgjørelsene i forhold til hva som står på menyen på Bagatelle og Lille B. Her viser han hvordan man fresher opp hjemmelagde burgere. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

Men hamburger er ikke bare en hamburger. Den kan lett bli noe langt bedre. Følg burgermesterens råd, og få en helt ny smaksopplevelse.

Tok initiativet - Da jeg kom til Bagatelle så var det allerede en vanlig hamburger der. Da vi skjønte at den var kommet for å bli syntes vi den skulle være den beste hamburgeren i Oslo, sier assisterende kjøkkensjef på Lille B og Bagatelle i Oslo, Simon Weinberg til Dagbladet.

Lille B er den «hverdagslige lillebroren» til nye Bagatelle, restauranten som i fjor fikk tilbake Michelin-stjernen de fleste forbinder med navnet.

SIMON WEINBERG: Den 26 år gamle assisterende kjøkkensjefen på Bagatelle og Lille B har tidligere jobbet på tre andre michelinstjerne-restauranter. En av de var Noma i København, som har blitt kåret til verdens beste tre år på rad. Simon Weinberg, som er svensk, kom til Norge for litt over fire år siden. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SIMON WEINBERG: Den 26 år gamle assisterende kjøkkensjefen på Bagatelle og Lille B har tidligere jobbet på tre andre michelinstjerne-restauranter. En av de var Noma i København, som har blitt kåret til verdens beste tre år på rad. Simon Weinberg, som er svensk, kom til Norge for litt over fire år siden. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Når du jobber med gourmetmat dagen lang, er det befriende å lage en hamburger. Det er slikt vi kokkene lager når vi kommer hjem etter en lang arbeidsdag, sier Weinberg og smiler.

TILBEHØR: Chipotlemajones og sylteagurk laget fra grunnen av. Foto: Eirik Kopperud Edh / Dagbladet
TILBEHØR: Chipotlemajones og sylteagurk laget fra grunnen av. Foto: Eirik Kopperud Edh / Dagbladet Vis mer

Han er bare 26 år gammel, men har allerede rukket å jobbe på fire restauranter med stjerner i den toneavgivende Michelin-guiden. En av restaurantene han har vært innom er Noma, av mange regner som verdens beste restaurant. Men i dag er det altså hamburgere på menyen.

Enkelt og godt - En burger er jo bare noe som ligger mellom to skiver med brød. Selve kjøttet skal være enkelt. Kvernet kjøttdeig, salt og pepper. Et godt stykke kjøtt, og så må du improvisere med det du liker best for å gjøre din burger til et festmåltid, sier han.

TILBEHØR: Løkringene er ikke vanskelig å lage selv. Det gir noe med sprø konsistens til burgeren din. Foto: Eirik Kopperud Edh / Dagbladet
TILBEHØR: Løkringene er ikke vanskelig å lage selv. Det gir noe med sprø konsistens til burgeren din. Foto: Eirik Kopperud Edh / Dagbladet Vis mer

Klokka nærmer seg halv tolv om morgenen. Simon jobber raskt, for da skal Lille B åpne for sultne lunsjbesøkende.

- Det er alltid fullt. Det koster kanskje 100 kroner for en stor burgermeny på McDonalds, og for 60 kroner mer får du burgeren vår. 200 gram kjøtt, brioche, trøffelmajones og annet snadder. Det tar seks timer å lage pommes fritten vår. Den skal være ordentlig sprø, reklamerer han.

Fire spesialiteter Skikkelig gode burgere lager du også fint hjemme på kjøkkenet. Weinberg deler fire av sine burgeroppskrifter og oppfordrer folk til å eksperimentere på egen hånd.

- Det er ingen krav i oppsettet. Du kan ta litt tilbehør fra den ene hamburgeren, og legge til den andre. Krabbeburgeren er noe sunnere, blåskimmelost er kanskje noe til helgen og den med avokado er noe du kan servere på hverdagene. Men du avgjør selv, sier Weinberg.

Selv mener han at det som skaper en god burger er en kombinasjon av smaker som utfordrer hverandre.

- Det bør være noe salt og søtt, noe mykt og noe sprøtt. Dette gjør smaken mer levende, og utfordrer deg til å oppleve noe mer. Men selve kjøttet skal være enkelt. Gjerne ikke stekt mer enn «medium raw». Det gjør burgeren saftig.