KAN DET VÆRE..? Dette bildet ble tatt 3. juli 1946, i en leir for «displaced persons» i Bamberg i Tyskland. Da ble funnet i Wiens jødiske museum nylig, så reiste spørsmålet seg raskt: Viser bildet Herschel Grynszpan? I så fall overlevde den polske jøden andre verdenskrig - noe som ikke er antatt. Grynszpan er jøden som indirekte utløste Krystallnatten, etter at han drepte en tysk diplomat i Paris 7. november 1938. Foto:  Wiens jødiske museum
KAN DET VÆRE..? Dette bildet ble tatt 3. juli 1946, i en leir for «displaced persons» i Bamberg i Tyskland. Da ble funnet i Wiens jødiske museum nylig, så reiste spørsmålet seg raskt: Viser bildet Herschel Grynszpan? I så fall overlevde den polske jøden andre verdenskrig - noe som ikke er antatt. Grynszpan er jøden som indirekte utløste Krystallnatten, etter at han drepte en tysk diplomat i Paris 7. november 1938. Foto:  Wiens jødiske museumVis mer

Han ble antatt drept av nazistene. Nå får «nytt» bilde ekspertene til å lure: Overlevde mannen som utløste Krystallnatten krigen?

Viser dette bildet Herschel Grynszpan - jøden som drepte en tysk diplomat og utløste Krystallnatten? I så fall må krigshistorien skrives om. Bildet er nemlig tatt etter krigens slutt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): Skjebnen til Herschel Grynszpan - den polske jøden som indirekte utløste Krystallnatten i 1938, etter at han drepte den tyske diplomaten Ernst vom Rath i Paris 7. november 1938 - er hittil ukjent.

De siste sikre oberservasjonene av ham er fra våren 1945, da han tilbragte en natt i fengsel øst for Berlin.

Grynszpan ble aldri bekreftet drept under krigens avsluttende fase, men det er antatt at han ikke overlevde.

Et bilde som er tatt i en leir for «displaced persons» i Bamberg 3. juli 1946 viser derimot en mann som ligner veldig på Herschel Grynszpan. Kan han likevel ha klart seg?

En jødisk fotograf fra Poale Augudat Israel - som smuglet folk sørover i Europa - dokumenterte den opphissede stemningen i «DP-leiren» i Bamberg, hvor mange av de overlevende jødene ble holdt fanget av de britiske okkupasjonsmyndighetene med status som «displaced persons».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn