<strong>PASS PÅ I STORBYEN:</strong> Å rusle alene hjem fra en tur på restaurant eller bar i storbyer som for eksempel Amsterdam kan være dumt. Slå følge med andre eller ta en taxi. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
PASS PÅ I STORBYEN: Å rusle alene hjem fra en tur på restaurant eller bar i storbyer som for eksempel Amsterdam kan være dumt. Slå følge med andre eller ta en taxi. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Weekendreiser:

Han skulle bare hjem etter middag - men ranerne ventet ved hotellet

Nå advarer forsikringsbransjen nordmenn på storbyferier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
<strong>REISERUSH:</strong> Nå venter Oslo Lufthavn Gardermoen på høstens storbyrush. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
REISERUSH: Nå venter Oslo Lufthavn Gardermoen på høstens storbyrush. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): I høst skal tusenvis av nordmenn på ferie. Men vi har et alt for slapt forhold til å forberede oss mot uventede hendelser. Det mener forsikringsbransjen som advarer nordmenn før årets reisehøst.

Antall reiseskader meldt til forsikringsselskapene har gått ned med 0,5 prosent første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser tall fra Finans Norge.

Tyveri, tapt bagasje og sykdom har alle gått ned, men krav etter avbestilte reiser har gått noe opp.

- Erstatningene etter tyveri holder seg relativt stabile. Og det er fortsatt all grunn til å passe på sakene sine, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Ranet på vei til hotellet

- Vi opplever stadig at nordmenn blir ranet eller fralurt penger når de er på storbyferie.
Slik som den uheldige nordmannen i Amsterdam, som var vei tilbake til hotellet etter middag på byen. Han bodde på et sentralt beliggende hotell. Men plutselig ble han dratt inn i en bakgate av to gjerningsmenn med skjerf-lignende maskering foran ansiktet. De var aggressive og hadde kniv og han ble truet til å gi fra seg alt av verdier: 200 euro, mobil, digitalt kamera, musikk headset og Visa-kort. Tyvene løp av gårde med verdisakene da mannen hadde tømt lommene, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

To av tre nordmenn på feriereise i utlandet innrømmer at de ikke har tenkt gjennom hva de skal gjøre i tilfelle brann.

Bare 10 prosent oppgir at reisefølget på siste feriereise snakket om hva man skulle gjøre hvis det begynte å brenne. 13 prosent hevder de hadde tenkt på det, men planen ble med tanken. Dette viser tall fra Reiseundersøkelsen 2017 som ble utført av Kantar TNS for Europeiske Reiseforsikring.

Du må ha en plan

- Katastrofebrannen i Grenfell Tower i London og skogbrannene i Portugal minner oss om hvor viktig det er å ha en plan for hva man skal gjøre hvis det brenner. Vi kan ikke ta for gitt at brannsikkerheten holder samme standard i utlandet som her hjemme, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

- Det å ha sin personlige beredskapsplan, og være bevisst på egen sikkerhet har mye å si for hvordan man klarer seg i en truende situasjon. Man kan rett og slett ikke bare stole på flaksen, legger Emma Elisabeth Vennesland til.

Rømme eller bli?

<strong>KLAR FOR STORBYEN:</strong> Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, oppfordrer nordmenn til å passe godt på når de er på storbyreiser. Foto: IF
KLAR FOR STORBYEN: Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, oppfordrer nordmenn til å passe godt på når de er på storbyreiser. Foto: IF Vis mer

Begynner det å brenne, må man raskt vurdere om man skal bli i rommet eller forsøke å komme seg ut.

- Det er vanskelig å gi et fasitsvar på hva som er riktig, for ingen branner er like. Det kommer blant annet an på brann- og røykspredningen, hvor i bygget du oppholder deg og hvor det brenner. Man må selv vurdere sjansen for å klare å komme seg trygt ut opp imot sjansen for å bli reddet fra rommet der man oppholder seg. Men man må for all del unngå den giftige røyken, sier Søtorp.

Gode råd når du sjekker inn på hotell ·

  • Ta alltid med reiserøykvarsler. Plasser den høyt i rommet, f.eks. på en hylle. · ° Les rømningsplanen og branninstruksen.
  • Oppsøk og gjør deg kjent med rømningsveiene.
  • Gjør deg kjent med hvor det finnes slokkeutstyr.
  • Reiser dere med barn, gjør en avtale om hvordan dere skal opptre ved brann.
  • Varsle resepsjonen hvis du finner blokkerte rømningsveier.

I tilfelle brann

  • Følg hotellets branninstruks og personalets anvisninger.
  • ° Er rømningsveiene blokkert av røyk eller brann, vurder om det er tryggest å bli på hotellrommet til redningspersonell er på plass.
  • ° Gi deg til kjenne via vindu eller balkong.

Kilde: Norsk brannvernforening og Europeiske Reiseforsikring

- Ulik grad av brannsikring og forskjellige løsninger for hvordan man skal evakuere, gjør det desto viktigere å sette seg inn i hva som gjelder for bygningen du ferierer i, enten det er et hotell eller et leilighetskompleks. Les branninstruksen nøye, finn ut hvilke alternative rømningsveier du har, og følg anvisninger fra redningspersonell hvis alarmen går, anbefaler Vennesland.

Ja, vi elsker storbyene

1 av 3 nordmenn har vært på storbyweekend-ferie i løpet av det siste året. Mens hver fjerne nordmann oppgir å ha vært på storbyferie som varte utover bare en helg, viser tall fra Reiseundersøkelsen 2017.

Men det er ikke bare brann som kan by på store problemer. I de store europeiske storbyer forbereder lommetyver og svindlere på weekendinnrykk av turister.

— Der det skjer mest av tyverier er på de store charter destinasjonene; Mallorca, Ibiza, Kanariøyene, Solkysten, og utover det i store byer som Madrid, Barcelona, Valencia.
Men vi ser også at det meldes inn mange skader fra de store europeiske byene; Roma, Paris, Amsterdam, sier Emma Elisabeth Vennesland.

<strong>FØLGER DU MED:</strong> Pass ekstra på når dere tar bilder på populære turistmål. Lommetyvene herjer. Foto: Odd Ror Lange/The Travel Inspector
FØLGER DU MED: Pass ekstra på når dere tar bilder på populære turistmål. Lommetyvene herjer. Foto: Odd Ror Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dette må du se opp for

— De fleste skadesaker vi får inn er fortsatt i forbindelse med lommetyveri, innbrudd i bil, forsinkelser og streik så folk mister flyene sine, sier Marie Brudevold, kommunikasjonsrådgiver i Gjensidige.
Som i tillegg til tipsene under oppfordrer alle som reiser til sjekke følgende:
Husk å sjekke at reiseforsikringen din er i orden før avreise!

Les mer: Nasjonal ID-kort overtar for passet ditt. Her ser du når det er klart.

Lommetyvenes klassiske triks

Seks klassiske triks, som lommetyver bruker for å avlede oppmerksomheten din:

Smykketrikset
Personene som driver med dette er ekstremt nærgående. De kan opptre som veldig takknemlige for et eller annet, og tar deg gjerne i hånden og opp etter armen for å takke. Så fester de gjerne et armbånd eller halskjede (ekte juggel) på deg som «takk», samtidig som de fjerner ditt eget kostbare smykke. Iskremtrikset
Det er mange varianter av denne, men hovedtrekkene er de samme. Du får noe sølt på deg, og personen som sølte er veldig behjelpelig med å vaske det bort, for samtidig å fjerne lommeboken din eller andre verdisaker.
Arktrikset
Du sitter på en kafé og har mobiltelefonen liggende på bordet. Inn på kafeen kommer det en person med et tiggeark. Dette arket legger de framfor deg (og over mobilen din), og snapper til seg telefonen når de forlater bordet. Pengetrikset
En person mister penger på bakken. Hvis du er snill og hjelper til med å plukke opp, stjeler de fra deg mens oppmerksomheten din er rettet mot pengene. Køtrikset
Mens du står i kø, for eksempel for å komme inn på bussen, kommer det en person (lommetyv) som trenger seg forbi. Personen stiller seg forrest i køen, hindrer andre i å komme inn og sjåføren i å se ut. Mens misnøyen brer seg blant de som står og venter, og fokuset er på personen som blokkerer veien, blir de i køen rundstjålet av «kollegaene» til personen foran.
Dultetrikset
Kort tid etter at du har brukt bankkortet ditt, f.eks. i en butikk eller i en minibank, dulter en person borti deg. De unnskylder seg og går videre - med verdisakene dine.
(Kilde: Gjensidige)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer